A mi történetünk

Amikor másfél évvel ezelőtt eldöntöttük a vőlegényemmel, hogy szeretnénk összeházasodni, sok szempont kavargott a fejünkben, hogyan is szervezzük meg az esküvőnket. Szerettünk volna egy olyan napot, amikor felhőtlenül jól érezhetjük magunkat, valóban azokkal az emberekkel, akiket szívből szeretünk. Mindezt egy budapesti, nekünk tetsző helyszínen, nagyon finom ételekkel, jó zenével, rengeteg tánccal, sírással és nevetéssel, szép ruhában, klassz fotókkal megörökítve. Lehetőleg úgy, hogy ennek a költségeit tudjuk vállalni, de közben ne érezzük azt, hogy olyan kompromisszumokat hozunk, amelyekkel nem vagyunk kibékülve. Ja, és volt rá két hetünk, hogy megszervezzük. Nem fogjátok elhinni, de sikerült. 2023. március 11-én egy régi budai gyárépületben mondtuk ki egymásnak az igent, egy hihetetlenül személyes, érzelmes, de egyben vicces szertartás keretében, a legközelebbi szeretteink körében. Istenieket ettünk, bőséggel folyt a gin és a pálinka, hajnalig táncoltunk, és tényleg úgy éreztük, minden úgy sikerült, sőt, még jobban, ahogy elterveztük. Biztos vagyok benne, hogy volt, aki más helyszínt, DJ-t, cateringest, ruhát vagy fotóst választott volna. De éppen ez volt benne a lényeg.

Mi ezt a napot így éreztük a magunkénak, így tükrözött minket, az ízlésünket, mindazt, amit szeretünk.

esküvő hagyomány anti-bride trend
A kép a szerző tulajdonában van - Fotó: Natural Sentiments

Virágzóban az anti-bride trend

Bár a neve első hallásra inkább pejoratívan cseng, de az úgynevezett anti-bride trend, ami jelenleg a TikTokon hasít, lényegében ugyanezt a szellemiséget hirdeti. Egyre több fiatal elégeli meg ugyanis, hogy egy esküvő sok stresszel és magas költségekkel jár, így a szerelmesek inkább azt a megoldást választják, hogy a tradícióktól elrugaszkodva, a saját képükre formálják a lagzijukat. Ez jelentheti azt is, hogy a szokásostól eltérő módon szervezik meg az esküvőjüket – legyen szó a helyszínről, a dress code-ról, vagy éppen az ételekről –, de akár azt is, hogy

minden flancot és felhajtást mellőz a pár, esetleg teljesen elhagyják az esküvői formalitásokat, és csak aláírják a papírokat a városházán.

Az „antibride-mozgalom” annyira népszerű, hogy a hashtag alatt majdnem 47 millió megtekintés van TikTokon, a Pinterest és a Zola közös 2023-as esküvői trendriportja szerint pedig az „anti bride wedding” kifejezésre irányuló keresések tavaly 490 százalékkal nőttek.

Január elején a @knaakwell nevű TikTok-felhasznló arról tett közzé egy videót, hogy inkább nem tartanak esküvőt a vőlegényével, de ennek oka nem is a rendkívül magas költségekben keresendő elsődlegesen – bár ez is fontos szempont volt –, hanem az, hogy megspórolják azt a rengeteg idegeskedést, amivel a nagy nap szervezése járna. Mint mondja, egyébként is szorongó alkat, és

nem tudja elképzelni, hogy életük legmeghittebb pillanatában, mindenki őket figyelje.

@knaakwell Why I’m not having a wedding.. #unpopularopinion #weddingtiktok #weddingtok #weddingopinions #engagement #elopment #weddingculture ♬ original sound - LARK

A videót közel 675 ezren látták, és több ezer kommentelő osztotta meg a saját véleményét vagy élményét, hogy ők miért döntöttek amellett, hogy kihagyják, vagy a szokásostól eltérő módon ülik meg az esküvőjüket. De nem @knaakwell az egyetlen, aki rendszeresen kommunikál arról, hogy menyasszonyként hogyan írja át a hagyományos lakodalom szabályait. Sam Hwang több mint 26 ezer követőjének rendszeresen beszél arról, hogy őt a trend leginkább a rugalmasság miatt vonzza.

