De pontosan miről van szó?

A verywellmind meghatározása szerint a tokofóbiával küzdő nők patológiás félelmet éreznek a vaginális szüléssel kapcsolatban, és noha vágynának gyerekre, inkább lemondanak róla, mintsem hogy keresztül kelljen menniük a vajúdás és a kitolás folyamatán. Extrémebb esetben az is megtörténhet, hogy az illető a szexuális örömökről is lemond, így esélyt sem ad arra, hogy valaha át kell élnie a szülést.

A dologhoz fontos hozzátennünk: a szüléstől való félelem önmagában természetes, és a nők mintegy 80 százaléka tapasztalja – patológiás állapot csak akkor áll fenn, ha az illető nem talál megnyugvást a rendelkezésre álló szociális és egészségügyi támogatásban sem, és a félelme olyannyira elhatalmasodik, hogy inkább lemond (az amúgy vágyott) gyerek vállalásáról. Bár az egyelőre vita tárgyát képezi, hány embert érint a jelenség, a szakemberek úgy saccolják,

a nők 20–25 százaléka él át extrém szorongást a szülés miatt, és 2–15 százalékuknál ez eléri a patológiás tokofóbia szintjét is. Nekik – amennyiben szeretnének gyereket – az időzített császármetszést javasolják a szakemberek.

A pszichológusok megkülönböztetnek egymástól primer- és szekunder tokofóbiát: míg előbbi olyan nőkre jellemző, akik nem szültek korábban, az utóbbi a traumatikus szülésélmény hatására alakul ki. A primer tokofóbia sokaknál már kamaszkorban jelentkezik, és a kutatások szerint nagyobb eséllyel érinti azokat a nőket, akik nemi erőszak áldozatai voltak. A szekunder tokofóbia – ahogy írtam is – elsősorban traumatikus terhesség- vagy szülésélmény hatására alakul ki, de állhat a hátterében vetélés, halva születés, abortuszélmény és sikertelen termékenységi kezelés is. A kutatások szerint a nők három százaléka küzd poszttraumás stressz-szindrómával szülés után, azonban gyakori, hogy ezt tévesen gyermekágyi depressziónak diagnosztizálják.

A szakemberek tapasztalatai alapján az alábbiak kapcsolódnak a tokofóbiához:

  • a magzat életének túlzott féltése, valamint az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalmatlanság
  • a szülési komplikációktól való extrém félelem (például terhességi toxémia vagy extrém vérzékenységség)
  • a fájdalomtól való félelem
  • a kiszolgáltatottságtól és a kontrollvesztéstől való félelem
  • ha az illető túl sok traumatikus szüléstörténetet hallott másoktól
  • eleve meglévő szorongásos zavar
  • hátrányos társadalmi helyzet – például kamaszkori terhesség, anyagi nélkülözés, megtartó családi háttér hiánya
  • szülészeti abúzustól való félelem (a témában érdemes meghallgatnotok a Szabó Anna Eszterrel készült Beszélnünk kell! adását)

A férfiak is átélhetnek tokofóbiát

Bár a szorongásos zavar elsősorban a nőket érinti – és érthető okokból kifolyólag őket is vizsgálták a témában – a kutatások rávilágítottak, hogy férfiaknál is kialakulhat ez a szorongás. A pontos számokról vajmi kevés információ áll rendelkezése egyelőre, de globálisan nagyjából 10–13 százalék közé saccolják a terhességtől szorongó férfiak arányát. Aggasztó hír, hogy a magyarok esetében ez a szám 80 százalék körül mozog – noha patológiás tokofóbiát nem mutatták ki ennyi férfinél, azt lehet látni, hogy hazánk apukajelöltjei sokkal többet szoronganak a kérdésen, mint globális szinten bárki más.

Esetükben a szorongás központi eleme az anya és a gyerek biztonságának féltése, az egészségügyi ellátással kapcsolatos bizalmatlanság, valamint az aggodalom, hogy tudják-e úgy támogatni partnerüket a terhesség és a szülés alatt, ahogyan neki valóban szükségük lenne rá.

