Az énekesnő Adele Laurie Blue Adkins néven született Londonban, Mark Evans, walesi vízvezeték-szerelő és Penny Adkins egyetlen gyerekeként. A szülők házassága lányuk születése után hamar zátonyra futott, így Adele édesanyjával együtt először Tottenhamben, majd Brixtonban, később pedig West Norwoodban élt. „A zene szó szerint a barátom volt. Egyke gyerek voltam, és a zene az a testvér volt számomra, aki nekem sosem adatott meg.”

A siker korán bekopogtatott az anya-lánya páros életébe

A fiatal lány egy iskolai projekthez vett fel egy háromdalos demót, amelyet az egyik barátja töltött fel a MySpace-re, ahol óriási sikere lett a hallgatók körében. Ezután nem sokkal érkezett a telefonhívás az XL lemezkiadó fejétől, aki ajánlatot tett az énekesnek, 2008 januárjában pedig megjelent a 19 című albuma, amely az életkorára utalt – ahogyan azóta az összes többi, a 21, a 25 és a 30 című lemezei is. 

Az apjával való kapcsolata nemcsak a válás, de a férfi alkoholproblémái miatt is meglehetősen feszült volt, ráadásul Evans szaftos történeteket is eladott a brit bulvárnak a lányáról. Az énekes maga is több interjúban beszélt az italhoz fűződő viszonyáról:

„Mindig is közeli kapcsolatot ápoltam az alkohollal. Mindig is izgatott az ital. Ez távolította el az apámat tőlem, úgyhogy nagyon érdekelt, mi olyan nagyszerű benne.”

Evans 2021 májusában hunyt el rákban, és bár halála előtt sikerült rendezniük viszonyukat, de Adele férfiakhoz való kapcsolatát a későbbiekben is nagyban meghatározták apjával szerzett élményei. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adele (@adele) által megosztott bejegyzés

A benne élő kislány nagyon magára lett hagyva

Adele még 2011-ben kezdett el randizni Simon Konecki brit vállalkozóval, 2012 októberében pedig megszületett a fiuk, Angelo. A pár 2017-ben összeházasodott, majd 2019-ben bejelentették a válásukat. Adele az Oprah Winfrey-nek adott exkluzív interjújában elmondta, hogy mivel neki sosem volt lehetősége klasszikus, nukleáris családmodellben élnie, nagy vágya volt, hogy a gyerekének ez megadasson. Mégis rá kellett döbbennie, hogy már nem boldog a kapcsolatában, így végül a válás mellett döntött, noha a mai napig bántja, hogy ilyen hamar tönkrement a házassága.

Igyekezett sokat beszélgetni a fiával arról, miért alakultak így a dolgok, de rengeteg kérdésére nem tudott válaszolni, hiszen hogyan magyarázza el egy anya egy kilencévesnek, hogy ugyan még mindig szereti az apukáját, csak éppen már nem szerelmes belé, és ezért elválnak útjaik. Volt férjével szerencsére kitűnő viszonyt ápolnak, a férfi Adele-ékkel szemben lakik abban a házban, amit az énekes vásárolt neki, közös felügyeleti joguk van, és a hírek szerint rendszeresen tartanak közösen családi filmesteket.

„Egyikünk sem tett semmi rosszat. Egyikünk sem bántotta a másikat. Csupán azt akarom, hogy a fiam lássa, igazán szeretek valakit, miközben engem is viszontszeretnek.”

Simon Konecki Adele szülinap
Simon Konecki és Adele – Forrás: Getty Images / Kevin Mazur / Contributor

Sokan igazi „válásalbumként” emlegették 30 című lemezét, az énekes azonban elmondta: „Simon nem az exeim közül egy. Ő a gyerekem édesapja. Ha ez egy válásalbum, akkor sokkal inkább elválás önmagamtól.” Azt is hozzátette, hogy ez a lemez sok szempontból teljesen más volt, mint az előzők, mert míg a korábbi dalai leginkább arról szóltak, hogy bizonyos dolgokért másokat tett felelőssé,

a 30-on szereplő számok fókuszában sokkal inkább az áll, hogy ő milyen mintákat hordoz, és milyen változások zajlottak le benne.

Adele a Covid kapcsán elmondta, hogy sok ismerőse kénytelen volt a karaténidőszak alatt szembenézni a saját démonaival, mert a felszabadult időben egyszerűen semmi nem terelte el az ember figyelmét, ő ezen azonban már egy évvel korábban, a válása idején átesett.

„A terapeutám azt mondta, hogy üljek le a hétéveskori önmagammal, mert az a kislány nagyon magára lett hagyva. Szembe kellett vele néznem, és az érzéssel, hogy milyen volt felnőni. Hogy milyen volt az apámmal a viszonyom. Ezeket nagy ívben próbáltam elkerülni, hiszen gondolj csak bele, milyen érzés gyerekként, hogy egyáltalán nem vagy benne biztos, hogy az, akinek mindennél jobban kéne szeretnie, szeret-e egyáltalán, és sosem helyez téged előtérbe. Egy idő után hozzászoksz. Ennek következtében viszont

a férfiakhoz való viszonyom egész életemben úgy nézett ki, hogy biztos voltam benne, hogy bántani fognak, úgyhogy inkább én okoztam először fájdalmat. Ez nagyon mérgező, és lehetetlenné teszi, hogy az ember megtalálja a boldogságot.” 

