Bevallom, számomra a cipőkérdés mindig érzékeny pont az öltözködésben – de nem azért, mert úgy vagyok vele, mint Carrie Bradshaw, aki cipőkbe fektette a pénzét, és nagyjából mindig magas sarkút hord. A kérdés számomra inkább a mit mivel és hogyan hordjunk körre koncentrálódik, így ezt a cikket is elsősorban azzal a fókusszal írtam, miként találhatjuk meg a ma hódító nadrágfazonokhoz – amikkel tele vannak a boltok polcai –, no és nem mellesleg hozzánk legjobban illeszkedő lábbelit.

Vissza a múltba – ilyen cipőt viselj bő szárú nadrággal

A divat állandó körforgásának köszönhetően az idő kerekét most épp a tinédzserkoromig tekerték vissza, így a kétezres évek elején hódító bő szárú nadrágok ismét felkerültek az üzletek polcaira. Legyen szó farmerokról vagy palazzo nadrágokról, szerencsére ma már jóval tudatosabban viseljük ezeket az egyébként sok mindenki számára áldásos fazonú darabokat, mint akkoriban.

„Lefelé bővülő száruk miatt ezek a nadrágok lentre viszik a fókuszt, ezért nem a legszerencsésebb választások hozzá a kerek orrú cipők, esetleg a robusztusabb chunky loaferek, mert összenyomnak. Viszont hegyes orrú cipővel már jól lehet kompenzálni a bő szárat, ezzel a nadrágfazonnal viselve optikailag nyújtja a megjelenést.

Párosíthatjuk az úgynevezett Mary Jane cipővel, ami tavaly óta hódít újra – a fazon arról ismerhető fel, hogy a lábfejet pánt keresztezi –, de csak akkor mutat jól, ha magasabb sarokkal választjuk. Jó hír viszont, hogy a magas sarkúhoz képest jóval kényelmesebb törpe sarok, illetve tömbsarok visszatért a divatba, ahogy ezeknek a sarokrészen nyitott változata is, a sling back, amelyet csak egy pánt tart a bokánál. Ebből a hátul nyitott fazonból van lapos talpú, hegyes orrú is a piacon – bármelyiket válasszuk is, kölcsönöznek egy nőies lazaságot a bő szárú farmeroknak. Ahogy a hegyes orrú mule papucsok is” – mondja Kovács Delinke. 

divat táska cipődivat tavaszi cipő cipőtrendek Kovács Delinke styling bőszárű nadrág
Forrás: CCC, Getty Images / ASphotowed

Arra a sokakat izgató kérdésre, hogy a bő szárú nadrágot sportcipővel érdemes-e párosítani, a stylist kifejti: ez inkább 175 centis magasság felett működik jól. „Ennél alacsonyabb növésű nőt azonban a sportcipő – aminek általában kerekített az orra – bő szárú nadrággal össze tud nyomni. Ha pedig valaki az alsó testtájékán picit hangsúlyosabb, akkor még rá is tud erősíteni.”

Kovács Delinke divat táska cipődivat tavaszi cipő cipőtrendek Kovács Delinke styling bőszárű nadrág
Kovács Delinke – Fotó: Fotolla

És ha már ennél a nadrágfazonnál tartunk, érdemes elkanyarodni egy másik fontos kérdésre: a megfelelő hosszra.

„Ideálisnak az tekinthető, ha a bokánkon túlhalad a hossz. Ha ugyanis épp a bokánál ér véget a nadrág, az optikailag rövidíti a lábat. Jó, ha leér a cipőig, főleg hátul, a saroknál, de itt merül fel a kérdés, hogy akkor melyik cipőnkhöz mérjük a nadrágot? A válaszom erre a kérdésre nem szokott túl népszerű lenni, de sajnos ez az igazság:

vásárláskor azokhoz a cipőkhöz kell mérni a bő szárú nadrág hosszát, amiket a legsűrűbben hordunk.”

Akkor sem kell elkeseredni azonban, ha esetleg a törpe magas sarkúhoz mérten vásárolt nadrágot lapos talpúval is felvennénk: ilyenkor nincs más teendő a stylist szerint, mint egyet hajtani a nadrág szárán befelé és biztosítótűvel megtűzni.

Alkatkérdés
Természetesen a testalkatunk nemcsak azt befolyásolja, milyen fazonú ruhadarabok állnak jól, hanem azt is, milyen cipőket érdemes választanunk. Ha valakinek hangsúlyosabb a felsőteste – nagyobb a mellmérete, szélesebbek a vállai –, Kovács Delinke inkább a tömb sarkú cipőket vagy chunky loafereket szokta javasolni a klasszikus tűsarok helyett. Így ugyanis jobban kiegyenlítődnek az alsó- és felsőtest közötti arányok. „Bár nem szeretem ezt a fajta kategorizálást, de az alma-körte testalkatú, deréktájékon kerekdedebb, hastájékon íveltebb formájú nőknek azonban – akiknek egyébként általában bitang jó lábaik vannak – a klasszikus magas sarkú, vékony sarokkal kifejezetten ajánlott a lábuk hangsúlyozására. Azoknak, akik hagyományos értelemben vett nőiesebb idomokkal büszkélkedhetnek, szinte minden jó tud lenni” – mondja.

