Kenney nem sokkal a világjárvány kihirdetése után tette közzé első videóját: gyakorlati tanácsokkal és érzelmi támogatással akart szolgálni. Egy olyan időszakban azonban, amelyet az elszigeteltség és a magány határoz meg, üzenetei sokkal több embert szólítottak meg, mint a várt 30-40 feliratkozó, mivel a világ vágyott a kapcsolódásra. 

Rob Kenney kevesebb mint két hónappal az első videója után átlépte az egymillió feliratkozót. A férfi eleinte nem gondolta, hogy ekkora hatással lesz majd az emberekre, aztán azon kapta magát, hogy a megkeresések, kommentek és együttműködési lehetőségek áradata közepette kapaszkodókat keres. Miközben a sajtó az „internet apukájaként” emlegette, a követők elárasztották őt a szüleikről, megromlott kapcsolataikról és traumatikus élményeikről szóló történetekkel.

„Megszakad a szívem, hogy ennyi embernek van szüksége a csatornámra.”

Az ötletet Kenney viharos gyerekkora adta

Amikor a szülei elváltak, Kenney apja felügyelete alá került, az anyját pedig törvényesen is alkalmatlannak nyilvánították a szülői feladatok ellátására, mivel szorongását és depresszióját alkohollal próbálta enyhíteni. Nem sokkal később Kenney apja megismerkedett egy másik nővel, így hétvégente bevásárolt a gyerekeinek, majd magukra hagyta őket. Egy évvel később leültette a gyerekeit, és kijelentette nekik, hogy végzett a nevelésükkel. 

Kenney, aki a nyolc testvér közül a hetedik, akkor mindössze tizennégy éves volt. Tinédzserkora tele volt dühvel, csalódással és bánattal, miközben megfogadta, hogy a saját gyerekeinek soha nem okoz majd ilyen fájdalmat.

Ez a fogadalom kibővült, amikor rájött, hogy nem ő az egyetlen gyerek, akit cserben hagyott az apja, ezért elhatározta, hogy segíteni fog mindenkinek, akinek apafigurára van szüksége.

Később értékesítőként kezdett dolgozni, majd családot alapított: feleségével két gyereke született, Kyle és Kristine Ponten. Később, amikor Kenney belépett az ötvenes éveibe, elérte a célját – felnevelte a gyerekeit –, viszont úgy érezte, még bőven van kapacitása arra, hogy fogadalmához híven másoknak is segítsen. „Őszintén hiszem, hogy azért jött a Földre, hogy apa legyen” – nyilatkozta róla Ponten.

Kenney családja támogatta a YouTube-csatornája ötletét

Bár a férfiban már évekkel korábban megfogalmazódott a gondolat, a csatornát végül csak akkor hozta létre, amikor a koronavírus-járvány miatt több szabadideje lett: Hogyan kössünk nyakkendőt? címmel 2020 tavaszán jelent meg az első videója.

Kenney hirtelen hatalmas népszerűségre tett szert, követői megjegyezték, hogy a világjárvány alatt több idejük volt az általa érintett projektekre, és elmondták, hogy a gazdasági visszaesés után nem engedhették meg maguknak, hogy szolgáltatóknak, szakembereknek fizessenek, ezért maguknak kellett elvégezniük bizonyos munkákat.

A férfit személyes története hitelességgel ruházta fel, a világjárvány pedig növelte az ilyen típusú tartalmak iránti igényt, így a csatornájának pedig közel ötmillió feliratkozója lett.

A „hogyan kell?”-tartalmakkal teli interneten a Kenney-féle videók a mögöttes melegség, a szeretet és egyszerűség miatt emelkednek a csúcsra. Míg egyes alkotók mindent megpróbálnak bevetni annak érdekében, hogy a nézők feliratkozzanak a csatornájukra, Kenney ezt meg sem említi. A telefonjával készít felvételeket, és egy videószerkesztő szoftver ingyenes verzióját használja. Lánya segít a Facebook- és az Instagram-oldalai kezelésében, és segít megtervezni a különböző videókat.

Kenney holisztikusan közelíti meg a problémákat

Videóiból az is kiderül, hogy a férfi nem arra törekszik, hogy az emberek konkrét készségeket sajátítsanak el, sokkal inkább az a fontos számára, hogy megtanítsa a közönségének, hogyan tanuljanak. Célja, hogy bátorítsa, megerősítse nézőit, és bizalmat ébresszen bennük.

„Apának vagy anyának lenni sokkal több annál, mint hogy megjavítunk dolgokat. Meg kell osztanod a szívedet a gyerekeiddel.”

Amennyire Kenney csatornája a tanításról szól, legalább annyit tanult ő is az utóbbi években. Korábban mindenáron kerülte a nyilvános szereplést, így az emberek és a média hirtelen érdeklődése nem volt komfortos számára. Az első tévéműsoros szereplése előtti este nem aludt, mert annyira izgult, és mire elkezdődött az adás, „teljesen összeomlott”. Azóta gyakorlottabb lett, jegyzeteket készít, hogy megnyugodjon, és már adott interjúkat a világ minden táján működő hírcsatornáknak.

Az egyenetlen, sokszor mélypontokkal tarkított út ellenére Kenney nagyra értékeli az elmúlt évek tapasztalatait és lehetőségeit, videói után pedig egy könyve is megjelent már. 

Ahogyan az élete az elmúlt évben, úgy az apák napjához való viszonya is jelentős változáson ment keresztül. Évtizedekig nem szerette, mert nem érezte úgy, hogy az apja megérdemelné, hogy tisztelegjen előtte. Később aztán saját gyerekei születtek, és azt mondja,

idővel a saját szüleinek is meg tudott bocsátani. 

A csatornájának hála apák napján a követői rengeteg képeslapot küldenek neki, az pedig, hogy vadidegeneknek eszükbe jut, sőt ünneplik őt, megmutatja, hogy Kenney nincs egyedül az élményeivel – és hogy olyan világot élünk, amiben egyre inkább képesek vagyunk meghallani ezeket a történeteket. 

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: YouTube / Dad, how do I?

Mózes Zsófi