Most lett elegem. 14 éve élek tetőtéri lakásban – hatalmas ablakok, csodás nyitott fedélszék. Minden adott ahhoz, hogy az ember hátradőlve élvezze az életet. Ha nem sütne a nap. Ha nem kúszna a lakásban a hőmérséklet egyre feljebb és feljebb. Eddig ellenálltam, Isten és a természet elleni véteknek tekintettem a légkondit, megvetően néztem azokra, akik bekapcsolják, merthogy az áram meg a természet... Néhány heti nemalvás után viszont sajnos nem tudok többé mélyzöld lenni. Legszívesebben beköltöznék a hűtőbe, hogy ott várjam ki a nyár végét. Igen, jeleztem a légkondis ismerősnek, hogy hajlandó vagyok... mit hajlandó, ölni tudnék azért, hogy a hátamba ömöljön a hideg levegő, és azon kelljen sopánkodnom, hogy túl hideg van. Persze a légkondisra várni kell, mert nem csak én érzek így, úgyhogy addig is megosztom a praktikáimat, amelyek a hőérzetet javítják. 

Jeges fürdő

Hála Junkers úrnak, a kazánnak, meg a szerelőnek, meg a németeknek, akik szabin vannak, négy hete nincs meleg víz a ház egy részében. Ezért eléggé hozzászoktam a jeges vizes zuhanyzáshoz. Már elég jól megy ez a Schirilla-féle metódus: beállsz, kiabálsz, anyázol – ezzel kiadod a feszültséget –, aztán lehűlsz. Úgy 10–15 percre, attól függően, mikor zuhanyzol. 

Ice Men GIF - Find & Share on GIPHY

Ventilátor

A kocsiban semmit nem ér, de én állítom, hogy a túlélés egyik záloga a ventilátor. Az enyém forog, meg állítható, időnként kikapcsol, illetve van 3 fokozata. Nagyjából ennyi elég, ha nincs más. Persze egy időkapcsolóval is abszolválható a feladat, ami az éjszakában jön jól. Én már hozzászoktam a hangjához, kellemesen megnyugtat, és tényleg úgy érzi az ember, hogy él. Na jó, főleg akkor, amikor a Maslow-piramis alján találom magam, a fizikai létezés szintjén. Tudod, amikor hazaérsz a melóból, és a 30+ fokos lakás fogad, és azt érzed, hogy most azonnal felkötöd magad, vagy beköltözöl a legközelebbi rohadék multihoz, ahol fullon járatják a légkondit. Ezt lehet tuningolni is: a luxus változat az, hogy két lefagyasztott PET-palackot teszel a ventilátor elé, így a levegő enyhén lehűlve érkezik a testedhez. Jó, ez pszeudó hatás, de jobb, mint a semmi. 

Hot Summer GIF - Find & Share on GIPHY

Hideg vizes borogatás

Ha nincs ventilátor sem, akkor jöhet a jeges borogatás. Csuklókra és nyakszirtre tehető, így az alatta áramló vér hűti a testet. Ha van direkt erre a célra szolgáló hűtőtasakod, az szuper, ha meg nincs, marad a lisztériás borsó. Én elalvás előtt szoktam használni, valamit segít. 

Légy múmia!

Na jó, nem kell azonnal kitépni a belső szerveidet, bár most, hogy végiggondolom, ez is egy megoldás a meleg kezelésére, de előbb még egy vászonlepedő sokat segíthet az életeden. Ha hard core izzadós vagy, akkor a hideg vízbe mártott és kicsavart lepedőt tedd be a mélyhűtőbe, majd lefekvésnél tekerd magadra, és próbálj meg elaludni, mielőtt rájössz, hogy továbbra is irgalmatlanul meleg van. 

Olsen Twins Dance GIF - Find & Share on GIPHY

Sötétíts!

Egészen addig azt gondoltam, hogy a hővédő fólia a világ legnagyobb kamuja, amíg nem kaptam meg tesztelésre a Caterpillar telefonját, amiben nem az volt az izgi, hogy akár szöget is lehetett volna vele beütni a falba, hanem, hogy volt benne hőérzékelő, ami szép színes ábrákon megmutatta, hol hány fok van. Nem tudom, mennyire mért pontosan, mert nem volt ellenpróba, de az irányok jól látszódtak. Ez alapján a hővédő fólia működik, azaz az ablak nem melegszik fel vele annyira, mint alapesetben. Ez jó hír, főleg a tetőtéri ablakkal rendelkezőknek. Tehát tessék felrakni, mert tényleg használ. Ha nincs esélyed rá, hogy vegyél ilyen fóliát, akkor egy régi lepedő, sál vagy hasonló is segíthet. Reggel mindent érdemes lehúzni, besötétíteni, bezárni, mert a 30+ fokos levegő boldogan árad be a lakásba. Este pedig mindent ki kell nyitni, hátha jön egy kis szél, és a levegő is lehűl. 

Jon Lovitz Smiling GIF - Find & Share on GIPHY

Ruha? Az meg mi?  

Ugye egyértelmű, hogy ilyen melegben felejtsd el a műanyagokat, mert egyrészt a felvétel után tíz perccel mindenedből csavarni lehet a vizet, másrészt rém büdös leszel. Harmadrészt meg amúgy is rettentő rossz érzés műszálas ruhát hordani. A lenge, bő lenvászon, pamut ruhák jók, nem véletlenül viselnek ilyet a sivatagi népek. Egyébként meg ülj egy szál bugyiban/alsógatyában, kortyolj valami jeges, nem alkoholos italt, és próbálj arra gondolni, hogy mindjárt vége a nyárnak, és nemsokára a hideg miatt sopánkodhatsz. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/P_Wei