Nagyjából tizenhét éves voltam, amikor összekerültem egy nálam jóval tapasztaltabb sráccal. A szex nem volt jó, de kimondottan rossz sem. Sőt, neki bejött, de még jobb lett volna szerinte, ha hangosabb lennék. Ettől kezdve aztán tudatosan figyeltem a korábban jelentéktelennek hitt dologra, aminek következményeképp egyre kevésbé voltam képes elengedni magam az ágyban. Ezen az sem segített, hogy a pornófilmekben rendszerint kitartóan vonagló, nyögdécselő nőket láthatunk, akiknek a hangja a szenvedéllyel együtt fokozódik. Az üzenet egyértelmű: minél hangosabb, annál jobb. De tényleg így van?

Persze attól függ, ki csinálja

A férfiak és a nők különböző hangokat adnak ki szex közben. Viszonylag ritkán hallani eksztázisban nyögdécselő férfiakat, ahogyan vadállatként üvöltő nőkkel sem sűrűn találkozunk. Ez részben a férfi- és női hangok természetes magasságbeli különbségein múlik, de fontos szerepet játszik a dologban az is, hogy egész egyszerűen másképp fejezzük ki magunkat.

Arra vonatkozóan, hogy a férfiak miért adnak ki hangot szex közben, közel sem reprezentatív beszélgetéseim során elég egybehangzó magyarázatot kaptam: azért, mert a szex csodálatos érzés.

Ráadásul az interneten fellelhető kutatások többsége is a nők hanghatásaira koncentrál, így nem meglepő, hogy az erről folytatott baráti beszélgetéseim változatosabb irányt vettek. Már mondom is.

Színtiszta öröm

Sok nő számára az intimitás és a nyögés kéz a kézben jár. Mint ahogy éhesen felsóhajtunk a kedvenc ételünk láttán, vagy ahogy egy fárasztó nap végén lerogyunk a kanapéra, a nyögés természetes válasz a jóleső érzésre, így miért épp szex közben maradnánk csendben?

A vágy fokozása

A legtöbb embert felizgatja a partnere hangja, ami nagy segítség lehet, ha kezdetben csak egyikőtöknek van kedve a szexhez. De fontos, hogy figyelj a másikra, és ha nehezen adja be a derekát, inkább légy vele türelmes, és ne erőltesd a dolgot. 

 

Fájdalomra adott önkéntelen válasz

Van, amikor már egy hangosabb nyögés elég ahhoz, hogy kellemesebb irányt vegyen a dinamika, de az is rendben van, ha megálltok, és átbeszélitek, mi okozza a problémát. Elvégre az aktus az élvezetről szól, nem pedig a fájdalomról – kivéve persze, ha épp ez a cél.

Ritmus, láz, tempó!

A nyögések hangszíne, intenzitása és hangereje egyértelmű kommunikációs forma lehet – persze, csak ha már megtanultátok egymást. Ebben az esetben viszont sokkal élvezetesebb így jelezni, mint hosszas értekezéseket folytatni arról, melyikőtök hogy szereti. Ne féljetek kísérletezni, és túllépni a nemi szerv és a mellbimbók alkotta háromszög keretein, hiszen annyi más érzékeny pontja van a testnek, aminek az érintése örömmel tölthet el. Tudtad, hogy vannak például, akiknek a csuklójuk belső oldala, a nyakszirtjük, a köldökük vagy a térdhajlatuk éppolyan fontos erogén zóna, mint a már jól ismertek? Irány az ágy, tegyetek egy próbát!

Agy kikapcs, szex bekapcs

Vannak, akik nehezen zárják ki a mindennapi teendőket, feladatokat és élményeket szex közben. Ilyen esetekben a nyögdécselés segíthet, hogy a gondolataid is ott járjanak, ahol a tested.

Megfelelő körülmények között felszabadítók lehetnek a hangok

Ráadásul, ha mindez a hálószobában történik, a legtöbb esetben még fokozza is az élvezetet.

Ennek ellenére persze van, aki idegenkedik a saját hangjától, míg más attól tart, hogy a családtagjai vagy szomszédjai meghallják.

Nem vitatom, ebből adódhat egy-két kellemetlen helyzet.

De hacsak nem a szüleid házában szexelsz, engedj ki magadból egy kis hangot. Érezd jól magad, és lazíts. Tekintve, hogy mindkét fél számára fontos a pozitív megerősítés (nem csak) szex közben, egy hangosabb sóhaj csodát tehet. Csináljátok, ami természetesnek tűnik, de ha a három utcával arrébb lakók is hallják, jó eséllyel túlzásba viszitek a műsort. 

 

A szexhangok teljesen normálisak!

Jó, ha ezt tudatosítjuk magunkban. Igen, mindannyian. A szex közbeni nyögések természetességéből adódóan a legtöbb ember nem tehet arról, hogy milyen (és milyen erős) hangok hagyják el a száját. Ez egy automatikus válasz az élvezetre, épp úgy, ahogy egy üvöltés automatikus válasz lehet fájdalom esetén.

Ha jól érzed magad, ne feszengj, ne fogd vissza a hangokat. Légy hangos, légy magabiztos! Mindkét nemnek megvan az oka arra, hogy zajongjon, a lényeg, hogy azért tegyétek mindezt, mert jó a szex.

És mivel a gyönyör hangjai univerzálisak, egy jókor kiadott sóhaj vagy nyögés egyértelmű jelzés lesz a partnered számára, hogy a mozdulat, amit csinál, kedvedre való.

A szex közbeni hamis nyögdécselés viszont hosszú távon többet árt a kapcsolatnak, mint amennyit adott pillanatban használ – különösen, ha nő vagy. Én ezt végül a húszas éveim elejére tanultam meg, tisztes távolból szemlélve a fent említett, nem túl jó kapcsolatot, és mivel azt követően több olyan emberrel is kereszteztük egymás útját, akik mellett egyáltalán nem kellett szoronganom, a kontraszt még inkább látszott. Azóta tudatosan tartom magam ahhoz, hogy nem kell mindenáron megfelelni. Sokkal jobban megéri őszintének lenni, és megosztani a másikkal, hogy mi jó vagy nem jó, ellenkező esetben ugyanis sosem fog rájönni, hogyan szerezhetne nagyobb örömet. Arról nem is beszélve, hogy a szexuális frusztrációkból adódó problémák egy idő után az élet más területeire is hatással lesznek, és ha valójában sosem érsz el a csúcsra, az csak tovább ront a helyzeten.

A legtöbb, amit tehetsz, ha nyíltan és őszintén kommunikálsz, és ha már itt tartunk: bátran csapj egy kis zajt. Kivéve persze, ha épp egy könyvtárban találtok egymásra…

 Mózes Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Westend61