A kutatások rámutattak: az apák tokofóbiájának kezelése éppen olyan fontos, mint a nőké, hiszen (amellett, hogy nemtől függetlenül senkinek sem kívánjuk a szorongást), ez az érzelmi állapot gátolhatja azt, hogy milyen mértékben tudják támogatni a folyamaton keresztülmenő partnerüket, vagy hogyan tudnak jelen lenni a terhesség és a szülés során. És noha valóban kevés információnk van még az ő élményeikről, a Redditen több férfi is ír a terhességgel kapcsolatos félelmeiről.

„Amikor a párom gyereket várt, volt olyan rémálmom, hogy egy Alien növekedik a hasamban, és sírva ébredtem” – írja az egyikőjük, a további 10–12 hozzászóló közül még néhány élt át hasonló álmokat. „A párom terhessége alatt nem mertem lefeküdni vele, mert folyamatosan attól féltem, hogy kárt teszek a babában, vagy fájdalmat okozok az anyukájának” – írja egy másik, akit aztán szintén többen megerősítenek abban, hogy nincs egyedül. A beszélgetésbe egy nő is bekapcsolódott, aki azt állítja: volt párjával egyáltalán nem közösültek vaginálisan négy éven keresztül, mert a férfi rettegett attól, hogy teherbe ejti és szülnie kell.

Mit tehetsz, ha érintett vagy?

Ahogy minden szorongásos zavar esetén, úgy a tokofóbiában érintett személyeknek is érdemes szakszerű ellátást, a témában jártas pszichológust keresnie – az ajánlások szerint a kognitív viselkedésterápia kifejezetten hatásos lehet például a szorongás oldásában.

Emellett van pár, viszonylag hétköznapi praktika, amivel magad is oldhatod a szüléssel kapcsolatos szorongásaidat.

#1 Az első és legfontosabb, hogy beszélj őszintén a szüléssel kapcsolatos félelmeidről, és gondold végig, pontosan mik azok a helyzetek, amik a szorongásodat táplálják.

#2 Készíts szülési tervet! Ennek része az is, hogy feltérképezed, milyen orvosok, klinikák, egyéb szülést segítő intézmények állnak rendelkezésre, és milyen szülési metódusok elérhetők. Sok kórházban nyílt napra is ellátogathatsz – ha találsz egy olyan intézményt, ahol biztonságban érzed magadat, emellett a szülést vezető szakemberekkel személyre szabott tervet találhatsz ki, az máris sokat segíthet a helyzeteden. (Hozzáteszem: Magyarországon ez nem egyszerű, de vannak kiskapuk, erről több cikket is olvashatsz nálunk.) 

#3 Kerüld el a horrorsztorikat! Hallottál már a perceptuális vigilanciáról? Ez a jelenség azt takarja, hogy ha egy adott téma vagy jelenség a figyelmünk fókuszában van, hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy mindenhol az jön szembe. (Tipikusan ilyen, amikor babát tervezel, és körülötted mindenki babakocsit tologat.) Ez sajnos negatív irányba is lehetséges: ha rettegsz a szüléstől, valószínűleg azonnal megakad a szemed a horrorisztikus szüléstörténetekről szóló szalagcímeken, és könnyebben meghallod az ismerősök rémtörténeteit is. Ezt teljesen nem lehet elkerülni, de ha nagyobb figyelmet fordítasz az örömteli sztorikra, és nem kutatod agyba-főbe a lehető legrosszabb kimenetelű híreket, máris könnyebb lesz megőrizni a kettő közötti egyensúlyt. 

#4 Menj szülésfelkészítő csoportba – és ne csak azért, hogy szakszerű információkat kapj a témában, hanem azért is, hogy találkozhass, beszélgethess sorstársakkal. Az élmény, hogy nem vagy egyedül, hogy más is küzd a tiédhez hasonló szorongásokkal, sokat segíthet azok oldásában. Pláne, ha ott van egy, a témában jártas szakember, aki releváns válaszokkal szolgálhat a kérdéseidre. 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Rawpixel

Takács Dalma