„Mindenképp lakj jól, mielőtt nekiindulsz!”

– kötöttem a lelkére a gyerekemnek, amikor felmértem a Sziget Fesztivál ételárait, és neked is ezt tudom tanácsolni.

Ha nem akarsz sokat költeni, akkor vagy egyél otthon, vagy időzítsd úgy a böjti ablakodat, hogy az pont a Szigetre essen. Végszükség esetén pedig ne igyál.

Alkoholos befolyásoltság alatt ugyanis könnyen a tönk szélére juttathatod magadat (pláne ha az elfogyasztott italok miatt beléd költözött a mohó kajás, aki nem elégszik meg semmivel, és legszívesebben öt körúti gíroszt dobna rá a negyven hordó fröccsre, ami valahogy becsúszott).

Ezzel együtt természetesen a fesztivál szervezői is tisztában vannak a megnövekedett élelmiszerárakkal, amik sehogy sem kerülnek pariba a fizetésekkel, úgyhogy

kifejezett kérésük volt a szolgáltatókhoz, hogy minden vendéglátóhely kínálatában szerepeljen egy úgynevezett „budget food”, ami maximum 2500 forintba kerülhet (kivéve persze a VIP-szekcióban).

És hogy ez a költséghatékonyabb fogás hogy néz ki a valóságban? Azt is mondom és mutatom mindjárt, de előtte lássunk egy általánosabb kajakörképet.

Fesztivál felár

Ha nagyon tömören kellene megfogalmaznom: igencsak „szigetesítve” lett sok minden, annak ellenére, hogy a Sziget fő szervezője, Kádár Tamás kimondott célként tűzte ki, hogy semmi ne legyen a fesztiválon drágább, mint egy fővárosi hely hasonló kínálata. 

Na, ebből az lett, hogy például a Napfényes vegán étterem a belvárosban 3700 forintért kínál egy falafeltálat és 3900-ért egy gírosztálat, a Szigeten ugyanezek 5500-ba kerülnek – a házi ketchupjuk viszont a fesztiválon olcsóbb 50 forinttal.

A múltkor az Instagram-oldalamon végzett nem reprezentetív közvélemény-kutatásomra, amely arról szólt, hogy mi a legjobb ennivalókúra a másnaposságra, dobogós helyet kapott a forró, csípős, vietnámi húsleves, a pho. Kész szerencse, hogy a Sziget ételkínálatában ázsiait is találunk! Egy sima siitake gombás Pho 1990, a marhalábszáras verzió 2350, ehhez jár koriander, rizstészta, újhagyma, babcsíra és lime is. Ugyanitt a tojásos rizs teriyaki csirkével már 5150 forintot, a szezámmagos garnélás verzió 6450-et, a tizenhat darabos maki szusiválogatás (amelyben tonhal, avokádó, uborka és lazac is van) 4850 forintot kóstál – amúgy minden nagyon finom. 

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

Meglepődtem, hogy a Kolosy téren működő Asli étterem is kitelepült a fesztiválra. Legutóbbi látogatásom a helyen nem volt kifejezetten meggyőző (pedig egy korábbi alkalommal igencsak lelkes voltam tőle); a konyha lassú volt, az étel nem igazán említésre méltó, egy dolgot tudtam felhozni mellette: nem volt drága. A Wolton keresztül rendelve a gado-gado saláta (amelyet egy ízben én is elkészítettem, ha nagyon megkívánnád, itt az én receptem) 3500 forint, a Szigeten épp egy ezressel drágább. A rendang (kókusztejes, fűszeres marhapörkölt) házhoz szállítva 2800 forint, ugyanez a fesztiválon 4500. Én most a mogyorószószos csirkenyársat kóstoltam, az viszont kifejezetten jó ízű volt.

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

Még néhány példa. Egy darab churros fánk (még ha vonzóan vaskos és hosszú is) 1800 forintodba fog fájni. És a Zing Burger városi árai is eltérnek a fesztiválostól: ami a flaszteren 2150 forint (a Street Burger nevezetű), az zenekísérettel 3590. 

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

A Szigeten természetesen idén is rengeteg a külföldi, akik biztosan szívesen kóstolják a helyi specialitásokat. A Goulash to go bódéjában már bele is meríthetik a kanalukat a sűrű levesbe, a kis, kétdecis pohár 2500 forint, a négydecis 4500, emellé jár kenyér és igény szerint csípős is.

Végletek

Ha viszont úgy hozta az élet, hogy fittyet hánysz az árakra, és költenél, mintha nem lenne holnap, akkor kifejezetten jókat lehet kajálni a Szigeten, és csak úgy dúskálhatsz a nemzetközi ízekben.

Közel két kilométer hosszú a vendéglátószakasz, az ételes sorok összesen 715 métert, az italosok 915-öt tesznek ki, a pultok mögött pedig 1400 ember lesi a kívánságodat. A Sziget Fesztivál igyekszik fenntarthatóan működni étkezés terén: nincsenek műanyag evőeszközök, tányérok, csak papír és lebomló anyagok. A 11 kajaudvar között kettő teljesen vöröshús-mentes, és nagyon sok helyen vannak vegán fogások – de gondoltak a laktóz- és gluténérzékenyekre is. Emellett vannak zöldség-gyümölcs pontok is, ahol detoxikálhatod magadat egy jó kis vitaminbombával.

