Josef Fritzl 2009-ben került fegyházba, az ítélet szerint életfogytiglanit kapott úgy, hogy a feltételes szabadlábra helyezéséről 15 év múlva lehet leghamarabb tárgyalni. Két évvel ezelőtt, 2022-ben felmerült, hogy átszállítsák egy kevésbé szigorú börtönbe, ám a bíróság nem hagyta jóvá a kérelmet. Most azonban a 88 éves férfinek ügyvédje szerint jó esélye van arra, hogy elhagyja a Krems an der Donauban található Stein-börtönt az egészségi állapota miatt.

A férfi demenciában szenved, és a pszichiátere, aki éveken át dolgozott a férfiról szóló szakvéleményén, megállapította róla, hogy már nem közveszélyes.

Így Fritzl – aki a börtönben felvette a Mayrhoff vezetéknevet – feltételesen szabadlábra kerülhet, és állapota miatt az a legvalószínűbb, hogy egy idősek otthonába kerül. A New York Post cikke szerint Fritzl nincs jó állapotban: rendszeresen beszél a tévéhez, popsztárnak képzeli magát, és azt mondogatja, hogy a családtagjai meglátogatták, holott soha nem történt ilyesmi.

A pince

1984. augusztus 28-án Elisabeth Fritzl minden előjel nélkül eltűnt. A szülei aggódva értesítették a rendőrséget, akik keresni kezdték a 18 éves lányt, ám néhány nappal később érkezett egy levél, ami úgy tűnt, megmagyarázza a történteket. Elisabeth azt írta, megszakítja a kapcsolatot szüleivel, és belépett egy vallási szektába. A nőt a rendőrség továbbra is eltűntként kereste, még a család házát is átnézték nyomok után, de nem találtak semmit.

Amit nem tudhattak a rendőrök, hogy Elisabeth valójában nem ment sehova: a családi ház pincéjében raboskodott, ahova apja, Josef Fritzl zárta be – a férfi azzal csalogatta az alagsorba, hogy segítsen neki feltenni egy ajtót a helyére. Elisabethet már 11 éves kora óta szexuálisan zaklatta és bántalmazta apja, 18 éves korától kezdve pedig 24 évet töltött a pincében a rabjaként, ez idő alatt egyszer sem mehetett fel a házba.

Apja a vádirat szerint körülbelül háromezerszer erőszakolhatta meg, a vérfertőzésből pedig hét gyerek született.

Kerstin, Stefan és Felix az anyjukkal éltek odalent, és 2008-as kiszabadulásukig soha látták a napfényt, a másik három gyereket pedig Fritzl és a felesége nevelték fel. Őket olyan módon csempészte fel magukhoz a beteg férfi, hogy úgy tett, mintha az ajtó előtt találta volna őket, Elisabethtel pedig minden esetben íratott egy levelet, amiben lemondott a gyerekekről, és arra kérte a szüleit, hogy neveljék fel a kicsiket. A hetedik kisbabaként meghalt, a férfi a lebukástól való félelme miatt nem engedte, hogy kórházba vigyék a kicsit, akinek összeomlott a keringése. Miután elhunyt, a férfi állítólag a kályhában égette el a holttestét – Fritzlt emiatt gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is elítélték.

A férfi felesége, Rosemarie állítólag nem tudott arról, hogy férje a pincében mit művel a lányukkal, és akkor sem gyanakodott, amikor megtalálták az unokáikat a házuk körül a lemondó levelekkel együtt. 

A fordulópont 2008-ban jött el, amikor Elisabeth legidősebb, akkor 19 éves gyereke súlyos beteg lett: Fritzl engedve lánya könyörgésének, orvost hívott a kamaszhoz, aki azonnal kórházba került. Amikor kezdett jobban lenni, az orvosok egyre több furcsaságot vettek észre Kerstin viselkedésén, ha a családjáról kérdezték. A férfi végül azt is megengedte, hogy Elisabeth meglátogassa lányát a kórházban – az orvosok felismerték, és kihívták a rendőrséget. Ekkor derült ki minden, Fritzlt letartóztatták, majd 2009-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

A férfi 2023-ban, az ügyvédje segítségével kiadott könyvében azzal magyarázza tetteit, hogy az anyja nem szerette és terrorban tartotta, ez volt ilyen hatással a személyiségére.

Elisabeth pedig gyerekeivel ismeretlen helyre költözött és nevet változtatott.

Forrás: BBC, New York Post, Who

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja a Kapcsolj egyből! – Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, illetve a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. 

Személyesen pedig az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Handout / Handout

Dián Dóri