Manapság egyre többen dolgoznak otthonról vagy kávézókból, mivel átalakulóban vannak a munkavégzés keretei. De otthon egy idő után uncsi, egy kávézóban pedig ciki nyolc órát ülni két kávé mellett. És a közeg sem biztos, hogy inspiráló. Ezt a helyzetet oldják meg a közösségi irodák, ahol mindenféle konstrukcióban lehet asztalt bérelni. Van, amelyikben az a vonzó, hogy sok a hely, máshol a dizájn ösztönözhet a melóra, egy harmadikon pedig arra kínálnak lehetőséget, ha csak egy tárgyalást akarsz lebonyolítani. Ami viszont itthon még nem igazán terjedt el, az a Hoffice szisztéma (a home és az office szavak összevonása), ami azt takarja, ha valaki az otthonában fogadja azokat, akik társaságban szeretnek dolgozni. Létezik ugyan egy ilyen Facebook-csoport, de nincs benne nagy mozgás – ettől még persze van, ahol működik a rendszer. 

1. Loffice 

Talán az első co-working iroda volt Magyarországon a Loffice, amely 2009-ben nyílt meg a Paulay Ede utcában, azóta pedig négy másik helyen, úgy, hogy a Balaton és Bécs sem maradt ki a buliból. Egyszemélyes munkaállomástól a tárgyalóig mindent lehet náluk bérelni. 

Az ötnapos, napi nyolc órára szóló csomag 20.000 Ft+áfa, amely magában foglal egy óra ingyenes tárgyalóhasználatot is. Egy hónapra pedig 40.000+ áfa a díj. (Az ár a Paulay Ede utcai irodára vonatkozik.) 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

LOFFICE Budapest (@loffice_budapest) által megosztott bejegyzés

2. Kaptár 

Itt napijegy vételére van lehetőség, ez 3500 Ft+áfába kerül. Itt a legolcsóbb a havi konstrukció: 44.000 forint+áfa, amiért napi 12 órában robotolhatsz náluk. A zárt tároló havi 5000 forintba kerül, csakúgy, mint a korlátlan kávézási lehetőség. A Kaptárban vannak programok is, mint a Vállalkozó Női Reggeli és a Reggeli Coaching. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

KAPTÁR Budapest (@kaptarcoworking) által megosztott bejegyzés

3. Pagonykert 

A magam részéről én szeretek kint dolgozni a teraszon, mert sokkal jobb a fák alatt írni, mint a büdös nagyvárosban, de nem mindenkinek adatik meg ez a lehetőség.

Aki szintén rajong a természetért, annak a Pagonyban a helye, ahol a díj ráadásul „lefogyasztható”, ami azért nem rossz ajánlat.

Fél napra 2500 forintba kerül a „székbérlés”, a konferenciaterem pedig 3800 forintért bérelhető. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pagony kert (@pagonykert) által megosztott bejegyzés

4. Szindbád 

Óbudán sokáig az Esernyős mellett dolgoztam, és gyakran ettem is ott, ennek ellenére nem tudtam, hogy pont a szomszédságában található egy közösségi iroda. Itt az egynapos jegyet 3300 Ft+áfáért adják, a tíznaposat 20.000 Ft+áfáért, ami egy kétórás tárgyalóhasználatot is tartalmaz. A terasztól a zárható szekrényig és a kerékpár-tárolóig számos szolgáltatás elérhető, és ami külön szimpatikus, hogy egy napon át ingyen lehet tesztelni a helyet.

5. Kubik 

A Kubikban szintén van lehetőség próbanapra, egyébként meg egy hónap 20.000 Ft+áfa. A napidíj 4500+áfába kerül, ami a wifit és a scannelést is tartalmazza. A Jászai Mari téren található egységben virtuális irodát is lehet bérelni, havi 15 000+áfáért, és a leveleket, csomagokat is átveszik. 

6. Urbanfood

Ha rá vagy csúszva a kávézásra, és csak úgy tudsz dolgozni, ha közben öntöd magadba a koffeint, akkor a Tabánban a helyed! Itt az egész napos jegy 5000 forintba kerül, amihez ingyenesen jár a kávé, tea, szörp, és házi limonádé. A 10x8 órás jegy 40.000 Ft, csak azt nem tudjuk, milyen kávéval csábítják a közösen dolgozókat. 

7. Regus

Nem hipszter, nem dizájn, viszont csak Budapesten tíz különböző helyen találsz irodát a MOM Parktól a Váci útig. Itt kávé vagy üdítő nem jár, viszont választhatsz, hogy állandó íróasztalt akarsz, vagy mindegy, hová ülsz.

Itt is lehet virtuális irodát bérelni, és mivel a cég nemzetközi színtéren is jelen van, akár menő New York-i címmel is futhat a startupod. 

Sajnos a kutya- és gyermekmegőrzéssel kapcsolatban nem találtunk pontosabb tájékoztatást, sem pedig arról, hogy egyes helyeken hová lehet rakni a biciklit, de egyébként is csak pár irodát gyűjtöttünk ki – érdemes tovább keresgélni, nemcsak Budapesten, hanem most már vidéki nagyvárosokban is. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Iroda Kiadó (@irodakiado) által megosztott bejegyzés

Zimre Zsuzsa  

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Luis Alvarez