Ebben az időszaban súlyos szorongásos tünetek gyötörték

Közel ötvenkilós fogyása is ebből eredeztethető, és az italt is ekkor tette le. 

„Teljesen lebénítottak a rohamok. Semmi irányításom nem volt a saját testem felett, annak ellenére, hogy tisztában voltam vele, mi történik, mégis, olyan volt, mintha a testem egy másik bolygóhoz tartozott volna. Mindig is sportoltam heti pár alkalommal a hátam miatt, ami tinikorom óta nem az igazi. Nem túl keményen, de azért rendszeresen mozogtam. Arra lettem figyelmes, hogy amikor a legelveszettebbnek éreztem magam, az edzőm jelenléte akkor is biztonságot nyújtott, és azt is észrevettem, hogy az edzőteremben sosem tört rám a szorongás. Úgyhogy elkezdtem mindennap lejárni, és ez a biztos pont jó kapaszkodónak bizonyult, miközben semmi másra nem volt tervem az életemben.” Egy másik interjúban pedig azt is hozzátette, hogy

„ez soha nem a fogyásról szólt. Egész egyszerűen arra gondoltam, hogy ha meg tudom erősíteni a testemet fizikailag, és ezt érzem és látom is, akkor talán egy nap meg tudom erősíteni az érzelmeimet és az elmémet is.”

Mint mondja, az, hogy sokan támadták amiatt, hogy már nem azzal a külsővel él, amivel korábban megszokták, nem különösebben billentette ki, ugyanis az egész karrierje alatt tárgyiasították a testét, és a kinézete állandó téma volt.

Újra rátalált a szerelem

Az énekes 2021 nyara óta Rich Paul amerikai sportügynökkel jár, aki többek között az NBA-kosárlabdasztár LeBron James ügynöke. Paul és Adele közösen élnek Beverley Hills-i otthonukban, amelyet az énekesnő igyekezett úgy kialakítani, mintha egy angol kis házikó lenne. Azzal a különbséggel, hogy ez egy 600 négyzetméteres házikó. Adele nemrégiben egy interjúban azt is elárulta, egy napon szívesen újraházasodna, és gyerekeket is szeretne még. 

Rendkívüli módon igyekszik óvni a magánéletét és a művészi ambícióit is

2011-ben hangszálműtéten esett át, hogy megállítsák az ott kialakult vérzést, azóta különösen igyekszik vigyázni a hangjára, és ha kell, szakmailag is kemény határokat húz, ahogy ezt 2022 januárjában tette, amikor könnyek között jelentette be az Instagramon, hogy lemondja Las Vegas-i előadás-sorozatát a Ceasar’s Palace-ban, ami másnap este debütált volna.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adele (@adele) által megosztott bejegyzés

A videóban sírva mondta el, hogy a stábja fele covidos, 30 órája van fent, hogy megpróbálják megmenteni a show-t, de végül kénytelenek voltak meghozni a döntést.

„A karrierem legszörnyűbb pillanata volt ez. A színpadi felszerelés nem volt megfelelő. Nagyon távol állt tőlem és a zenekaromtól is, és hiányzott belőle az intimitás.” A projekt azonban idén nyáron megvalósulni látszik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adele (@adele) által megosztott bejegyzés

 

Adele ugyanakkor olyannyira igyekszik elkerülni a túlzott hírverést maga körül, hogy szándékosan nem akart a legutóbbi albumára még egy olyan gigaslágert írni, mint amilyen korábban a Hello volt.

„Ez a dal a hírnév olyan magasságába lőtt ki, amit nem akartam még egyszer.

Nem azt mondom, hogy a zsebemben lenne egyébként a következő Hello. De tudatos vagyok abban, hogy hogyan mesélem el a történetemet.

Korábban például annyira igyekezett kerülni a nyilvánosságot, hogy még vacsorázni sem járt el, vagy a barátai születésnapján sem vett részt, nehogy fényképek készüljenek róla, de mostanában egyre többször teszi fel magának a kérdést: „Mégis mi a legrosszabb, ami történhet?”

Olyannyira nem a sztárságért zenél, hogy az ismertség árnyoldalai miatt még azt is fontolgatta, felhagy az énekléssel. Amy Winehouse halála nagyon megrendítő és meghatározó pillanat volt számára. „Nagyon bántott, ami történt. Amy első albumának hatására ragadtam először gitárt. Ő jelenti számomra a legtöbbet az összes művész közül. Mert brit volt. Mert csodálatos volt. Mert megkínozták. Mert végtelenül vicces volt.

Nem hagyom, hogy azok az emberek, akiket nem ismerek, elvegyék tőlem a hagyatékomat, a történetemet, és eldöntsék, mit hagyhatok hátra, vagy mit vihetek magammal.”

Adele végtelenül vagány és öntörvényű előadó, akinek az interjúiból is süt, hogy imádja az életet, és a szarkasztikus humort. Azt meg ecsetelni sem kell, mekkora istenadta tehetség. Nagyon boldog születésnapot kívánunk!

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images / Samir Hussein / Contributor

Krajnyik Cintia