Régi problémára lett válasz a rendelet

Régóta fennálló probléma került felszínre és vált a korábbiaknál sokkal égetőbbé a koronavírus-járvány miatt: a kérdés, hogy kell-e az orvosnak igazolnia azt is, ha a gyerek meggyógyult, és visszamehet a közösségbe. Ha hiányzott az iskolából, arról eddig is orvosi igazolást kellett bemutatni, ám a pandémia alatt sokszorosan megnőtt az igény arra – elsősorban az intézmények részéről, hogy az orvos ne csak azt igazolja, hogy a gyerek betegség miatt maradt távol az iskolától, hanem azt is, amikor meggyógyult.

Ilyen esetben eddig három fél állt egymással szemben: a gyerekorvos, a szülő és a nevelési-oktatási intézmény – és mindenkinek igaza volt. Ugyanis amikor egy gyerek beteg, akkor az orvos egy adott időintervallumra ad igazolást, ám az korántsem biztos, hogy a papírra írt időpontra a gyerek teljesen meggyógyul.

Gyakran előfordult, hogy a szülő akkor is elküldte iskolába a gyerekét az igazolásban jelzett időintervallum után, ha az még produkálta a betegség tüneteit. A pedagógusok viszont sok esetben visszautasították, hogy a láthatóan beteg gyereket a többiek közé engedjék, és ezzel elindult a huzavona.

A szülők álláspontja gyakran az volt, hogy az orvosi igazolás adott időszakra szólt, utána a gyerek egészségesnek minősül, és különben se a tanár diagnosztizálja a gyereket. Azonban amikor a tanárok kértek igazolást az orvostól arról, hogy a gyerek közösségbe mehet, azt sokszor az orvosok tagadták meg a túlterheltségük miatt.

A szülők ilyen esetben tehát nem tudták, mi a teendő, ez pedig temérdek konfliktust okozott. Ezt a vitás helyzetet akarták feloldani a szeptember elsején életbe lépő rendelettel, miszerint az intézmények kérésére a gyerekorvosok kötelesek igazolni, hogy az adott gyerek egészséges-e. Ám a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint nem ilyen egyszerű a helyzet.

Gyerekorvosok: a szülő azt mond, amit akar, így nem lehet igazolást adni

A Pénzcentrumnak elküldött, és azt szeptember 11-én változtatás nélkül publikált levelükben a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint „a házi gyermekorvos-társadalom évek, talán évtizedek óta küzd az iskolai hiányzások igazolásával kapcsolatos racionális megoldás kialakításáért”.

Hangsúlyozzák, hogy a gyerekorvosok a szülők által elmondott tünetek, valamint a gyermek vizsgálata alapján állapítják meg a diagnózist, és azt is, hogy várhatóan mikorra gyógyul meg a páciens, tehát megjelölik azt az időintervallumot, amíg nem mehet a gyerek iskolába.

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermek »automatikusan« közösségbe mehet, hiszen továbbra is a szülő kötelessége és felelőssége a gyermek állapotának észlelése, és ha nem vált tünetmentessé, újabb orvosi vizsgálat kezdeményezése. Ugyanúgy fennáll a pedagógus kötelezettsége is, hogy ebben az esetben elutasítsa a közösségbe való visszavételt”

– írják.

A HGyE szerint a diagnózis felállítása az orvos kompetenciája, de hangsúlyozzák, hogy a háziorvosok jelentős mértékben a szülői jelzésekre hagyatkoznak, hiszen a legtöbb betegség tünetei nem az orvosi vizsgálat során jelentkeznek. Emellett fennáll a veszélye, hogy a szülő szándéka szerint a vizsgálat alkalmával eltitkolhat, vagy éppen eltúlozhat tüneteket.

Levelükben hangsúlyozzák: arról egyetlen orvos sem tud nyilatkozni, hogy az adott gyerek egészséges – maximum annyit lehet megállapítani, hogy a vizsgálat időpontjában észlelte-e rajta betegség tüneteit. „A fertőző betegségek jellegéből adódóan azonban ez az igazolás nem jelenti azt, hogy akár a következő napon a gyermeken nem jelentkeznek betegség tünetei, amit a szülőnek kell észlelni, az igazolás arra az időpillanatra vonatkozik amikor az kiállításra került.

Tehát »egészséges, közösségbe mehet« igazolás kiállítása szakmai alapokat nélkülöz, nem jelent biztosítékot lappangó betegség megjelenése ellen, viszont a gyógyult páciens igazolás miatti újbóli beteg rendelőben való megjelenése ismételt fertőzésnek való kitettséget eredményez”

– írják, valamint kiemelik: az, hogy a gyerek tünetmentesen mehessen közösségbe, a szülők felelőssége. 

Így zárják levelüket: „Kérjük tehát mi, házi gyermekorvosok is az oktatási nevelési intézményeket a fentiek megfontolására és alkalmazására és arra, hogy az enyhe tünetekkel bíró, vagy betegségből gyógyuló gyermekeket hamis biztonságot adó igazolások kiállítása céljából ne tegyék ki ismételt, vagy súlyosabb fertőzéseknek”.

Szerintetek milyen megoldás születhetne erre a kérdésre, amivel minden érintett fél elégedett volna?

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ South_agency

Dián Dóri