1. A kevesebb több

Sok vélt és valós elvárás van a családban arról, hogy milyennek kellene lennie a karácsonynak, amellett a logisztika is temérdek terhet ró a résztvevőkre. „Tavaly a másik nagymamánál voltatok szenteste, idén ide gyertek, X-hez most nem mehetünk, mert elvesztette a munkáját, Y-nál nem férünk el.” Az elvárásokról, elképzelésekről időnként azért is érdemes beszélgetni, mert lehet, hogy egy csomó minden csak a te fejedben létezik, soha nem lett kimondva, csak sejtesz, illetve tudni vélsz dolgokat.

Azon felül érdemes átgondolnod, neked hogyan néz ki az ideális karácsony, mi az, amitől boldog és elégedett lennél? Utána lehet a saját elképzeléseidet összehozni a családdal és a körülményekkel, priorizálva a fontosabb dolgokat, de elengedve azt, ami többet vesz el, mint amennyit hozzáad. Koncentrálj inkább az igazán fontos dolgokra, ne ess túlzásokba, törekedj a minimumra, és tervezd meg a főbb irányvonalakat előre. A kisebb dolgokat el is engedheted, nem baj, ha nem sikerülnek.

Hidd el, senkinek nem fog feltűnni vagy rontani az ünnep hangulatán, ha koszos marad az ablak, vagy nem vettél hat különböző ízű szaloncukrot. (Amelyik rokonnál ez esetleg mégis gondot okozna, annál meg talán épp itt az ideje, hogy megtanulja feldolgozni.)

2. Kompromisszum – minden oldalról

A fentiek tekintetbevételével együtt is, azért érdemes egy arany középutat találni, ami során, ha belehelyezed magadat a másik helyzetébe, és mérlegelheted az ő szempontjait is, talán könnyebb egy mindenki számára élhetőbb és szerethetőbb kompromisszumot hozni. Azaz: a nagymamának sem kell ragaszkodnia hozzá, hogy negyedik nap is képes lesz a vendégsereg végigenni a kolbásszal töltött karajtól a székelykáposztáig mindent, és te is megteheted, hogy türelmesen végighallgatod a nagybácsi zalalövői kalandjait 1934 nyaráról. Figyelj oda tehát a másik fél igényeire, de te is bátran mondd el, mit szeretnél!

3. Eddig, és ne tovább!

Karácsonykor az ember hajlamos arra, hogy a felnőtt gyerekét visszanyomja gyerek szerepbe, talán idén, amikor jóval kevesebbet tudtunk találkozni, még kiélezettebb lehet ez a helyzet. Csak úgy tudod elkerülni, hogy ez ne kellemetlen, kényelmetlen szituációkba torkolljon, ha tényleg meghúzod a határaidat – ám nem feltétlenül a szenteste, az ünnepi asztal a legalkalmasabb helyszín és időpont erre. Karácsonykor egy olyan családi helyzetbe kerülünk bele, ami még inkább felerősíti mindazt, amilyenek a hétköznapjaink is, azaz töményen kapjuk meg az esszenciáját minden helyzetnek.

Ezen – főleg a jövőt illetően – érdemes elgondolkodni: mi zavar téged ebben a helyzetben? Mik azok a témák, kommunikációs nehézségek, határhúzási kihívások, amik nehézséget okoznak?

Ha ezeket nem is feltétlenül a pulykasült mellett kell tisztázni, amikor lecsillapodtak a kedélyek, lezajlott az ünnepi „körmenet”, érdemes róla beszélgetni, majd változtatni közös erővel a dolgokon.

4. Ne a pénztárcád kivéreztetéséről szóljon!

A járványhelyzet nagyon sok család anyagi helyzetét tette bizonytalanná. A korábbi évekre is jellemző volt, hogy az emberek hitelt vettek fel csak azért, hogy drága ajándékokat vehessenek karácsonyra, azonban jó lenne ezt a plusz stresszt, bizonytalanságot idén mindenképp kiküszöbölni.

Fontos, hogy ne veszítsd el a fókuszt, valójában miről is szól a karácsony. Sokkal többet jelent a minőségi együttlét, az egymás kölcsönös támogatása, mint a tengernyi ajándék, mert elveszik közöttük a lényeg.

Ha tudsz, állj ellen azoknak a külső ingereknek, amik azt hitetik el veled, csak méregdrága ajándékdömpinggel lehet teljes és igazán boldog a karácsony.

5. Nem kell egyedül magadra venni minden terhet!

Vond be a családot is a készülődésbe, most még bőven van idő kidolgozni a részleteket. Ne felejtsd el: egy csapat vagytok!

A legtöbb ünnepet pont az odáig vezető közös készülődés és várakozás teszi varázslatossá. Nem baj, ha kicsit odaég a sütemény, vagy kevesebb idő jut ajándékot venni, ha cserébe az adventi koszorút a gyerekekkel készítheted el. Ne felejtsd el, a gyerekek soha nem az ajándékok mennyiségére emlékeznek vissza, vagy arra, hogy ötféle sütemény is volt, hanem arra, milyen érzés együtt, békében eltölteni a karácsonyt. 

 

6. Ha egyedül vagy

A karácsonyi időszak mindig azoknak jelenti a legnagyobb lelki terhet, akik ilyen vagy olyan okból, de egyedül vannak. Idén azonban a járvány miatt még azok is magányosan tölthetik az ünnepeket, akik egyébként társasággal szokták. Nekik mindenképp tanácsos előre, tudatosan felkészülni arra a pár napra, megtervezni és beosztani az időt, akár órára lebontva. Gondold át, milyen filmeket akarsz megnézni, milyen könyvek várnak már ezer éve arra, hogy végre elolvasd őket, de egy finom ebéd, vacsora, forró fürdő, nagy séta is szerepeljen a programodban.

Most különösen fontos, hogy menj a szabadba, mozogj sokat, hiába hangzik elcsépelten. Ma már például a depressziósoknak is felírjak receptre a heti legalább két alkalommal való sportolást, sok terapeuta enélkül nem is vállalja a kezelésüket. Öltözz rétegesen, aztán indulj egy kiadós sétára a környéken!

Emellett ne feledkezz meg az internet és a különféle kommunikációs csatornák nyújtotta lehetőségekről sem.

Ha nem is találkozol a nagymamával idén, vagy nem tudod meglátogatni a vidéken élő rokonokat, telefonon, illetve videóhívással részt vehettek egymás életében, tudtok együtt ünnepelni.

7. Te is vagy

Szánj időt saját magadra és a feltöltődésre – a szeretteid vélt vagy valós vágyainak kielégítése mellett! Ne tölts minden napot karácsonyig vásárlással és takarítással, oszd be az időt, magadra is hagyva szabad délutánokat, estéket. Engedd el magadat bátran, legalább pár napra: iktasd ki a főzést, mosást, takarítást, legyetek együtt, nyugodtan ehetitek a maradékokat közösen. Nyugi, valószínűleg nem ebben a két–három napban fogsz elhízni! 

+1 Más is van

Gondolj azokra is, akik valamilyen oknál fogva magányosak ezen az ünnepen.

Ez az érzés még jobban felerősödik ebben az időszakban, hiszen még a reklámokban is látszólag mindenki a családjával ünnepel, boldogan és konfliktusmentesen. Ha ismersz olyat, akinek tudod, hogy jólesne, hívd fel telefonon, írj neki üzenetet, éreztesd, hogy gondolsz rá, és nincsen egyedül.

Fiala Borcsa

Ha erős negatív gondolataid vannak, akár az ünnepek alatt is, hívd a lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 ingyenes számon.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images