Nagyon szeretek táborozni, táboroztatni

Idén az osztályommal – többek között a ti nagylelkűségeteknek hála – Horvátországba megyünk egy hétre június végén. (Úgy érzem, ebből biztosan születik majd egy cikk is.) A Palota RSC röplabdacsapatának nyári napközis táborában is részt veszek.

Ha az ember beírja a keresőbe a „nyári táborok 2019” kifejezést, akkor 0,26 másodperc alatt több mint 3,7 millió találatot dob ki a rendszer. Mindenre is van tábor. Külföldi, belföldi, ott alvós elutazós és napközis, pár napos és többhetes, sport- és alkotó-, számítógépes és nomád, olcsó és méregdrága.

Könnyű elveszni az információk tengerében

Ha valaki elkezd keresni, néhány percen belül elvész, mint Ábel a rengetegben, és nem tudja, mitévő is legyen. Most összegyűjtöttem néhány támpontot, hogy mire figyelj oda, ha tábort választasz a gyerekednek.

1. Tapasztalatok

A virtuális világ térhódítása miatt már mindenről lehet véleményt alkotni, és ezt bárki megteheti. Hogy ez jó vagy rossz, az már más kérdés. De a táborok esetén mindenképpen hasznos lehet.

Nézz utána, keress rá, hogy milyen vélemények születtek a korábbi táborokról, esetleg kérdezd meg az ismerőseidet, hogy van-e valakinek tapasztalata róla.

Sok minden kiderülhet egy táborról, ha személyes tapasztalatokat hallasz.

Persze figyelj oda, mert ha pont egy negatív véleménnyel találkozol, az még nem mérvadó, hiszen mindenki másként reagál egy-egy helyzetre. Próbálj meg minél több véleményt összegyűjteni, és ezek alapján dönts.

2. Felkészültség

A tábor szervezői legyenek felkészültek, lehetőleg rendelkezzenek táboroztatási tapasztalattal. Az a legjobb, ha van lehetőség személyes találkozásra, mert akkor sokkal könnyebben lehet dönteni a táboroztatók személyét illetően. Fontos, hogy ezek az emberek legyenek leinformálhatók, megbízhatók. Egy tábor szervezői esetében nem feltétel a pedagógusi végzettség, de mindenképp előny, ha legalább egy pedagógus van köztük.

3. Helyszín

Nagyon fontos egy tábornál a szállás minősége. Minden gyereknek más az igénye, az ingerküszöbe, így szülőként mérlegelni kell, hogy az esetleg ötcsillagos hotelekhez szokott gyermek bírni fogja-e a földön alvást egy katonai sátorban. Mondjuk, szerintem ez kifejezetten jó buli gyerekként. A szállás képeit, oldalát is nézd meg, bár azt is tudni kell, hogy simán lehet olyan képeket készíteni, amelyek tényleg ott készültek ugyan, de köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

4. Étkezés

A szállásnál is fontosabb kérdés a kaja. Sőt. Jó, ha előre jelezhetők a különféle érzékenységek, ételintolerancia, vegetáriánus étkezés, vallási vagy egyéb okokból valamilyen étel tilalma stb., mert az garancia lehet arra, hogy képesek ezt megugrani a szolgáltatók.

Bár jártam már úgy, hogy a laktózérzékeny diák spagetti helyett először sajtos-tejfölös tésztát kapott, majd pedig üres tésztát. És még felárat is akartak számolni érte…

Szóval legyen változatos és bőséges az étkezés, mert a folyton korgó gyomor a legklasszabb tábort is elronthatja.

5. Programok

A táborszervezés egyik sarkalatos pontja a programok összeállítása. Tematikus tábor esetében könnyebb a helyzet, mert, mondjuk, egy szörftáborban (ilyen is van persze) az idő nagy részében nyilván szörfözni fognak. Mellé pedig lehetnek egyéb, kisebb programok is. Nagyon fontos, hogy a szülő előre tudja, mikor és merre jár a csemete, és az adott napokon mit fognak csinálni. A legfontosabb, hogy legyen szabadidő! Nem jó, ha egy tábor zsúfolásig van programmal, mert ez a rohamtempó fizikailag és érzelmileg is kimerítheti a gyerekeket.

Legyenek benne üresjáratok, maradjon idő és lehetőség unatkozni, semmit tenni.

6. Ár

Igen, mindenkinek a saját pénztárcája szab határt abban, hogy milyen táborba küldi a gyerekét. Rövid keresés után találtam például egy egyhetes (!), belföldi (!) tábort, közel félmillió forintért (!). Ott azért egy kicsit megállt bennem az ütő. Mert ez tényleg irreális.

Szerintem egy középkategóriás szállás esetében harminc- és ötvenezer forint közti összeg reális lehet egy belföldi táborért. Nagyon sok tábort szerveztem már, és tisztában vagyok az árakkal.

Annál magasabb áron nagyon különlegesnek kell lennie, ha pedig nem az, akkor lehetséges, hogy a szervezők ebből szeretnék az éves bevételüket előteremteni. Összehasonlításképpen az egyhetes horvátországi út félpanzióval, szuper szállással, különbusszal, programokkal együtt fejenként százezer forintból megvan. Igaz, én egy fillér fizetést sem veszek fel belőle, de az élmény garantáltan velem marad…

Egy biztos: mindenki, aki csak megteheti, engedje el a gyermekét táborba, mert életre szóló élményekben, kalandokban lehet része, amelyekre mindig emlékezni fog.

Balatoni József

Szerda délelőtt különböző táborokat is ajánlunk majd az oldalunkon, aki még nem tudja, hova menjen idén a gyereke, mindenképp kattintson a cikkre!