Egy egész közösség inspirálása

Thubten Donme @dronme néven közel 100 ezer követővel bír az Instagramon, sokáig plus size modellként definiálta magát, aki nemcsak művészi fotókat osztott meg a különböző divatcégekkel való együttműködései eredményeként, hanem kendőzetlenül beszélt mindenről, ami a külsejét érintette, legyen szó ekcémáról, pattanásokról, de „kövér pocak, megereszkedett mellek” felütéssel is büszkén mutatta meg a testét bikiniben.

A testpozitivitás hívei ikonként tekintettek a 24 éves lányra, aki gátlások nélkül vállalta magát, arra biztatva ezzel a követőit, hogy ők is ezt tegyék. Úgy tartotta ugyanis, hogy XXL-es nőként is lehet valaki magabiztos, felszabadult, és nem kell takargatnia a testét. Sőt, gyakran osztott meg olyan üzeneteket, amelyekkel éppen a tökéletesség hajszolását, a vékony vonalakért való harcot ítélte el:

„Attól még nem fog megváltozni az életed, hogy lapos a hasad!”;

vagy „Annyira kimerítő attól félni, hogy milyen megszégyenítésben lesz részünk a testrészeink miatt.”

A New York Times Donme egyik követőjét, Tianna Jamest is megszólaltatta, aki így nyilatkozott: „Szerettem volna magabiztosabbnak érezni magam a bőrömben, és ő annyi mindenben olyan volt, mint én, ami könnyebbé tette, hogy önmagam lehessek.

Azt gondoltam, ha őt képes vagyok gyönyörűnek látni, pedig nagyobb, mint én, akkor magamat is láthatom szépnek.”

Kutyából nem lesz szalonna. Vagy mégis?

Az influenszer azonban mindenkit meglepett, amikor a kerekded idomok és a pluszkilók szép lassan eltűntek róla, és idővel már egy vékony lány képe köszönt vissza a fotókról. A tartalomgyártó továbbra is a maga vallomásos stílusában osztotta meg érzéseit olyan témákban, mint a korosztályát érintő félelmek, a karrierválság, de nyíltan beszélt olyan tabutémákról is, mint a székrekedés.

A testszégyenítéssel kapcsolatos heves indulatok azonban kikoptak a kommunikációjából, ahogy arról sem ejtett egyetlen árva szót sem, hogy miért és hogyan fogyott le.

A követői közül sokan becsapva és elárulva érezték magukat, úgy vélték, Donme korábban nem volt őszinte a közösségével, hiszen mindennek hátat fordított, amit korábban hirdetett.

Sokakban felmerült, hogy az influenszer az Ozempic gyógyszerrel fogyhatott le, amely az elmúlt hónapokban vált elképesztően népszerűvé, különösen a hírességek körében. A szert cukorbetegek számára fejlesztették ki annak érdekében, hogy az érintettek könnyebben tarthassák a diétát, az Ozempic ugyanis lassítja a gyomor ürülését, és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti.

Míg hazánkban csak a kettes típusú diabétesszel küszködők juthatnak hozzá a gyógyszerhez, az Egyesült Államokban ez bárki számára elérhető, így sokan könnyen hozzáférhető, gyors megoldásnak tekintik a súlyvesztésre – annak ellenére, hogy akár hasnyálmirigy-gyulladást vagy bizonyos típusú pajzsmirigydaganatot is előidézhet.

 A New York Timesnak Donme elmondta, hogy sokáig vívódott, hogyan beszéljen a fogyásáról, és hozzátette, annak ellenére, hogy a legtöbben arra gyanakodtak, hogy az Ozempic segítette a súlyvesztésben, valójában arról van szó, hogy

egész életében táplálkozási zavarokkal küszködött, és az életébe visszatértek a rendellenes étkezési szokások, amelyeket még magának is nehéz volt beismernie,

nemhogy egy 100 ezres közösségnek, amelynek tagjait évek óta arra sarkallta, hogy ne engedjenek a társadalmi elvárásoknak, és annak a nyomásnak, amelybe most ő is belebukott.

„Az egyetlen dolog, amit az emberek hajlandók elfogadni, egy nagyon részletes magyarázat, ezt viszont nem tudom megadni egyetlen poszt leírásában” – mondta a lapnak Donme, aki tízéves kora óta – amióta a melle növekedésnek indult – időről időre szigorú diétákba kezdett.

Az érettségi után az Instagramon vált egyre népszerűbbé, és olyan márkák kerekded modellje lett, mint a Levi’s, a Sephora vagy a The North Face. A Dôen márka első plus size modelljévé választotta, és örök múzsájaként hivatkozott az influenszerre, akiről még egy farmert is elneveztek.

