Íme, a spinningedzők öt típusa – szigorúan a saját tapasztalataim alapján. (De ismerős lesz, ígérem.)

1. A DJ

Amikor beszél, lehalkítja a zenét, és a monoton módon dübögő ritmusra úgy szónokol a nyeregből, mint B. Tóth László a nyolcvanas évek végén a Poptarisznyában. Szereti különböző módon válogatni a palettát, de az ízlése azért hagy némi kívánnivalót maga után, viszont ő ezt nem tudja. Teljes magabiztossággal kommentálja a ritmust és a feneked mozgását a vasparipán.

2. A motivációs előadó

Az órán olyan speech-et nyom, hogy egy pillanatra azt hiszed, Szabó Péter és Bryan Tracy szerelemgyereke teker előtted, akit Kollár Anna self love coach hordott ki és hozott a világra. Aztán felnézel a stroboszkóppal bevilágított, neonban foszforeszkáló törölköződből, és egy pillanatra meglátod Buddha fejét, amint hangos bölcsességeket mormog az arcodba. Az óra végén nagy pacsival odacsapódik minden egyes izzadt tenyérhez, és úgy zárja le az énidős foglalkozást, hogy agyonajnároz, de kábé annyira, mintha az imént épp megmásztad volna a Mount Everestet műlábakkal, kötél nélkül, egy palack vízzel.

3. Az alázós

Kifejezetten narcisztikus arcoknak ajánlott tréner, akiknek egyáltalán nem árt, ha egy kicsit letörik a szarvukat. Mégpedig azért, mert az orrod alá dörgöli, hogy lusta vagy, trehány, és inkább akkor kellett volna sírnod, amikor sunnyogva megetted reggel a pékség előtt a grillázsos tekercset. Kegyetlen, kíméletlen, simán lepattan a spinnerről, ha azt látja, nem tekerted feljebb a fokozatot, és jól meghúzza neked. De mint tudjuk, teher alatt nő a pálma, viszont csak akkor menj hozzá, ha te Makón vagy, és az egód elér Jeruzsálemig. (Ha hinnék a reinkarnációban, és spinningedzőként újraszületnék, én ilyen típus lennék.)

4. Aki le se szar

A motivációs előadó és az alázós után úgy vágysz majd egy kis magányra, mint szomjazó vándor az oázisra a sivatagban. Ez a típus hozzád sem szól egész óra alatt, helyette keményen teker, ezzel is azt mutatva, neked is így kellene nyomatni, kisanyám. Nem zavar be a zene magyarázásával, nem aláz, nem spannol fel, egyszerűen csak hagyja, hogy elmélyedj magadban, és meditálj, miközben százas fordulattal hajítod fel magad a Csomolungma méretű emelkedőn.

5. A pajti

Mindent megdumáltok tekerés alatt, mindent tud rólad, és te is mindent tudsz róla. Igazi barát, aki figyel a pulzusodra, szórakoztat, és észre se veszed, már vége is az órának. A kalóriákat egy szempillantás alatt olvasztja le, kettőt pislogsz, és bikini bodyban csodálkozol a tükröd előtt. És még a lelked is le lett ápolva.

Spinningedző ide, spinningedző oda, egy szónak is száz a vége, a testmozgás egészséges, húzzatok edzeni!

Szentesi Éva

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Martinan