Kis gyerek, nagy költség

Beiskolázás és beiskolázás között óriási különbségek vannak, de abban azért a legtöbb szülő egyetért, hogy a legnagyobb költséggel az első osztály megkezdése jár. Amikor a gyerekem néhány éve elkezdte az iskolát, bár voltak utolsó pillanatos bevásárlások, a nagyobb dolgokat igyekeztem már hónapokkal korábban beszerezni. Iskolatáskát és tolltartót például születésnapjára kapott a családtól, íróasztalt egy tavaszi akcióban vadásztam, a hozzá való széket pedig örököltük. És ezzel le is tudtam a nagyobb kiadásokat, gondoltam naivan, aztán elővettem az elsős tanszerlistát.

Míg az óvodában két szett váltóruha, egy benti cipő, egy melegítő és a tisztasági csomag szerepelt a kötelezők között, addig az iskolakezdéskor egy többoldalas listáról kellett beszerezni a dolgokat.

Füzetek: átlagosan ~ 2000 forint

Az első osztályos tanszerlista tíz darab füzettel indít: a legtöbbje vonalas, de szükség lesz négyzetrácsosra és simára is. Ezekből a legegyszerűbb verziók 50–100 forint körül mozognak a hipermarketek kínálatában, a papírboltok online felületén azonban – ezeket átlagolom majd a további termékek esetében is – 130–150 forint közötti összeget kérnek darabjáért. Ha azonban áldoznánk a színes, mintás, állatos vagy rajzfilmfigurás borítók oltárán, 250–350 forinttal érdemes számolni/darab.

Technika-, rajz- és matekdoboz: átlagosan ~ 12 000 forint

Ragasztóból (a 20 gramm körüli stift 600–800 forint körül mozog), ecsetből (a háromdarabos készlet 350–550 körül van), vízfestékből (1000 forinttól) és temperából (nagyjából 2000 forint), zsírkrétából (megint csak 1000 forint körül), színes ceruzából (egy újabb ezres), filctollból (800–1500 forint között) és ollóból (500 forint) nem érdemes feltétlenül a legolcsóbbat választani – ezek azok a termékek ugyanis, amiknél valóban a minőséget fizetik meg a szülők, a silányabb verziókkal pedig sok esetben csak a gyerek szív majd a tanórán.

Vizes tálnak, törlőrongynak és festőpólónak valót viszont, biztos vagyok benne, hogy minden háztartásban találni, úgyhogy itt spórolhatunk is jó néhány százast,

de kellhet még hurkapálca (400 forint körül mozog csomagja) és gyurma is (a natúr átlagosan 800 forint).

A matekdoboz megtöltése során már nincs akkora mozgásterünk, a boltok jellemzően egy-egy típust kínálnak a szükséges termékekből – kivéve a vonalzók esetében, itt 100 és 800 forint között válogathatunk darabonként. A tükör, papírkorong, színes pálcika, mérőszalag, dobókocka és babzsák még további 1500–2000 forintot dobnak a büdzsén.

Lapok, mappák, borítók és címkék: átlagosan ~ 3000 forint

A dobozokkal még nem ért véget a felkészülés, a legtöbb iskolában kérnek rajzlapot, színes papírt, írólapot, és általában egy-két mappát is. Ezek ára nagyban függ attól, hogy miből hány csomagra lesz szüksége a gyerekeknek a tanév során, de a jelenlegi árakat nézve 2000 forintból bőven ki tudjuk hozni a dolgot.

Nagyjából egy ezresből kijön két-két csomag füzetcímke és műanyag borító, amire legalább az első néhány tanév során érdemes áldozni – és a fel nem használt darabokat el lehet tenni jövő szeptemberre.

Táska, tolltartó, kulacs: átlagosan ~ 25 000 forint

Szerencsére ezekből nem kell évente újat vásárolni, éppen ezért érdemes lehet egy kicsit drágábbat választani, ami cserébe nem megy tönkre az első osztály végére. Kisebb gyerekek esetében az iskolatáska minőségén túl a kialakítása is fontos, nem mindegy ugyanis, hogyan illeszkedik a gyerek testéhez: érdemes olyan hátizsákban gondolkodni, aminek már önmagában is van tartása, felfekszik a gyerek hátára, a pántjai elég szélesek, és lehetőleg nem is túl nehéz. Egy ilyen táska újonnan 15 000 forint körül már beszerezhető, de a határ itt is a csillagos ég.