„Nincsenek szabályok, ami bizonyos értelemben megkönnyíti az esküvőszervezést.

Úgy érzem, a mozgalom lehetővé teszi a párok számára, hogy magukhoz ragadják a gyeplőt, és tényleg mindent úgy csináljanak, ahogy csak akarnak”

idézi Hwanget a Today.com.

Nikki Baker fotós pedig a kamera másik oldaláról mutatta be, milyen is álmai antimenyasszonya. 

@nikkibakerphotography Aubree is the anti-bride of my dreams #antibride #antibridewedding #antibrideweddings #voguewedding #vogueweddings #antibridegown #antibrideinspiration #weddingphotos #weddingideas ♬ I've Been In Love - Jungle & Channel Tres

A kommentelők a videóra reagálva azonban több ízben jelezték, hogy mindez szerintük sokkal inkább letisztultnak, sallangmentesnek és egyedinek, semmint anti-bride trendnek minősül. 

Erre a felfogásra erősít rá a magyar divattervező is, Berényi Diána is 

„Nem tudom, kinek kell ezt olvasnia, de az álomesküvő nem a menyasszonyi csokorral harmonizáló székszoknya, a 1,5 m feletti uszályhossz, vagy a boldogságkapu (jajj de kivagyok ettől a fogalomtól, segítsetek rajtam) alakban nőtt rózsabokor. Ez egy érzés. Nem, nem, inkább több érzés, amik ilyenkor benned kavarognak. Ezeket viszont nem lehet eladni. Vagyis mégis: szép ruha, szép cipő, szép helyszín, szép meghívó, szép smink, szép haj…

Fck it!

Fogalmazd meg, neked mitől lenne álomesküvőd, és aszerint alakítsd ezt a csodás ünnepet” – írja a tervező Instagram-oldalán egy bejegyzésben.

Mikor telefonon felhívtam Diánát, hogy meséljen, hogyan is született meg az „Unholy Bride” vonala, hansúlyozza, hogy a saját esküvője szervezése kapcsán, organikusan fogalmazódott meg benne mindez, nem pedig egy tudatos koncepció eredménye, amelynek hátterében egy új tervezői vonal húzódott volna: „Azt tapasztaltam, hogy minden szereplője az iparnak egyféle esküvőt árul. Álomesküvőt, mesebeli helyszínt, tökéletes sminket, királylányos ruhát – amit egyetlen egy napon tudsz csak hordani. Azt éreztem, hogy

bár mindenki azt hirdeti »Ez a te napod!«, valójában egyféle választásom lehet, amivel én személy szerint nem lennék komfortos. Nagyon zavart ez a túlromantizált narratíva.

Miért ne lehetne az esküvő egy frappáns, játékos bohózat?”  

Dianát ez az elégedetlenség inspirálta, hogy csavarjon egyet a szokásokon. Korábban soha nem tervezett menyasszonyi ruhát, de az kézenfekvő volt, hogy a sajátját ő maga készíti el. Biztos volt benne, hogy nem akar hagyományos ruhát, és munkájában mindig is fontos szerepet játszott a fenntarthatóság, így elsődleges szempont volt, hogy a ruha ne csak egy alkalomra készüljön. 

„Elkezdtem erről kommunikálni, TikTok-videókat készítettem, és azt tapasztaltam, hogy tetszik az embereknek. Kimondtam valami olyasmit, ami sokakban megfogalmazódott már. Hogy teljesen rendben van, ha valaki nem akar anyakönyvvezetőt, ceremóniamestert, templomi esküvőt, vagy éppen hagyományosnak mondható ruhát.

Nem tökéletes esküvőt akartam, hanem őszintét.”

Diána azóta rendszeresen kap megkereséseket, amelyeket el is vállal, hiszen mint mondja, úgy érzi, azok, akik hozzá fordulnak, olyan mentálitással érkeznek, hogy biztosan megtalálják a közös hangot. Hozzáteszi, Instagramon csak bátorító üzeneteket kapott, ami számára is meglepő volt, TikTokon voltak csak elvétve kritizáló kommentek, de ezekkel nem foglalkozott. 

Ti mit gondoltok az anti-bride trendről? Egyáltalán mit jelent számotokra? Írjátok meg nekünk kommentben!

Kiemelt képeket készítette: Natural Sentiments; Gerencsér Gréta

Krajnyik Cintia