A mai huszonévesek az első generáció, amely pornókultúrán és A szürke ötven árnyalatán szocializálódott, szabadosabbak és kalandvágyóbbak, mint a szüleik, ám az erőszak is nagyobb részét képezi a kapcsolataiknak. Egyre több pár nem is akar gyereket vállalni a közelgő klímakatasztrófa miatt, mások pedig nem genderkonform kapcsolatokban vannak, viszont a hagyományostól eltérő párok még mindig nem számítanak teljes értékűnek a magyar társadalomban. 

Nem a gyerek tartja össze, sőt

Az első baba megszületése utáni időszakot kimondottan meghittnek szokták lefesteni, anya és gyermeke között bensőséges a kapcsolat. Ám az tabutémának számít, hogy a házasságok közel fele a gyerek első születésnapjára megromlik, s a félrelépések időszakát is a gyermek születése utáni első néhány év jelenti. Férfiak és nők egyaránt keresnek erre a problémára külső kapcsolatokban, egy harmadik félnél vigaszt. Az erotika, a szexualitás és az intimitás megőrzéséhez a türelem, a megértés elengedhetetlen: átstrukturálódik mindkét fél önmagára, munkájára, és közös kapcsolatukra fordítható ideje.

Mindenkinek rá kell éreznie a szükségleteire, és azokat jól összehangolnia a család többi tagjának szükségleteivel, ez azonban nem könnyű feladat! 

Az a bűvös hathetes határ

Bár sok nő rendkívül szexinek érzi magát a terhesség elején a hormonok hatására, a szülés fizikai átalakulást és óriási fáradtságot okoz a testünkben. Sok férfi már nagyon türelmetlenül várja, hogy a szülés után leteljen az a bizonyos hat hét. A kismama érzi, ahogy szinte ketyeg az óra, megy a visszaszámlálás. „Amikor úszol a szaros pelenkában és csöpög a melledből a tej, a hátad közepére sem kívánod a szexet. Örülsz, ha mackónadrágban beájulhatsz végre az ágyba” – mondta Lilla, akinek a szülés óta lement a libidója a nullára.

Párja saját kudarcaként élte meg Lilla visszautasítását, és ez negatív érzelmi spirált alakított ki. Később, amikor Lilla már igényelte volna a szexet, a partnere büntette őt sértődésből. Így ezek az állandóan jelen lévő játszmák és a feszültség mindkettőjük önbizalmát aláásta, egyre félszegebben próbálkoznak. „Én csak akkor látom jó nőnek magam, ha a szerelmem is annak lát. De ez most már csak ritkán történik meg” – meséli Lilla. 

Nem mindig ugyanazt, ugyanúgy

Gyura Barbara nárciszcoach szerint természetes, hogy csakúgy, mint ahogy az évszakok váltakoznak, a párok libidója sincs mindig szinkronban. Van, amikor mindketten vágynak a szexre, van, amikor csak a férj, vagy csak a feleség, van, amikor egyikőjük se – de ez nem a másik elutasítását jelenti. „Nem lenne szabad elhanyagolnunk a partnerünket sem. Mondjuk, egy kis wellnessezés a gyerek nélkül jelzi a párunk számára, hogy ő is számít nekünk. Másrészről viszont a férfi is tegyen valamit, hogy a felesége kibújjon a mackónadrágból. Udvaroljon: hozzon neki virágot, vigye el moziba, vacsorázni!”

Ébredő Szexualitás Blogjában PoliLili szexcoachjelölt arról beszél, hogy a nők sokszor azt gondolják, velük van a gond, biztosan frigidek, mert a párjuk kívánja őket, de ők nem akarják a szexet.

Kiderült, sokszor egyszerűen arról van szó, hogy a párjuk kezdeményezési stratégiájával van a gond.

Egyszerűen feltesz egy kérdést, hogy „Drágám, lesz ma valami?” vagy „Van kedved hozzá?” vagy kifejezi, hogy heti háromszor szeretne szeretkezni. Elvárja, hogy legyen meg magától a szex, mint a pornóban, vagy nyomást gyakorol, amitől a nők még kevésbé vágynak a szexre. A szakember szerint érdemes lenne ilyenkor a nőnek megpróbálnia ráhangolódni a saját testére. Mondhatja, hogy „drágám, ha lefekteted a gyerekeket, lezuhanyozom, tegyünk be valami kellemes zenét, igyunk meg egy pohár bort, és aztán meglátjuk”. 

Magadra (is) figyelj

Amikor szexelni akarunk, nem a másikat kell felizgatni, hanem bennünk kell hogy felébredjen a vágy, a saját gyönyörünket kell keresni. Mindez azért is nehéz, mert a nő szexuális felszabadultsága még mindig egyfajta tabu: ősanyának, hippinek, vagy szajhának csúfolják, aki szégyentelenül éli meg az érzékiségét. 

Pedig az orgazmikus szüléstől kezdve a tantrajóga többszöri orgazmusán át a jónimasszázsig ma már nagyon sok féle technika hozzáférhető erotikus lényünk felébresztésére és kibontakoztatására.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Ghislain & Marie David de Lossy

Margit Patrícia Eszter