Donme felnövéstörténetét végig lehetett követni az online térben, olyan, az élete különböző aspektusait érintő kérdésekbe avatta be ugyanis a közösségét, mint például a faji megkülönböztetés, a művészeti tevékenysége, vagy éppen a saját testéhez fűződő viszonya. Mint mondja, visszatekintve ugyan nem szándékosan, de

egyfajta szakértőként pozicionálta magát az önelfogadás témakörében, és nem mérte fel, hogy valójában milyen hangsúlyos szerepet tölt be a követői életében.

Ebből kifolyólag pedig nem tudta, hogyan kezelje nyilvánosan a fogyását.

„Félek, hogy cserben hagyom az embereket, vagy hogy bírálni fognak. Ami azért ironikus, mert minél tovább hallgatok, annál inkább magukra hagyom a követőimet” – mondta. 

A kommentelők közül volt, aki aggódva figyelte Donme fogyását, és akadt, aki betegesen soványnak titulálta. Miután az influenszer törölte a kommenteket, a követői a Redditen kezdtek el találgatni, mi állhat a fogyás hátterében. Sokan felrótták, hogy ha Donme korábban mindenről őszintén és nyíltan kommunikált, akkor egy ilyen szembeötlő és radikális változásról hogyan hallgathat. Míg mások azt emelték ki, hogy

nem tisztességes, hogy korábban az influenszer arra építette a karrierjét és a bevételeinek jelentős részét, hogy a testpozitivitást, az elfogadást, a gömbölyded idomokat hirdette, majd egyszer csak szó nélkül hátat fordított mindannak, amit korábban képviselt. 

Hírességek is kerültek már hasonló helyzetbe

Ahogy korábban írtam, Rebel Wilson a 2020-as évét az egészségnek szentelte, amely nemcsak a rajongóiban, de még a saját marketingcsapata körében is kérdéseket vetett fel – legfőképp azt, hogy mi szükség van rá, hogy lefogyjon. 

„Több millió dollárt kerestem azzal, hogy én vagyok a vicces, kövér lány” – mondta a BBC-nek adott interjúban. Csakhogy közben evészavarokkal küszködött, mert az étellel az érzelmeit próbálta irányítani és csillapítani – különösen az édesapja elvesztése után.

Ráadásul Wilsonnál évekkel korábban PCOS-t diagnosztizáltak, ami jelentősen megnehezítheti a teherbe esést, így a színésznő elmondása szerint elsősorban az egészsége és a gyerekvállalás miatt döntött úgy, hogy életmódot vált. 

A folyamat mérföldköveit az Instagramon osztotta meg a követőivel, leginkább az elszámoltathatóság miatt, mert tartós változást akart elérni. Fogyását a média nem várt figyelemmel kísérte, és új külsejének megítélése a mai napig megosztó:

van, aki szerint miközben korábban a kövérségének minden előnyét élvezte, az arculatváltással minden korábbi elvét sarokba hajítva vált új emberré, hátat fordítva a közösségének. Mások szerint viszont elképesztő teljesítményről, kitartásról és példamutatásról tanúskodik az átalakulása. 

Az Adele-ről írt portrémban már olvashattátok, hogy az énekesnő közel 50 kilótól szabadult meg, amelyet a szorongásos tünetei indikáltak. „Teljesen lebénítottak a rohamok. Semmi irányításom nem volt a saját testem felett. Annak ellenére, hogy tisztában voltam vele, mi történik, mégis, olyan volt, mintha a testem egy másik bolygóhoz tartozott volna. Mindig is sportoltam heti pár alkalommal a hátam miatt, ami tinikorom óta nem az igazi. Nem túl keményen, de azért rendszeresen mozogtam. Arra lettem figyelmes, hogy amikor a legelveszettebbnek éreztem magam, az edzőm jelenléte akkor is biztonságot nyújtott, és azt is észrevettem, hogy az edzőteremben sosem tört rám a szorongás. Úgyhogy elkezdtem mindennap lejárni, és ez a biztos pont jó kapaszkodónak bizonyult, miközben semmi másra nem volt tervem az életemben.” Egy másik interjúban pedig azt is hozzátette, hogy

„ez soha nem a fogyásról szólt.

Egész egyszerűen arra gondoltam, hogy ha meg tudom erősíteni a testemet fizikailag, és ezt érzem és látom is, akkor talán egy nap meg tudom erősíteni az érzelmeimet és az elmémet is.” 

Az énekesnő azt is elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos támadások már nem különösebben hatottak rá, ugyanis az egész pályája alatt tárgyiasították a testét, és a kinézete állandó téma volt. Most épp nem a kövérsége, hanem a vékonysága a téma.

Ti mit gondoltok a kérdésről? Ha valaki korábban a testpozitivitást és az elfogadást hirdette, hiteles maradhat, ha életmódot vált? Tartozik magyarázattal a követői és a rajongói számára? Írjátok meg kommentben!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Delmaine Donson

Krajnyik Cintia