Fisher nem reprezentatív kutatásában 94 943 ember (66,1 százalék nő, 33,9 százalék férfi) válaszolt egy online kérdőívben a megcsalással kapcsolatos tapasztalatairól, a hűtlen fél szempontjából.

Az egyik legérdekesebb eredmény, ami kiderült, hogy a nők nagyobb valószínűséggel bonyolódnak érzelmi viszonyba és vesznek részt kiberszexben, mint a férfiak, illetve hajlamosabbak elhagyni az aktuális párjukat a saját hűtlenségük miatt. Emellett leggyakrabban akkor lépnek félre, ha problémák vannak a kapcsolatukban, illetve ha unalmas a szexuális életük.

A kutatás arra is rámutatott, hogy míg a nők nagyobb valószínűséggel választanak olyasvalakit, akit jól ismernek – és a társuk is ismeri az illetőt –, addig a férfiak inkább olyanokkal bonyolódnak viszonyba, akivel felületesebb a kapcsolatuk.

Az is kiderült, hogy a férfiak nagyon valószínűséggel kezdenek pusztán szexuális viszonyt, mint a nők.

A többség bevallja

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a megcsalt fél hogyan szerzett tudomást párja viszonyáról. Az eredmények azt mutatják, hogy a kérdőívet kitöltők több mint fele (56,8 százalék) önként vallotta be párjának, hogy hűtlen volt hozzá, ami a szakértők szerint arra utal, hogy a megcsaló félnek bűntudata van, és maga szeretné tisztázni, esetleg megoldani a helyzetet.

A válaszadók majdnem negyedét (21,5 százalék) a párjuk buktatta le úgy, hogy sejtette, hogy megcsalják, illetve 8,3 százalékuk akkor vallotta be a hűtlenségét, amikor a társa előállt a gyanújával. Néhányuk (8 százalék) véletlenül bukott le, tehát a párja nem gyanakodott hűtlenségre,

és az esetek legkisebb részében (4,5 százalék) történt csak olyan, hogy egy harmadik személy értesítette a hűtlenségről a megcsalt felet.

Megcsalás evolúciós szempontból

A kutatók arra is kitértek az eredmények elemzése során, hogy a különböző motivációk és viselkedések hátterében milyen evolúciós okok állhatnak. 

A heteroszexuális kapcsolatok megfigyelése közben a kutatók arra jutottak, hogy a megcsalás a nők és a férfiak szempontjából különböző szorongásokat eredményezhet. Mivel a történelem évezredei során a nők a férfiakra voltak utalva a biztonságot, erőforrásokat és a gyereknevelésben való segítséget illetően, ezért jobban szoronganak attól, ha a partnerük érzelmi kapcsolatot alakít ki mással, mintha csupán szexuális viszont folytat. Ezzel szemben a férfiak számára inkább a szexuális megcsalás okoz nagyobb szorongást, hiszen így fennállhat annak a veszélye, hogy a partnerük egy esetleges terhesség során nem az ő utódjukat hordja ki. 

Maryanne L. Fisher arra is kitér írásában, hogy az eredményeik hasonló mintázatot mutatnak, mint a korábbi kutatások. Egy régebbi tanulmány szintén arra jutott ugyanis, hogy az érzelmi szempontok kulcsfontosságú szerepet játszanak a hűtlenségben – különösen a nők számára, és míg a férfiak inkább lazább szexuális viszonyba kezdenek, addig a nők inkább érzelmi kapcsolatokba bonyolódnak, amik miatt hajlamosabban elhagyni az aktuális párjukat.

A kutató szerint azzal, hogy megértjük, a nőknek és a férfiaknak milyen különböző problémákkal kellett szembenézniük a társas kapcsolatok terén az elmúlt évezredekben, betekintést nyerhetünk napjaink hűtlenségi dinamikájába.

Azt azonban a kutatók is kiemelik, hogy a nyílt kommunikáció, az őszinteség és az elkötelezett hűség kiemelten fontos egy tartós és egészséges párkapcsolathoz.

Forrás: Psychology Today

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Vladimir Godnik

Dián Dóri