Stock photo: katalógusba illő családok, kortalan, sosem öregedő nők, tökéletes férfiak, teátrális mozdulatok, természetellenes beállítások... ja, és mellbimbóját csavargató mikulás, meg fegyverrel szelfiző kölykök. Például ilyen képekkel is találkozhat az, aki elmerül néha a fényképkönyvtár oldalain, miközben gyanútlanul beírja a keresőbe az épp aktuális cikkéhez illő szót. Mondjuk, azt, hogy pervert (perverz) vagy children (gyerekek) és gun (fegyver). 

Már egy ideje érik bennem, hogy kiakadjak a Shutterstockra, mert szerintem óriási a felelőssége a „fotóbankoknak”, elvégre belőlük táplálkozik számtalan újság és magazin, arról nem is beszélve, hogy rengeteg reklám is innen szerzi a képanyagot. Mégsem élnek ezzel a felelősséggel. De most kordában tartom a kiakadásomat, és inkább a cinizmusomhoz fordulok.

Történt ugyanis, hogy a Dark side of stock photos nevű blog jó humorral elkezdte kiposztolni, hogy milyen elborult képek kerülnek fel a különböző oldalakra. Némelyik tényleg teljesen szürreális, az ember el sem tudja képzelni, hogy vajon milyen koncepció alapján készülhettek. Úgyhogy fogtam magam, és kitaláltam én a történetet. Azt, hogy vajon mi a jó istenre „gondolhatott a költő”, amikor ezeket a pillanatokat beállította és megörökítette? Annál is inkább, mert egy ideje a saját Insta-oldalamon én is hasonlót játszom; ha látok valami jó témát, ami az utcán hever, lefotózom, és írok hozzá egy rövid történetet, szabad asszociáció alapján. Legutóbb a pesti Pozsonyi úton például egy félig megevett vaníliafagyiba elnyomott cigarettacsikkről jutott eszembe egy szakítós szöveg

 Íme. 

,,... megyek szakítok Marcsival, elegem van a feminista szarságaiból - majd férfiasan elnyomta a cigarettacsikket."

71 Likes, 1 Comments - Lilla Szőcs (@lillaszocs) on Instagram: ",,... megyek szakítok Marcsival, elegem van a feminista szarságaiból - majd férfiasan elnyomta a..."

És akkor most folytatódjon itt a játék. A szabályok egyszerűek: válassz ki hat Stock-fotót egy mindenki számára hozzáférhető fotókönyvtárból, és asszociálj szabadon! Én hat képet választottam a már említett Dark Side of Stock Photos Twitteréről. 

1. Özséb fogadalma

Özséb aznap este nem aludt. Alig egy hónap telt el, hogy nevét Eugénre változtatva új életet kezdett a festői szépségű Dunaújvárosban. „Nevet változtattam, új szemüveget vettem, és még sportolok is. Nem értem, hogyan járhatnék még jobban a kedvében” – tépelődött csendben, majd bekucorodott az ágy sarkába. „Ennek a kibaszott guminőnek is most kellett leeresztenie.” Majd mély levegőt vett, és megígérte magának, hogy holnaptól százhúsz százalékot tesz bele az új életébe.

2. Anita gluténmentesen áldozna

Anita nővér körmösnél járt. A rádióban a Vatikán szóvivője épp hivatalosan is bejelentette: az áldozás nem az igazi gluténmentes ostyával. És ha mindez nem lett volna elég, ő francia manikűrt kért, mégis púderrózsaszínt kapott. „Ez van, ezt kell szeretni” – mondta neki Jocó néni, a falu egyetlen körmöse, majd hozzátette, azon a rikácsoló fejhangon, amit az akadékoskodó vendégeinek tartogat: „A francia feláras, azt előre meg tetszik kérni, de én nem fizetem ki a szállítónak, ha csak egy vendég igényli. Biznisz iz biznisz.” Anita nővérnél ekkor telt be a pohár. Előkapta pisztolyát, először a levegőbe lőtt, majd ráfogta a fegyvert Józsefre: „Ha már nem áldozhatok gluténmentesen, legalább a körmöm legyen francia!"

3. Indulhat a banzáj, Gézu? 

Gézu, ma van az Orbán úrnak a szülinapja, mit írjak neki? Szeretnék egyszerre olyan hatást kelteni, hogy „Szívesen lennék a barátod, itt egy váll, amin kisírhatod magad”, de közben legyen mégis intellektuális kisugárzása. A Bonanza Banzai-tól az Induljon a banzáj!-ra gondoltam, de az lehet, hogy túl csitris. Esetleg küldjem ezt a kedves képeslapot rózsacsokorral, vagy egy megható Wass Albert-idézet legyen a Citatumról? Ehhez mit szólsz, Gézu?
„Ritmusod, bár messziről is érzem,
S a gondolat míg messze száll veled,
A ritmus bennem versvirággá serken,
Hogy megtalálja tiszta lelkedet.”

4. Kafka lóvá változik

Amikor egy reggel Bence nyugtalan álmából felébredt, lófejű nagyúrrá változva találta magát ágyában. „Kellett nekem egész este pakolnom a baszatáskát a kari napokon, és mehetek jövőre újra UV-zni Stat I.-ből. Sosem iszom többé fényt!" – ordította hányva, majd átkarolta a vécécsészét, és édesdeden visszaaludt. 

5. Sötét dombokon járok

Ottókár Ottó – Kapcsolat

Testeddé tettél.
Nem felejtelek.
Sötét dombokon járok,
megyek hegyről,
völgybe,
csömörből,
vödörbe.
Sosem lesz csajom.
Na, lemegyek a kínaiba édes-savanyú csirkéért.

6. Merengés

Istenem, de gyönyörűen pötyög a klaviatúrán. A kapucnis pulcsimat kellett volna felvennem, az slankít, nem úgy, mint ez az elölcipzáros. Nem hallgatok többé Pucira, folyton átvág. Mit mondjak neki, ha becsöngetek? Bassza meg, izzad a tenyerem. Köszönjek előtte vajon? Mondjuk, egy hellóval. Vagy egyszerűen csak: szia! Esetleg inkább térjek azonnal a lényegre? Végül is, azt mondják, hogy a nők szeretik a határozott férfiakat. „Elnézést, hölgyem, kérem az értéktárgyait!” – nem, az úgy túl töketlen. Legyen az, hogy: „Kezeket a tarkóra, nem esik senkinek bántódása, csak a pénzért jöttem!” Igen, ez jó lesz.

Akit esetleg megihlettek a képek, a következő galériából válogathat: (A nyílra kattintva lehet lapozni)

Szőcs Lilla

Képek forrása: Shutterstock, iStock