Tolltartóból érdemes a többszinteset választani, amibe egymás mellé rendezheti, így könnyebben és gyorsabban megtalálja a gyerek az épp szükséges eszközöket. Ebből már 4000 forint környékén lehet olyanokat venni, amiket színes ceruzákkal együtt árulnak, így egy-két grafittal, hegyezővel és postairónnal kiegészítve már mehet is a táskába.

A kulacs megint csak egy olyan tétel, amin nem éri meg spórolni: a csöpögős, nehezen nyíló/záródó, könnyen törő darabok megnehezítik a gyerek életét.

Elég nagy a választék a 4000 forint körüli termékek körében, és bár ez elsőre drágának hangzik, egy jól választott kulacs évekig kitart – a színben és mintában ehhez passzoló uzsonnás doboz nélkül viszont, higgyétek el, simán elvégezhető az iskola.

Testnevelés felszerelés, ünneplő és benti cipő: átlagosan ~ 20 000 forint

Az őszi ruhatárral most nem számolok, az előző évi szettet nagy eséllyel iskolakezdéstől függetlenül is kinövik a gyerekek. Kell viszont tornazsák (1500 forint körül kezdődnek), fehér póló (van már három darab 2000-ért), nadrág (a két darabos csomag 2500 forint körül van), fehér zokni (1000 forint), váltócipő testnevelésre és az osztályterembe (4000 forint/pár), és persze fekete-fehér ünneplő is (amit 5000 forintból ki lehet hozni tetőtől talpig).

Ebédbefizetés: átlagosan ~ 15 000 forint

A kisebbek számára általában a háromszori étkezést javasolják az intézményekben, ez pedig a mindenféle kedvezmények nélkül átlagosan 15 000 forint havonta – és bizony, már augusztusban be kell fizetni a szeptemberi ebédet.

Nyugi, később jobb lesz

Ha csak az első osztályban feltétlenül szükséges taneszközök átlagos árát nézzük, már így is jócskán 70 000 forint felett járnak a költségek, és bár a saját íróasztal és forgószék hiányát a legtöbb kisiskolás nem érzi meg, ha mégis beruháznánk ezekre, könnyen 100 000 forintra kerekedik a kiadásunk. Bár az árak csökkenését nem tudom megígérni, de azt igen, hogy

az elsős gyereknek beszerzett dolgok nagy része a következő években is jó szolgálatot tesz majd.

A legtöbb füzetből értelemszerűen minden évben újat kell venni, de a technika-, rajz- és matematikadoboz tartalmát elég kiegészíteni, és a tolltartó és táska is a régi fényében ragyoghat egy alapos takarítást követően. 

Aztán ahogy nő a gyerek, úgy kezdenek csökkenni a szükséges iskolaszerek költségei. És bár egy felsős gyerek számára ugyanolyan fontos a tolltartó felszereltségének minősége, mint kisebb társainak, a füzeteit már nem osztály szerint vonalazzák, így azokat akár a következő tanévben is használhatja majd.

A gimnázium pedig elhozza az abszolút szabadságot a taneszközök terén, azonban ruhára jóval többet kell költeni, mint korábban – és nem beszéltünk a kollégiumi díjról, ballagás és/vagy szalagavató miatt egekbe szökő osztálypénzekről, ahogy a zsebpénzről sem. 

Iskolakezdési támogatás másképp

Azok a szülők, akik rendelkeznek egészségpénztári megtakarítással, akár abból is fedezhetik az iskolakezdéssel járó költségeket – aminek az ötödét, de legfeljebb 46 400 forintot adóvisszatérítésként megkaphatnak majd az államtól. Bár az iskolakezdési támogatás már nem szerepel a személyi jövedelemadóról szóló törvényben, a SZÉP-kártya formájában kapott juttatás is segítség lehet a családi bevásárlásnál, de akár az iskolai étkezés befizetésére is használható, amennyiben az étkezési szolgáltató elfogadja a kártyát.

Jelentős terhet vesz le azonban a szülők válláról, hogy 2020 szeptemberétől ingyenes tankönyvellátást biztosít az állam valamennyi alap- és középfokú, nappali oktatásban résztvevő tanuló számára, de

a papíráru tavalyi, 40–50 százalékos drágulása, az infláció mértéke, valamint a tanszerek árának 20,4 százalékos növekedése miatt sok család számára még így is komoly kihívást jelent az iskolakezdés.

A helyzetet megkönnyítendő, a Magyar Államkincstár idén is korábban utalja a szeptemberi családi pótlékot – ennek összege azonban 2008 óta nem változott: az egy gyereket nevelő családok részére 12 200 forint. Ráadásul számos háztartásban a szeptemberi költségvetésből hiányzik majd a hamarabb elköltött összeg.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Dusan Stankovic

Mózes Zsófi