Az izmok bénulása nem különösebben ünnepi esemény. Ha valaki mégis azzal a szokatlan kéréssel fordulna hozzád, hogy ha igazán szereted őt, akkor lepd meg egy izombénító kúrával, akkor azért gondolkozz el, hogy valóban ilyen világot álmodtál-e meg az utódaidnak?

A Clostridium botulinum olyan baktérium, ami egy borzalmas idegmérget termel, nevezetesen a botulinum toxint, az ezzel való érintkezés pedig az izmok bénulásához vezet. De nem lenne ember az ember, ha nem hozná ki ebből is a maximumot! Ezt a mérget fecskendezik be a bőr alá, a mimikai izmokba, hogy  az amúgy gyönyörű  ráncosodást okozó izmok lebénuljanak, és az arc kisimuljon. Ezt nevezzük mi kozmetikának!

Mindez nem is lenne agyrém, hiszen azok a gyógyszerek is halálos mérgek, melyeket remekül használ az orvostudomány, csak az adagolásra kell vigyázni.

Itt azonban másról van szó, hiszen ezúttal az arcunkat visszük a vásárra.

Van ugyanis ezeknek az izmoknak a ráncoláson túl valami más szerepük is: ők adják az arcjátékot, a mimikát. És most jön a lényeg: segítenek megérteni embertársaink lelki történéseit, üzenetet közvetítenek, kommunikálnak.

Hogyan? Hát így:

Az ember együtt érző lény. Ez adatott nekünk, ez a mi alaptermészetünk. Akinek ez nincs, azt gazembernek szoktuk titulálni. Az együttérzés egyik legfontosabb összetevője, hogy megértjük az embertársunk arckifejezését. Az érzelmi információk feldolgozásának egyik fontos része az, hogy reprodukáljuk az adott érzelmet önmagunkban, tehát tényleg együtt-érzünk! Ha tehát mosolyt látunk, akkor magunk is (sokszor teljesen öntudatlanul és észrevétlenül) mosolygunk.

A saját mosolyunkat viszont jól érzékeljük nincs olyan ember, aki ne tudná behunyt szemmel is megállapítani magáról, hogy épp mosolyog-e. Ezeket a mozgásokat, mint ahogyan a végtagjaink mozgását is, jól érezzük. Ebből áll össze bennünk egy kép a saját testünk pillanatnyi helyzetéről, legyen az bármilyen béna póz, ügyes mozdulat, esetleg nevetés vagy befeszült pofa. Pontosan érezzük mindezt. Jól érezzük magunkat.

Ha tehát egy elszomorodó arcot látok, akkor önkéntelenül is átveszem ezt a mimikát, és a saját megváltozott mimikám tudatosítja azt, hogy a másik ember valamiért szomorú. De ez csak akkor történhet meg, ha a mimikai izmaim meg tudnak mozdulni, ha apró változásokra is képesek. Azaz, ha nincsenek lebénítva.

Mindezt nem én találtam ki (sajnos, pedig... de jó is lett volna). A triesti SISSA-Intézetben idén májusban egyértelmű eredményeket tudtak kimutatni a botox kezelés előtti és utáni állapotról, és bebizonyosodott, hogy pont azokban a helyzetekben, amikor finom változás áll be a másik ember hangulatában, arcvonásaiban, a kezeltek súlyosan alulteljesítettek, ugyanis szinte semmit nem vettek észre ebből.

A bebotoxozott áldozatok tehát nemcsak komikus lárvaarcot kaptak, aminek következtében érzéketlennek tűntek, hanem valóban azokká is váltak.

Képzeld csak el a hirdetést, ami így szól:

Ugye, szeretne ön is érzelmi nagyothalló lenni? Ugye, nem bánja, ha a környezete érzéketlen parasztnak tartja ezentúl? Ugye, ön is szeretné, ha nem venné észre többé párja apró rezdüléseit, főnöke szokatlan feszültségét vagy beosztottja kedvetlenségét? Van megoldásunk! Egy ebédszünetben is le tudjuk bénítani lelki érzékenységét! És még a ráncai is kisimulnak!

Kérjen ön is Botox-kezelést karácsonyra, mi örömmel bénítjuk le lelkivilágát! Ez pont jól jön ilyenkor, amikor sok időt kell a rokonokkal eltölteni. És hónapokig kitart!

Rezzenéstelen arccal várjuk önt! Mi már kisimultunk az ünnepek előtt.

Kökéndy Ákos

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/popcorner