Villants!

A stylist szerint alkattól függetlenül fontos, hogy minél több bőrfelületet mutatunk meg a lábunkból, minél nyitottabb egy cipő, annál jobban tud nyújtani, kecsesíteni egy 7/8-os nadrággal vagy a chino fazonnal viselve, amik eleve boka fölött végződnek.

„Újra divatba jöttek a balerinák, amik nagyon jól mennek ezekkel a fazonokkal. De a hegyesebb orr is kitűnően passzol a 7/8-os, illetve a chino nadrágokhoz, mivel hosszítja a lábat. Amit viszont érdemes elkerülni, azok a nagyon zárt cipők, illetve azok a darabok, amik nem érik el a nadrág szárhosszát. Ha ugyanis kibukkan egy kis bőrfelület a nadrág szára és a cipő között, az optikailag rövidít.”

divat táska cipődivat tavaszi cipő cipőtrendek Kovács Delinke styling bőszárű nadrág
Forrás: CCC, Getty Images / Alexey Milov

Skinny vagy mom jeans – cipő tekintetében szinte mindegy is

A másik nagy uralkodó farmertrend manapság a mom jeans fazon, ami egyenes, lazább szárával többféle stílusban is viselhető – attól is függően, milyen cipőt választasz hozzá. Egy tömbsarkú, picit lekerített orrú sling back darabbal, felül pedig egy puffosabb inggel romantikus, hagyományosan nőies lesz a megjelenésünk. Míg egy metálosabb balerinával, mondjuk, arany színben, igazán vagány tud lenni. Passzol hozzájuk a loafer meg a sneakers is – ez esetben azonban érdemes Kovács Delinke szerint egy kis bokát villantani, és a finomabb változatokkal jobban néz ki.

divat táska cipődivat tavaszi cipő cipőtrendek Kovács Delinke styling bőszárű nadrág
Forrás: CCC, Getty Images / Tatsiana Volkava

„Ha a bokavillantáshoz fel kell tűrnünk a nadrág szárát – amennyiben nem akarjuk levágatni –, akkor inkább befelé tűrjük. Kifelé fordítva ugyanis a nadrág világosabb belső része kerül előtérbe, ami így színtörést okoz, és rövidít a lábon” – mondja.

Bár sokak szerint a skinny farmernak leáldozott, rengetegen hordják továbbra is előszeretettel a szűk fazonú nadrágot, amit olyan klasszikusokkal érdemes viselni, mint a jó minőségű bőrloaferek vagy a balerinák.

„Ezek már egy egyszerű, ropogós fehér inggel is makulátlan megjelenést kölcsönöznek, de ha a balerinából egy apró kövekkel díszített fazont választunk, egy kis extra csavart csempészhetünk a megjelenésbe. Ahogy a már említett hátul nyitott, elöl hosszabb orrú mule papucsokkal is.”

Kovács Delinke szerint letisztult fazonú sneakerseket is nyugodtan felvehetünk hozzájuk – a tavasz jegyében akár barack- vagy púderszínben –, de ha felülre oversize blézer kerül, azt a hangsúlyosabb chunky sneakersekkel javasolja optikailag egyensúlyba hozni. Arányok, arányok, arányok – nem győzzük hangsúlyozni.

divat táska cipődivat tavaszi cipő cipőtrendek Kovács Delinke styling bőszárű nadrág
Forrás: CCC, Getty Images/Deagreez

A tökéletes testszínű cipő nyomában

A divatbiblia tízparancsolatában előkelő helyen szerepel egy testszínű, azaz nude cipő beszerzése. Ez nem véletlen, hiszen kvázi minden alkalomra bevethető, szinte nincs olyan ruhaárnyalat, amihez ne passzolna, és optikai előnyei is vannak, ugyanis mintegy második bőrként, a lábunk meghosszabbításaként szinte észrevétlenül tud nyújtani látványban. Vagyis tudna – ehhez azonban meg kellene találni az egyetlen, a tökéletes árnyalatot, ami épp olyan színű, mint a saját bőrünk. Ez azonban majdhogynem olyan nehéz, mint a megfelelő partner megtalálása.

Hacsak nincs több százezer forintunk egy Christian Louboutin darabra – és miért lenne –, akiknek tényleg sikerült a nude megannyi, az emberi bőrszínhez leginkább passzoló árnyalatát megalkotnia, könnyen bajban találhatjuk magunkat ebben a kérdésben. A stylist épp ezért azt vallja: a tökéletes egyezés helyett a cél inkább a minél nagyobb hasonlóság legyen – az, hogy a cipő árnyalata a lehető legjobban megközelítse a bőrünkét.

