-

Jó, kész, nincs tovább, itt az utolsó adventi hétvége, pár nap múlva karácsony. Szerencsére a menü nagyjából megvan: az előétel nem ügy, a levest előre is el lehet készíteni, pulyka, édesburgonyás tian, a fűszeres krumpli (a változatosság kedvéért, ha már a tian édesburgonyás, miért ne lehetne ezúttal inkább fűszeres zellert készíteni a mezei burgonya helyett, ráadásul kevesebb kalóriával), desszertnek tuti a bejgli, de ha villantós kedved van, itt ez a csokifondant. De mi van a hallal???

Jesszus (hogy stílusos legyek), a hal! Most akkor azonnal panírozni, rántani kell, olajszag lesz és egyébként is… Nyugi, még van pár napod, és sorban sem kell állni halért, mert ennél jobbat mondok. Vagyis, tudod mit? Ha szereted a sorban állást, hajrá! De nyugodtan megvásárolhatod a kész lazacfiléket előrecsomagolt adagokban fagyasztva, de egy bármilyen, vastag, tömörebb húsú hal megteszi, teszem azt a piacon úszkáló ponty, bár én speciel a tengeri halakat szeretem, a család többi tagjáról nem is beszélve. Egyébként egy egész pisztráng is jó lehet, de azért az e heti ételben jobb egy filé, majd meglátod, miért.

Csomagolhatsz

Na, ezért. Mert egy olyan elkészítési módot ajánlok most, ami sütőpapírba, vagy rosszabb esetben alufóliába csomagolva gyakorlatilag megpárolja a halat, vagyis nedves hőben készül, nem szárazban. Ezért a bőr nem lesz ropogós, vagyis csak akkor, ha még utána külön megpirítod, de akkor az egésznek elveszik az az egyszerűsége, amire a nagy kapkodásban vágytál. Ha épp nem karácsony van és ezer dolog, akkor viszont hajrá, pirítsd külön!

Szóval ez az en papillote egy elég jó kis cucc, mert egy sütőpapírra rakod a halat (vagy másmilyen húst is akár), pár csepp olaj, só, bors, akármilyen fűszer (friss is), akármilyen zöldség, ha akarod, akármilyen szósz (szója, Worcestershire, chili), jól becsomagolod, ráteszed egy tepsire, és bevágod a sütőbe. Ha most karácsonyra ezt készíted, akkor miután kivetted az édeskrumplit a sütőből (a pulyka már egy órája pihen, ugye?), tedd be a csomagot, és mire megeszitek a levest vagy az előételt, már veheted is ki a sütőből. És persze utána még pont megsül a csokifondant is! Nem ez a megoldás minden bajodra? Oké, kis túlzással…

Ráadásul ez a csomagolósdi elegáns húzás is, nézd meg, milyen pofásan néz ki egy ilyen ajándékcsomag a tányéron. A köretet is mellé csomagolhatod, csak arra vigyázz, hogy vékonyra szeletelt zöldségeket rakj mellé, hogy azok is megpárolódjanak a hallal egy időben. Ezt legjobban zöldséghámozóval tudod megoldani, cserébe gyönyörű szalagokat kapsz. Sok más köret is megy hozzá, szóval azzal sem lehet panasz.

csom

Tengeri hal – en papillote

4 személyre

4 db körülbelül 15 dkg-os tengeri hal filé

2 szál sárgarépa

1 cukkini

zöldfűszerek, 4 szál kakukkfű, 2 zsenge szál rozmaring

4 evőkanál olívaolaj

1 dl fehérbor és/vagy citromlé

só, bors

Melegítsd elő a sütőt 220ºC-ra. Vágd le a sárgarépa és a cukkini végeit, a sárgarépát hámozd meg, majd zöldséghámozóval hosszában vágj belőle hajszálvékony szeleteket. Egy sütőpapír közepére locsolj ½ evőkanál olajat, majd sózd, borsozd, és erre fektesd a cukkini és répaszalagokat. Erre a zöldségágyra helyezd a halfilét, sózd, borsozd, majd takard be a 1-1 szál kakukkfűvel, fél szál rozmaringgal, végül újabb zöldségszalagokkal. Locsold meg kevés fehérborral vagy citromlével, újra sózd és borsozd, de már csak egész kicsit, épp, hogy csak a zöldségeket megfűszerezd a tetején. Hajtsd a sütőpapír egyik felét a zöldségek tetejére, majd az egyik sarokból elindulva kezdd el felcsavarni, hogy jól záródó csomagot kapj.

Ezt ismételd meg az összes halfilével, majd a 4 csomagot helyezd tepsire, és 15 percig süsd a sütőben. (Ha nagyobb, esetleg egész halat sütsz így, módosítsd a sütési időt és a zöldségek vastagságát ennek megfelelően.) Ennyi idő alatt a zöldségek még épp roppanósak maradnak, a hal pedig szépen átsül, megpárolódik.

Tálald a csomagokat még lezárva, majd vágd ki a tetején! Azonnal fogyaszd! Jó étvágyat kívánok!

Horvát Sára

 

 

 A képek a szerző tulajdonában vannak