Személy szerint visszasírom a BÁV régi bútorboltjait, ahol nem tökéletesre polírozott biedermeier szekrényeket lehetett venni, hanem kellemesen karcos és láthatóan „teljes életet élt” bútorokra lehetett akadni, potom áron. Ezek azonban bezártak, maradnak a Cseriti shopok vagy a hulladékudvar.

A Váci belváros egyik mellékutcájában a Tolerián Antik hodálya áll. A bejáratnál egy kiöregedett autó, ahogy beljebb haladok az egykori gyárépületbe, antik és antiknak tűnő tárgyak arzenálja vár. A hatalmas csarnokban minden megtalálható, amire egy régi bútorokkal és lakberendezési tárgyakra vágyónak szüksége lehet, meg olyanok is, amire nem. 

A lakberendezők és a filmesek egyaránt találnak itt olyan tárgyakat, amelyekkel fel lehet dobni egy sarkot, kipofozni egy szobát vagy izgalmasabbá tenni egy enteriőrt. A klasszikus – mindenhol megtalálható – dézsák, régi üvegek, pénztárgépek, kannák mellett számos meglepő bútorral bővült a választék. A tűsarkú cipőt mintázó kristályokkal kirakott szék, a csillogó gyerektrónok, a régi autókat imitáló makettek mellett tyúkos kulcstartóra vagy bögrékre is lelhetünk. A most divatos ipari lámpákat is találhatsz itt nagy számban, de akkor se keseredj el, ha antik gyerekbútorra fáj a fogad. 

(A képre kattintva megnyílik a képgaléria.)

Az Ódon-fonban, ami szintén Vácon található polgári és fenyőbútorokat lehet vásárolni és bérelni, kinek-kinek igénye szerint. Ha fontos meked, hogy olyan helyen járj, ahol az Oscar-díjas színésznő, Helen Mirren is járt, akkor ott a helyed. A cég restaurálást is vállal. A mosóteknőkből, régi hordókból itt sincs hiány, de ha dézsát keresel, akár dísznek, akár a virágnak, itt azt is megtalálod. A loft dizájnban ők is láttak fantáziát, a lámpák, rendelők berendezései mellett a gyárak sokat látott öltözőszekrényei is vannak. Egy restaurált nyolcfiókos komód a XX. század elejéről itt 160000 forintba kerül, de ha sürgősen kell egy  aranyozott kandallóóra vadásszal és ezüstözött kutyával, akkor azt is megveheted. 

Fotó: Ódon-fon.hu

A Loft Industries a III. kerületben, a Bogdáni úton található, már aki megtalálja, mert cégtábla még nincs, de a helyiek úgyis tudják, hol van, csak kérdezni kell. A régi, szétszabdalt gyárépület egyik helyiségében várja a bolt azokat, akik elsősorban II. világháború előtti bútorokat és lakáskiegészítőket keresnek, de azok sem fognak csalódni, akik a retrót kedvelik. A mostanában nagyon kedvelt könyvtári kartotékszekrények, gyógyszertári tárolók és üvegcsék, babakonyha, órásszekrény meg számtalan más dolog várja a vevőket. Itt nemcsak árulják, hanem felújítják és átalakítják az adott tárgyat, ha arra van igény, de új színekkel is igyekeznek feldobni a bútorokat. Ha sosem tudtál egy old school mérleg nélkül élni, ami ráadásul sárga is, vagy azt gondolod, hogy a lakásodat legjobban egy régi síléc dekorálja, akkor keresd meg a Bogdáni utat, és irány a Loft Industries! 

(Itt is találsz egy képgalériát, ha rákattintasz a képre.)

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ alvarez

 A további képek a szerző tulajdonában vannak