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

A Sziget nyilván nem egy Gourmet-fesztivál, de mégis majdnem az: kitelepült többek között a Mák, a 101 Bisztró, a Yama, az A Table, az Unicorn Bisztró és a Meraki – bár ezek egy része csak a VIP-sátoron belüliek számára elérhető.

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

Olcsóért: szénhidrátot

És akkor nézzük, mit lehet venni „budget food” néven!

Egy termetesebb pizzaszelet – amely ránézésre inkább a tésztáról szól, semmint a feltétről – 2490 forint. A Zingben a bukszakímélő fogás, a Chili fries nevezetű hasábburgonya chipotle majonézzel és jalapeño paprikával, szintén 2490. Ezt a honlapjukon nem találtam meg így együtt, de ott a szósz 320 forintba kerül, a hasáb pedig 1350, ami együtt még mindig csak 1670… kétlem, hogy a jalapeñoszeletek tennék ki a 820 forintos különbözetet.

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

Iszonyatosan jó a raclette-es hely (mondjuk, én nagy sajtrajongó vagyok) egy alap szendvics (ami önmagában is nagyon laktató) 4500 forint, a raclette-tál krumplival 6500, az ő budget menüjük a héjában sült burgonya tejföllel. Egy másik helyen: a másnaposság elleni „hangover breakfast box” 2490, ez rizst, csirkét és zöldségeket tartalmaz. 

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

Ha viszont a kevésbé szofisztikált ízekre vágysz, és inkább a mennyiségre mennél rá (figyelem, ez már a budget food 2500-as határa fölött lesz!), akkor: beverhetsz egy dupla húsos, szalonnás, sajtos gigantikus hamburgert 9800 forintért (amelynek a bucija már inkább félkilóskalács-számba megy, a hús viszont ránézésre nekem cseppet sem volt meggyőző, arról nem is beszélve, hogy előre elkészítve, a melegítőtálon vár arra, hogy valaki megkívánja) Ugyanennek a masszív hot dog testvérkéje 5500, de, mondjuk, ezektől szerintem úgy belaksz, hogy soha többet nem akarsz majd enni. 

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

Ne csak együnk, igyunk is!

Egy korsó frissen csapolt sör 1690 forintnál kezdődik, a dobozos kicsit drágább, a Borhálónál egy házmester 2790 forint, inverze, a viceházmester (azaz 2 bor, 3 szóda) 1790 forint. A pár évvel ezelőtti nyarak nagy slágere, a tubiszóda 3190 forint, és ha már Sziget: egy Long Island koktél 6590 forintba kerül.

Mint minden fesztiválon, itt is meg kell venned a repoharat, a Szigeten 800 forintért darabját, amiből fejenként kettőt visszacserélnek, ha nem vinnéd haza.

A kiváltságosok a VIP-ben megkóstolhatják Rókusfalvy sauvignon blanc-jának egy decijét 2500-ért, a Kreinbacher Classic Brut pezsgőjét palackonként 18 ezer forintért, de 10 ezer forintért betolhatnak négy osztrigát pezsgős zselével, 6490-ért a Golden Burrito tépett malacos szendvicsét, de ha pénztárcabarátok akarnak lenni, itt sem lehetetlen: a vega nachos 2990-et kóstál, a 101 szecsuani sült krumplija úgyszintén. Én a Yama csirke karaage-ját ettem (5900 forint) – jó volt. Ami a VIP-ben nagyon tetszett: a cake to go különleges desszertjei, mint például a magát zöldborsófőzeléknek álcázó csokis pohárka.

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

Hogy fizess?

A Szigeten idén sincs készpénzezés, ezért vagy odaérinted a bankkártyádat a leolvasóhoz, vagy feltöltesz előre pénzt a karszalagodon található chipre, és azzal fizetsz. Ha marad rajta pénz, azt a kezelési költség levonása után visszakapod.

Ami bement, ki is jön

Egy fesztiválon nálam a kaján és a vécén áll vagy bukik a történet.

Persze még csak most kezdődött a többnapos fesztivál, de a vécék kifejezetten tiszták, sűrűn vannak elhelyezve, van külön férfi- és női szekció, és láttam, hogy a személyzet ugrásra készen áll, ha segíteni vagy takarítani kell. Egy dolgot emelnék ki, nehogy pórul járj: a papír nem a fülkében található, hanem a bejárat mellett, úgyhogy tankolj fel belőle, mielőtt bevetődnél az egyik budiba, nehogy bent érjenek a meglepetések, amik aztán kreatív megoldásokra sarkallnak.

kaja pénz árak Sziget Fesztivál budget food

A képek a szerző tulajdonában vannak

Fiala Borcsa