A XV. kerületi szemétégető környéke leginkább arról ismert, hogy jelentős számú prosti található ott, a lányok a szakadó hó ellenére is egy szál bugyiban flangálnak a vizes úton. Én viszont nem hozzájuk igyekszem, hanem kicsit arrébb, az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába. A letisztult, rendezett, européer hulladékudvar és a hozzá kapcsolódó furcsa nevű központ, uniós direktíva alapján épült meg. A viszonylag kevesek által ismert központba egyrészt be lehet adni azokat a tárgyakat, amiket sajnál kidobni az ember, de már feleslegessé váltak, másrészt pedig megvásárolhatják azok, akik talán épp azt keresik, amitől te megváltál. És itt jön az érdekes rész, merthogy itt csak tárolási díjat számolnak fel, ami meglehetősen baráti, a következőképp néz ki:

  • 127 Ft (100 Ft + áfa)
  • 635 Ft (500 Ft + áfa)
  • 1270 Ft (1000 Ft + áfa)
  • 6350 Ft (5000 Ft + áfa)
  • 12700 Ft (10000 Ft + áfa)

Az ár attól függ, mekkora a leadott tárgy. Pont. Nincs itt rizsa, hogy a tiszta bőr hátizsák többet ér, mint a vászon ajándékszatyor. A biedermeier szalonasztal intarziabetétetekkel simán olcsóbb, mint a Bonanza '70-es évekbeli retró asztala. Itt igazi kincsekre lehet bukkanni, ha az ember nem érkezik nagy elvárásokkal, értsd: „egy egyméteres átmérőjű rózsafa asztalt szeretnék oroszlán lábakkal” – mert akkor jó eséllyel csalódni fog. Most például az ELTE selejtezett le egy csomó cuccot, aminek egy része aztán egy munkásszállásra vándorolt. Mindenki boldog? Mindenki! Akkor meg miért is ne? A tárgyak egy része tökéletes állapotban van – ennek ellenére az egyik legszebb szekrény másfél éven át várta, hogy megtalálja az igazit. Ami pedig mégsem kel el, az megy az égetőbe, ahol hőenergiaként hasznosul. 

Az ott dolgozók sajnálatára műszaki cikkeket nem lehet leadni, mert érintésvédelmileg nincsenek ellenőrizve, az meg annyi pénz lenne, hogy onnantól kezdve nem érné meg áruba bocsátani a terméket. Így hiába hoznak be működő tévét, mosógépet vagy bármi mást, megy az udvarra, a gyűjtőbe. Persze az sem lenne jó, ha valakit megcsapna az áram. 

A központ reggel nyolctól este nyolcig várja a betérőket hétköznap. Intézmény, amely korrekt nyitva tartással működik, hála nekik. 

Amit viszont fontos tudni, hogy csak budapesti lakcímkártyával lehet leadni tárgyakat, még szemetet is – a vidékieknek fizetniük kell érte. Ez például a festékek esetében 400 ft/kg-ot jelent. Azt, hogy melyik udvar milyen speciális szemetet fogad: itt lehet tanulmányozni. 

Az ott dolgozók beszámolói szerint igazán menő dolgok is landolnak a telepen, persze ki kell őket fogni. Egy pianínót már félig az ajtóban eladtak, de két Samsonite bőrönd sem várta sokáig új gazdáját, a Dior-táskáról nem is beszélve. Fontos tudni, hogy itt nem lehet alkudozni, és többször kell ellátogatnod, hogy kifogd az igazit. Újrahasznosításra fel! 

Retro szekrény
Ezért a szekrényért a bútorfestős csoportokban ölnek
 

Hiába nagy, maximum 12700 forintot kérnek érte. El is kelt a szekrény.

Bútorok a telepen
Erre a szekrényre már lecsapott valaki

Bútorok a telepen
Mindenki talál magának megfelelőt

Az Elte által kiselejtezett szerkrény
Sokat látott darab

Gyerekjátszó
Te megvennéd 625 forintért?

Asztalok a telepen
Iskolába megy a gyerek? Olcsón megúszod!

Háromfiókos szekrény
Ez a szekrény kemény 625 Ft. Fél doboz cigi, vagy két üdítő ára

Poharak a telepen
Ehhez képest meglehetősen drágának tűnik a 127 forintos pohár
Táskák a raktárban
Táskamániások figyelem! 127 és 635 forint között kaphatók ezek a szütyők.

Gyerekruhák
Ruhák nincsenek, de a gyerekcuccok kivételt jelentenek

Plüssök a telepen
Plüss kéne? Van!

Könyvek
Mindenki talál magának megfelelőt

DVD-k
A filmek között is érdemes turkálni

Sicípők
Ha szerencséd van, pont a méretedben is találhatsz sícipőt

Befőttesüvegek
Hogy ez hogyan került ide, rejtély

Teáskészlet
Teljes szett

Karácsonyfatalp
Jövőre is lesz karácsony!

Felfújható cápa
A nyárról nem is beszélve

Gyerekjátékok
Előbb-utóbb mindennek akad gazdája

A két hulladékudvar Budapesten található: 

XV. kerület, Károlyi Sándor út 160.

és XVIII. kerület, Besence utca 1/a.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Francesco Scatena

A további képek a szerző tulajdonában vannak