Először osztrák szakmai gyakorlatom idején találkoztam az úgynevezett charity shoppal, bár Grazban ezt nem úgy hívták, és a Vöröskereszt üzemeltette. A lényeg, hogy fillérekért lehetett vásárolni mindenféle izgalmas dolgot. A bolt személyzete önkéntesekből állt, a bevételt pedig a költségek levonása után a Vöröskereszt kapta, amely humanitárius célokra használta fel. Itthon akkor még hallani sem lehetett ilyesmiről, aztán lassan beindultak az adományboltok. 

A kezdetekkor még az adóhatóság is azon törte a fejét, hogyan adózzanak az üzletek, mára sikerült megoldást találni a kínzó kérdésre, legalábbis erre lehet következtetni az adományboltok elszaporodásából. 

Hogy miért jó neked, ha adományboltba viszed a megunt darabjaidat? Egyrészt boldog lehetsz, hogy a tárgyaid, bútoraid nem a szeméttelepen végzik, hanem megveszi őket valaki, aki örül, hogy olcsón szerzett egy becses darabot.

Az adományboltok egy része hátrányos helyzetűeknek teremt munkalehetőséget, akik ezáltal nem a segélyt várják, hanem dolgoznak, büszkék lehetnek a munkájukra, nő az önbizalmuk, és a társadalom hasznos részének érezhetik magukat. 

Ha ide kerülnek a dolgaid, akkor lehet, hogy olyan embereknek segítesz, akik a normál áron esetleg nem tudják megvenni az adott tárgyat, viszont nem kell érte kuncsorogniuk, hogy megkapják valamely segélyszervezettől. Ez kis dolognak tűnik, de a rászorulóknak fontos lehet. 

Az egyik legnagyobb ilyen hálózat a Cseriti, ők Budapesten nyolc üzletet üzemeltetnek. Ezekbe mind lehet bevinni használati tárgyakat, ruhákat, bármit, amiről feltételezed, hogy más számára is öröm lehet, sőt: ők a bútorért házhoz is mennek, ha olyannak ítélik meg.

Ami viszont fontos, és a Facebookon, illetve a saját oldalukon is felhívják a figyelmet, ennek ellenére mindig érkeznek olyan tárgyak, amelyeket nem lehet értékesíteni, mert szakadtak, kopottak, kinyúltak. Mielőtt berakod a zacskóba, gondold végig, te megvennéd-e ? 

És mielőtt azt gondolnád, itt csak szupergagyi, retró cuccokat lehet kapni, akkor nagyon tévedsz. IKEA-bútortól a szuperizgalmas antik tárgyakig hatalmas a választék, ráadásul olyan egyedi darabokra bukkanhatsz, amit máshol aranyáron kapsz meg. De ha pár száz forintért vennél gyerekruhákat, mert a büdös kölök úgyis kinövi hónapok alatt, akkor nézz be egy Cseritibe, ha meg online pörögnél, akkor a Vaterán és a Jófogáson is rábukkanhatsz a termékekre.

A Filantrópia adománybolt a VI. kerületi Aradi utcában várja a vásárlókat. A bolt különlegessége, hogy nemcsak vásárolni lehet, hanem workshopokat is tartanak, utoljára rongyszőnyeget lehetett készíteni. Hát mi ez, ha nem menőség? A Profilantrop Egyesület társadalmi vállalkozása az alábbi célt tűzte ki maga elé: „a környékbeli lakók fogyasztási szükségleteinek kielégítése, fenntartható fogyasztási szokásainak támogatása mellett saját és szakmai partnerségünk öko-szociális projektjeit kívánjuk erősíteni.” Az üzemeltetők nem csupán árulnak, át is alakítanak bizonyos dolgokat, más termékeket pedig feldolgoznak. A bolt egy nagyon helyes blogot is működtet, ahol érdekes történetekre bukkanhatsz. A két éve működő üzlet törzsvásárlókkal is rendelkezik, de hát egy ilyen helyes helynek ki tudna ellenállni? 

A Dohány utcai Mozaik adományboltot akkor válaszd, ha szívesen támogatsz hajléktalanokat. Az ötéves bolt pályázati támogatással indult, és négy hajléktalan embernek, valamint két szociális munkásnak ad munkalehetőséget. A Menedékház Alapítvány által üzemeltetett boltban a kedvencem az esküvői vagy báli ruhaként hasznosítható szépség, de

az itt dolgozók még arra is gondoltak, hogy egy kedves beszélgetősarkot készítsenek, amely most lett kész. 

A Narancsliget adománybolt a Síp utcában várja az érdeklődőket. Mielőtt elindulsz, érdemes rápillantani a nyitva tartásra, nehogy meglepetések érjenek. Itt simán lehet, hogy szembejön veled egy készlet meisseni porcelán, vagy luxus férficipőkre bukkanhatsz potom áron. A MAZS Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálata által támogatott nehéz élethelyzetben lévő gyermekek és családjaiknak igyekeznek segíteni az itt befolyó összeggel, az eladók egy része önkéntesként dolgozik. 

A Katolikus Karitász által működtetett helyek országszerte várják az adakozókat és vásárlókat. Budapesten a Karinthy Frigyes úti üzletben az adományozás és a vásárlás mellett szociális tanácsadást is igénybe lehet venni, ahol mindenkinek igyekeznek segíteni. Az adományok egy része külföldről érkezik, és

a Karitász fontosnak tartja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ezért az általuk készített tárgyakat is meg lehet vásárolni ezeken a helyeken.

A Karitászok egy része csak árusít, míg több üzletük kizárólag adományt fogad, így nézd meg, melyik mit csinál, mielőtt nekivágnál az útnak egy nagy csomag ezzel-azzal. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/SpeedKingz