-

Ha nőként sem nagyon tudod, miről vakerálok, az azért lehet, mert szerencsésen beleesel abba a húsz százalékba, akiket egyáltalán nem visel meg a menstruáció. Vagy még nem vagy ivarérett... vagy rég túl estél a klimaxon. A többiek viszont egészen pontosan tudni fogják, miről van szó. Tízből nyolc nő ugyanis kifejezetten kellemetlennek éli meg a havibaját, majdnem öt százalékukat pedig annyira rosszul érinti, hogy egyenesen munkaképtelenné válnak erre az időre. A menstruáció környékén ugyanis egyáltalán nem szokatlanok a következő tünetek – és itt még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy ez  lefed minden negyedik hétből minimum egyet, a premenstruációs szindrómával együtt pedig még annál is többet. Negyven éven keresztül...

Íme,  a vörös pokol nyolc tornáca:

1. Érzelmi hullámvasút

Magad sem tudod, miért, de hirtelen azon kapod magad, hogy az érzelmeid játékszere lettél, úgy rángatnak magukkal a hormonok, mint egy magatehetetlen rongybabát. Rendszerint vagány, kemény csaj vagy, aki képes száraz szemmel végigülni a Szív hídjait, vagy a Csillagjainkban a hiba rendezői változatát. Most viszont egyszer csak azon kapod magad, hogy fájdalmas zokogásban törsz ki, mert a bögréd mellé szóródott a cukor... vagy a pasid nem nézett fel azonnal a telefonjából, amikor hazaértél, esetleg megláttál a neten egy kóbor kiscicát. Mi üthetett beléd?

cry-2

 2. A mélypont

Az egész világ az ellenséged, ez már szinte biztos. Senki nem szeret, és te is tiszta szívedből utálsz mindenkit. Vasöklű fájdalom facsarja össze a szívedet, még az ágyból sem bírsz kikelni reggel, holott rendszerint friss vagy és jókedvű. Mi lehet a bajod?

2

3. Zaba

Már hosszú hetek óta remekül megy a diéta, simán elvagy egy-egy kiadós salátával ebédidőben. És akkor hirtelen valaki megkongatja a vészharangokat gyomortájékon, te pedig nem tehetsz mást: mint akit hipnotizálnak, üveges tekintettel masírozol a kamrába, mogyorós kekszet eszel vaníliafagyival, családi méretű tejszínes tésztát szalonnapörccel megszórva, literszámra iszod a narancslevet és a forrócsokit. Vajon mi történt veled?

kaja

4. Hát te ki vagy, Pamela Anderson?

A melleid valamiért nagyobbak és keményebbek lettek az elmúlt pár napban. Milyen szuper... lenne. Csak hát valamiért nem tudsz neki örülni. Főleg, hogy az alhasad úgy néz ki, mint egy első trimeszteres gravidának. Mi folyik itt???

pamela

5. Leesik a tantusz... meg egyebek is

Bingó! Miután kizokogtad magad, és az ágyban töltött depresszív hangulatodban megettél mindent a lakásban, ami mozdítható, végre megjön a menstruációd! Nem magyarázom túl, srácok, kábé ilyen:

blood

6. Ördöggörcs

Mintha egy fél tégla akarna leszakadni az alhasadból, acélos kezek markolják az egész bensődet. Legszívesebben magadra akasztanál egy táblát: „Vigyázat, mindenki csak saját felelősségére közelítsen meg engem... és a menzeszem!"

menzesz

7. Azok a bizonyos napok...

...amik emlékeztetnek rá, hogy a sok szuper kiváltsággal együtt sem mindig felemelő nőnek lenni.

bitchface

8. És végre vége

Hála. A. Magasságos. Égnek! Eltűnik belőled a szeszélyes hárpia, köddé válik a rosszkedv, a bensődben égő poklok tüze kialudt, az arcod kisimul, újra teljes emberként tudsz élni... vagy három teljes héten keresztül.

vege

Mert akkor... Bingó! Vissza a starmezőre!

...1. Érzelmi hullámvasút

 

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/

Gifek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITTITT, ITT, ITT