Jamie Oliver ma már egy jelenség. Sztár, celeb, hívd ahogy akarod, de gyakorlatilag nincs olyan ember, aki ne ismerné ezt a nevet. Márkanév is, a nevével fémjelzett magazin, a fűszerkeverékek, szószok, konyhai eszközök... Jamie az egyszerűen elkészíthető, rusztikusan tálalt ételek megszerettetője, a Food Revolution élharcosa, számos szakácskönyv megalkotója.

De hogy is kezdődött…?

Majdnem húsz (!) évvel ezelőtt egy pici kis konyhában, ahova csigalépcső vezet, de lefelé akár a korláton is csúszhatunk. A pici konyhában szemtelenül fiatal fiúcska áll farmerben, pólóban, és az ablakában lévő cserepekből tépkedi a friss fűszereket, amiket aztán a hányaveti, de mégis nagyon természetes módon tálalt ételre szór ahelyett, hogy összetekerné, és szabályosan chiffonade-ra vágná. Közben a pult alól a mini hűtőből előkerül a sima, általad is bármikor beszerezhető IKEA-tálban hűtött fagyi, amit egyébként körülbelül félóránként habverővel kevert levegősre, és sosem látott bonyolult, helyigényes fagyigépet. Főz. Fiú, pösze, együttesben játszik, jókedvű, van egy Jools nevű csaja, kicsi konyhája, megbízható hentese... és nagyon angol. Főz. Egy angol főz, a világ pedig még mindig az angol – állítólag nem létező – konyhán röhög. Ő pedig csak főz a farmerjében, és olyan egyszerűnek tűnik az egész.

Én is megpróbálom

Majdnem húsz évvel ezelőtt kicsi konyhám volt, szar lábosaim, és még a késem is életlen. Nem volt receptem, csak az emlék, hogy a sütőtök és a rozmaring jó, mert Jamie-nél úgy láttam. A technika béna volt, a tökhámozás rémálom, de megcsináltam! Akkor isteninek tűnt, éjjel a haverokkal azt ettük buli után. Mindenki el volt ájulva. Főztem!

Néhány éve találkoztam Jamie első producerével, aki elmesélte, hogy az első adást fehér szakácsruhában vették fel egy éttermi konyhában, kérdező és szerkesztő nélkül. Béna lett, feszengős. Aztán jött az ötlet, hogy Jamie főzzön úgy, ahogy szokott. Ez hozta meg aztán a sikert és az inspirációt a világnak. Azóta a producer lányai is vágódeszkán tálalnak, mert Jamie is vágódeszkán tálal. A vágódeszkáig hosszú út vezetett, a mai celebhez pedig még hosszabb, és ezen az úton azért volt pár állomás, amire biztosan nem emlékszem, de...

...íme, öt dolog, amit nem biztos, hogy tudtál Jamie Oliverről.

1. A meztelen szakács

Nem Chippendale-fiú volt, hanem valaki, aki attól még szakács, hogy nem szakácsruhában főz, és az ételeitől nem húzod ki magad vigyázzállásba. Egy közvetlen fiú a szomszédból, szerethető névvel, vicces hajjal, helyes kis pöszeséggel: ő mindannyiunk Jamie-je. Egy a híres River Caféban készült karácsonyi műsorban fedezték fel, 1999 áprilisában pedig a BBC leadta az első Meztelen Szakács (Naked Chef) című műsort, amely később három sorozatot és ugyanennyi karácsonyi különkiadást élt meg. A műsorból készült szakácskönyv is sokáig vezette az eladási listákat.

2. Fifteen

Oliver nevéhez számos étterem főződik, illetve fűződik. Az egyik legkülönlegesebb, és azóta is egyedülálló kezdeményezés: a Fifteen. A Naked Chef után a Jamie’s Kichen című sorozat (immár egy másik csatornán, a Channel 4-on) ennek az étteremnek a beindítását kísérte végig, különös tekintettel a szakácsokra. Ez a tizenöt (igen, angolul fifteen) fiatal szakács egytől egyig hátrányos helyzetű fiatal, hajléktalan, exdrogos, börtönviselt volt. Később Amsterdam, Cornwall és Melbourne is csatlakozott a listához, bár Melbournben azóta bezárt az étterem.

3. A lovag

2003-tól hivatalosan James Trevor Oliver, MBE (a Trevor a bónusz info). Az MBE, vagyis Member of the Most Excellent Order of the British Empire azt jelenti, hogy a Brit Birodalom Lovagrendjének legalacsonyabb fokozatát, a Member, vagyis „tag" címet adományozta neki a királynő. Ezzel nem jár Sir megszólítás, de az MBE tiszteletbeli lovagi címet takar, és a név után használható.

4. A politikus

2005-ben elindította a Feed me Better mozgalmat, amely az angol gyerekek egészségesebb iskolai étkeztetését tűzte ki célul. Nem tudta megkerülni a politikát, és végül annyira belevetette magát a témába, hogy az angol parlament is tárgyalta a kezdeményezést. Emiatt a Channel 4 „Leginspirálóbb politikai alakja” címet Jamie nyerte el ebben az évben.

5. A sztár is ember

Jamie erősen diszlexiás, élete első regényét – az Éhezők viadala trilógia második kötetét, a Futótüzet – 2013-ban, 38 évesen fejezte be, erről akkor még a The Telegraph és a Guardian is megemlékezett. A szakács, aki 38 éves korára már közel 20 szakácskönyv létrehozásával büszkélkedhetett, egyébként nyíltan beszél diszlexiájáról. Valószínűleg azért is szeretjük, mert vállalja önmagát. Ja... és egész jól főz!

Horvát Sára

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Mr Pics