1. Néma?

2. Elsősorban nem „beleszólós", hanem elfogadó. Aki elfogadja, hogy más máshogy csinálja, mint egykoron ő. Például a gyereknevelést is... És bízik a gyermeke választásában.

3. A jó anyós elsősorban jó anya.

4. Tudja (vagy legalább megkérdezi), hogy miben szeretnéd, ha segítene. Nem ő dönti el.

5. A jó anyós jóban van magával, elfogad. És tud szeretni.

6. Diszkrét.

7. Egy anyós az jó, kettő az még jobb! De tényleg! Csak kell némi „saját" tapasztalat!

8. Feltétel nélkül segít, meghallgat, de soha nem ítélkezik. Nem vár el semmit.

9. Akinek van saját élete, kedves, önfeláldozó, kreatív, empatikus.

10. Kerek, egész, nyitott és elfogadó.

+ 1. Porhanyós? (Khm... ez egy igen ismert kortárs költő és író kommentje volt... kitalálod, kié?)

És a végére egy kis interjú egy olyan anyóssal, akit szerintem mindannyian elfogadnánk magunknak:

Milyen a kapcsolatod a menyeddel/vejeddel?

A vejem pont úgy szereti a lányomat, ahogy az a lányomnak jó, azt kapja tőle, amire szüksége van. Ezt tartom a legfontosabbnak. Ebből következik, hogy kedvelem a vejemet.

A menyem és fiam kapcsolatát kicsit távolabbról figyelem. Gyakran van köztük feszültség, remélem, hogy az unokák születése előtt eldől, együtt vagy külön folytatják-e az életüket. Bárhogy is alakul a kapcsolatuk, segítő nagyika szeretnék lenni…

Szerinted mi az oka, hogy az anyós/meny/vej kapcsolatok olyan híresen érzékenyek? És miért válik olyan gyakran gúny céltáblájává ez a viszony?

Az anyósommal való kapcsolatom kifejezetten jó, ez annak is köszönhető, hogy egyetlen percig sem laktunk egy fedél alatt. Nehéz lehet olyan anyóssal jó kapcsolatot kialakítani, aki szeretné megtanítani a menyének, hogyan kell a fiát és az unokákat jól szeretni. Érdekes, hogy erre leginkább a fiús mamáknak van „késztetésük”.

Akkor válhat gúny céltáblájává az anyós, ha a gyereke végső leválását szülőként (új család alakulásakor) képtelen elfogadni, nem bízik a gyereke választásában, értékítéletében, rivalizál a gyereke párjával.

Mennyiben változott meg a saját gyerekeddel való kapcsolatod, amióta megházasodott?

Igyekszem a gyerekeimmel, és párjaikkal az együtt töltött időt kellemessé varázsolni. Legyen örömteli az együttlétünk, legyen jó nekik hazajönni.

Szerintünk ez egy igazán szép és méltó végszó! Legyen így! (A szerk.)

Ha elolvasnád, hogy mások milyennek látják az anyósukat, katt IDE.

A képen Jane Fonda látható az Anyád napja (New Line Cinema, 2005) című filmből, amelyben egy nem kifejezetten kedves anyóst alakít.