A hot bedding – szó szerinti fordításban forró ágynemű – nem új fogalom: már 2006-ban is írt a jelenségről a Guardian, ám akkor még abban a kontextusban, hogy párok, rokonok vagy ismerős lakótársak váltják egymást az ágyban azért, mert egyikük nappali, a másik pedig éjszakai műszakban dolgozik. Tehát az ágy sosem áll üresen, mindig szundikál benne valaki. A gyakorlat egyébként a hajókon és tengeralattjárókon bevett alvási szokásból ered, hiszen egy ilyen vízi járművön műszakokban dolgoznak az emberek.

2023-ra azonban a hot bedding újfajta jelentést kapott:

azt is így nevezik, amikor idegenek kényszerből osztoznak egy ágyon, ugyanis már a szobabérlés árát sem tudják egyedül kifizetni.

Persze nem egyszerre alszanak benne: úgy állnak össze „hot beddingelni” az emberek, hogy egyikük nappal, a másik éjjel dolgozik.

Egy, az ausztráliai Melbourne-ben tanuló indiai egyetemista lány is így engedheti csak meg magának, hogy legyen tető a feje felett. Az SBS Newsnak nyilatkozó fiatal néhány hónapja él így, mert máshogy képtelen kifizetni az 550 ausztrál dollárba (körülbelül 125 ezer forintba) kerülő külvárosi szoba bérleti díját. A cikkben Priyanka néven hívott lány egy szintén indiai kamionsofőrrel osztozik az ágyon, és amikor az ágytársa szabadnapos, a fiatal a lakás raktárában húzza meg magát, ahová sikerült bepasszíroznia egy matracot.  A nő azt mondja, ez a helyzet komoly hatással van a mentális egészségére:

„Folyamatosan feszült és ideges vagyok. Szörnyű érzés, hogy nincs egy saját nyugodt helyem, ahol pihenhetnék tanulás után”

– nyilatkozta. A szüleinek nem akarja elmondani, hogyan él, ugyanis a családja sincs jó anyagi helyzetben, a házukra már jelzálogot tettek azért, hogy Priyanka Ausztráliában tanulhasson.

Ám nem csak Priyanka van ilyen nehéz helyzetben. A Sydney-i Műszaki Egyetem 2021-es felmérésében 7000, Sydneyben és Melbourne-ben élő külföldi diákot kérdeztek meg. A megkérdezett hallgatók három százaléka számolt be arról, hogy egy ágyon osztozik valakivel, hogy spóroljon a bérleti díjon. A megkérdezett fiatalok közül tízből négy számolt be arról, hogy hagytak már ki étkezéseket az anyagi nehézségeik miatt.

Ám nem kell a világ másik felére mennünk, hogy olyan fiatallal találkozzunk, akinek gondot jelent a lakhatás.

2022-es adatok szerint Budapesten átlagosan 195 ezer forintban került egy albérlet, az árak pedig azóta csak nőttek.

Az infláció tombol, a kollégiumokba pedig évről évre körülbelül 30 százalékos a túljelentkezés. 

Nem véletlen hát, hogy az Insider idén januári cikkében már lakótárs-generációról beszél, amikor a milleniumi generációról van szó, ezzel is azt jelezve, hogy a jelentős többség nem engedheti meg magának, hogy egyedül vegyen ki egy albérletet. De nem csupán az egyedül élés, hanem a saját lakás is szinte lehetetlen álom a 18-40 év közötti embereknek – ezért is nevezik őket bérlői generációnak.

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Oliver Rossi

Dián Dóri