Újfent kampányt indítottak Madridban a széttárt lábbal ülő férfiak ellen, írja a 444. A már-már globális méretűvé váló harc egyik sarkában a nehézsúlyú, széttárt lábakkal ülő férfibajnokok ülnek, míg a másikban a táskájukat maguk mellé ültető nők. 

Előbbi hosszú évtizedekre nyúlik vissza, ahogy arról már korábban mi is írtunk. A tokiói metróban ugyanis már a '70-es évek óta küzdenek a manspreadinggel, azaz a terpeszkedve ülő férfiakkal. A legkorábbi írásos hagyománya ennek a viselkedési anomáliának és az abszurd túlszabályozásnak egészen a XIX. századi Angliában találjuk, ahol a lovakkal hajtott omnibusz utastörvényének ötödik paragrafusa kimondja: „Ülj egyenes végtagokkal, és a lábaid ne zárjanak be 45 foknál nagyobb szöget, ezáltal elfoglalva két embernyi helyet!”
Ezzel ellentétben a nőkkel elnézőbb a történelem; egyetlen törvény vagy plakát sem szólítja fel a női utasokat, hogy ugyan „ne táskázzák már meg utastársaikat”. Noha egyik sem tartozik az utazási etikett közé, mégis csináljuk. Ahogy pedig az lenni szokott, a nép egyik fele csinálja, a másik meg felháborodik rajta. Én azt a tábort erősítem, amelyik mozizik mindezen, mert alapvetően nem az a baj, ha valaki terpeszben ül, hanem az, ha direkt kilógatja közben a szerszámát.
A budapesti közlekedés törzsutasaként eme végtelenül abszurd, ugyanakkor annál viccesebb petíción inspirálódva összegyűjtöttem, mi mindent lehetne betiltani még a metrón. 

1. Lincseljük meg a sunyiban pukizókat!
Megvan az az élmény, amikor a nyári melegben állsz a tömött metrón, olyan sokan vannak, hogy kénytelen vagy a másik arcába bámulni, majd hirtelen megérzed a sunyi lapost? Egy terpeszkedő férfi ehhez képest smafu.

2. …és a sunyiban sarokba hugyozókat is!

Éjszakai járatok törzsközönsége előszeretettel használja a hátsó, eldugott kis sarokban lévő ülőhelyeket, trónolásra. Toi-Toi-t minden buszra!

3. Szüntessék meg a fűszagú villamosokat!

Haladéktalanul szüntessük meg a 47-es, 49-es, és a 2-es villamosokat, ahol állandóan olyan szag van, mintha egy rave partyn lennél. 

4. Követeljük vissza a nyugdíjasoktól a reggeli forgalmat! Le a nyolckor piacra járókkal!

5. Vesszenek a bal oldalon sétálók is!
(Bár nálunk ez a szabály még mindig érvényben van, mégis bizonyított tény, hogy sokkal gyorsabban halad az a sor, ahol nem kell jobbra állni. Arról nem is beszélve, hogy a mozgólépcsőnek sem tesz jót a konstans egyoldali terhelés. Úgyhogy: le a bal oldalon sétálókkal!)

6. Le a metrón csókolózó párokkal!

via: GIPHY

A terpeszkedő férfinál már csak az a kellemetlenebb, amikor a nagy tömegben neked nyomakodnak, és gyertyatartó lehetsz, aztán nézheted az izzadva nyelvező szerelmeseket. Kalodába velük, mi ez, kérem, kupleráj?!

7. Tiltsák be a Julius Meinl-szatyrokat és a banyatankokat!

Építsük az országimázst, le a nyugattal, menjünk északra – IKEA-s szatyrot mindenkinek!

8. Le azokkal, akik átadják a helyet, és azokkal is, akik nem!

Mert ha terhes vagy, soha a büdös életben nem adják át, de ha a körúti gyros miatt vagy épp várandós, akkor azonnal pattannak. A mocskok!

9. Le a másfeles ülőhelyekkel, és azokkal is, akik fél farpofával ráülnek!

Végre kényelmesen leülhetsz az egyszemélyes, de másfél embernyi helyre, büntetlenül magad mellé téve a piacon szerzett portékát, amikor valaki odafenekel az intim szférádba. Le velük!

10. Tömlöcbe a férfiakkal, akik a péniszükkel szemben állnak veled, és azokkal is, akik fenékkel. Menjenek inkább gyalog!

11. Le az áramkimaradással, a leszakadó vezetékekkel, a kigyulladó metróval, a forgalmi dugóval és a biciklisávval! 

12. Le azokkal, akik azt mondják: le!

A budapesti közlekedés nekem a reggeli dugót jelenti, az úton tátongó kátyúkon zötykölődést, majd a frissen lerakott aszfalt illatát. A büszkén terpesztő férfiakat, és a táskázó nőket. A korán reggel piacra igyekvő néniket, és a csigalassúsággal smároló párokat. 

A magyar BKK utazóközönsége – mint egyfajta hungarikum – egyedi viselkedésmintájánál páratlanabb látványra alig lehetne szert tenni. Védjük meg a hungarikumot, és tiltsuk le azokat, akik ezt be akarják tiltani! Ne is nézz ki az ablakon, ha utazol, nézz inkább befelé, úgy sokkal szórakoztatóbb minden.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Media Home