Ha ez mégsem sikerülne, szerinte érdemes a barack vagy a bézs pasztelles, világosabb árnyalataihoz nyúlni, ami jó alternatíva lehet a jóval kontrasztosabb fehér helyett.

Végső esetben pedig ott vannak az áttetsző vinylcipők, amik bár fenntarthatósági szempontból nem a legmegfelelőbbek, de ugyanazon az elven alkották meg őket, mint a nude testvéreiket. A cél itt is az volt: ne látsszon, hogy a viselőjén egyáltalán van cipő. „A vinylek átlátszó pántjaival ugyanezt a hatást érjük el: olyan, mintha mezítláb lennénk, miközben optikailag nyújtja az arányainkat. Ennek ellenére nem túlzottan népszerűek: egyrészt azért, mert a pántjuk – ami áttetsző műanyag – könnyen el tud színeződni, másrészt amiatt, mert nem mindegyik darab kényelmes belőlük. A kényelem pedig az egyik legfontosabb alapszabály a cipőválasztásban.” 

Ne félj színeket viselni – a lábadon sem

Amellett, hogy a piros árnyalatai még mindig hódítanak, az idei tavasz a pasztellszínek bűvöletében telik: a halványmenta, -levendula, világoskék, -lila és a halványbarackos árnyalatok dominálnak a cipőkön is. És hogy mivel állnak jól? Kovács Delinke szerint egy klasszikus árnyalatú, illetve egy világoskék farmerral sosem lőhetünk mellé, ám egy bézs kordszettet is izgalmassá lehet tenni például egy mentaszínű loaferrel. Ha inkább színes nadrággal viselnénk, akkor érdemes a komplementer színekhez nyúlni.

„Ezek azok az árnyalatok és színek, amik a színkörön egymással szemben helyezkednek el, és mivel ellentétesek, ezért összepárosítva mindig kiemelik egymást. Így, ha egy világoskék nadrágra esne a választásunk, ahhoz egy fakó narancssárga cipőt bátran fel lehet venni, de pasztellzöld árnyalatú cipő egy mosott piros vagy mályvás árnyalatú nadrággal is jól mutathat. Ha valaki elbírja magán a színeket, akkor ezek a párosítások brutál izgalmasak tudnak lenni” – mondja.

Amikor a táskát nem a szemed alatt hordod, nem árt egyes szabályokat figyelembe venni

Még azok is, akik nem túlzottan ásták bele magukat a divat és az öltözködés világába, hallhattak már a táska és a cipő színegyezésének szentségéről, vagyis arról a szabályról, amely szerint a cipőnek és a táskának ugyanolyan színűnek kell lennie. De vajon még ma is érvényes ez a régi nézet? Kovács Delinke szerint cseppet sem.

„Ezt az aranyszabályt, amely szerint mindennek mindennel passzolnia kell, már simán fel lehet rúgni. És a színeket tekintve érdemes is játszani az árnyalatokkal, mert annál izgalmasabb lesz a szett, ha, mondjuk, a táska színéből egy másik darabban visszaköszön egy árnyalat” – fejti ki a stylist, aki, ha erre a kérdésre kerül sor, inkább azt szokta javasolni a vendégeinek, hogy stílusban egymáshoz illő lábbelit és táskát válasszanak az öltözékükhöz. Egy sportos cipő nem lesz barátja például a metál borítéktáskának, de már egy „susogósabb” anyagból készült crossbody (vagyis testen átvethető táska) annál inkább.

A táska mérete azonban már más kérdés. A magasságunkhoz, illetve a testalkatunkhoz rosszul megválasztott darab nemcsak össze tud nyomni, de optikailag képes néhány pluszkilóval is megdobni – és hát kinek kell az.

„Itt is érdemes figyelni az arányokra. Egy vékonyabb, alacsonyabb nőt egy hatalmas tote bag vagy egy óriási belepakolós válltáska arányaiban kicsinyíteni fog, egy plus size nőt pedig, aki mindenhol ívesebb, kerekdedebb, egy pici crossbody csak nagyít. Ami nagyjából ideális mindenkinek, az az A4-es táskaméret, ez azonban nem mindenkinek praktikus. Hiszen, aki a laptopját napi szinten magával hordja, neki már kevésbé lesz komfortos. Épp ezért szoktam kiemelni, hogy a divat kapcsán irányelvekről érdemes csupán beszélni, és ezektől az irányelvektől bátran el is lehet térni.

A legfontosabb az, hogy mindenki saját magára és az aktuális élethelyzetére szabva találja meg a számára megfelelőt.

Mert hát magamról is tudom: hiába mondják, hogy egy alakkövető ruha szenzációsan állna, amikor engem a világból ki lehetne kergetni vele. Mindig az egyéni preferenciáinkat tartsuk elsősorban szem előtt” – javasolja a szakember.

Kiemelt kép: CCC; Getty Images / Deagreez, Alexey Milov

Filákovity Radojka