Meztelen, férfi, .22-es

1989. december 13-án két fiatal egy meztelen holttestre bukkan a floridai Volusia megyében, a 95-ös számú autópálya mellett, egy fa tövében. A férfit, akit Richard Malloryként azonosítanak, háromszor lőtték meg egy .22-es pisztollyal, a kocsiját Daytona Beach városa mellett találják meg.

Fél évvel később, 1990. június 1-jén a szintén floridai Tampa városától 85 kilométerre találnak egy oszladozó, meztelen holttestet. A férfit egy .22-es pisztollyal lőtték le, hat golyó ütötte lyuk van a tetemén. A fogorvosi adataival való azonosítás egy hétbe is beletelik, majd kiderül, hogy a férfi még májusban tűnt el, a kocsiját pedig az eltűnés bejelentése után nem sokkal találták meg. A neve David Spears.

Néhány nappal később, június hatodikán egy újabb áldozatot találnak az egyik autópálya mellett, ezúttal Pasco megyétől délre. A holttest olyannyira lebomlott már, hogy a hatóságok csak jóval később tudják azonosítani Charles Carskaddonként. Az ő teste is meztelen, kilencszer lőttek bele egy .22-es pisztollyal.

A mintázat jól kivehető, de a rendőrség tanácstalan.

Családi horror

Aileen Carol Pittman 1956. február 29-én született a Michigan állambeli Rochesterben. Édesanyja, Diane Wuornos, 15 éves, amikor hozzámegy a később gyerekmolesztálásért elítélt Dale Pittmanhez, és két gyerekük születik: Keith és Aileen. A kislány nincs még négyéves, amikor az anyja elhagyja őt és testvérét, a gyerekek így az anyai nagyszülőkhöz kerülnek, akik adoptálják is őket.

A testvérek sorsa azonban a kezdeti nehéz időszak után sem rendeződik. A gyerekek előtt a nagyszülők titokban tartják, hogy nem ők a vér szerinti szüleik, és a Wuornos gyerekkoráról szóló beszámolók szerint a nagymama, Britta masszív alkoholista, a nagypapa, Lauri pedig mind testileg, mind szexuálisan bántalmazza a kislányt.

Aileen Wuornos elmondása szerint már egészen kiskorában megerőszakolja a nagyapja és a testvére is, 14 évesen pedig teherbe esik, és azt állítja, hogy a bátyja, Keith az apa.

Wuornost a nagyszülők anyaotthonba küldik: Aileen megszüli a gyerekét, a babát pedig örökbe adják. 

Ezután Wuornos rövid időre hazatér ugyan, de hamar megszökik otthonról, és prostituáltként, valamint rablásokból él. A bűnlajstroma egyre csak bővül, ki-be jár az állami börtönökből. Lecsukják garázdaságért, ittas vezetésért, lövöldözésért és testi sértésért is.

Michigant maga mögött hagyva Wuornos stoppal elmegy Floridáig, ahol kis időre – úgy tűnik – jó irányba változik az élete: megismerkedik egy jachtklub gazdag elnökével, és 1976-ban összeházasodnak. Ám a frigy nem tart sokáig, Aileen balhéi miatt – többször is verekedésbe keveredik különböző bárokban, amiért újra börtönbe kerül – néhány hónap múlva érvénytelenítik a házasságot.

A kérészéletű családi élet után Wuornos több álnevet használva újra prostituáltként kezd dolgozni, valamint visszatér a bűnözői léthez, lopásokból és fegyveres rablásokból igyekszik pénzt szerezni. 1986-ban aztán egy Daytona Beach-i melegbárban megismer egy Tyria Moore nevű nőt, majd négy évig együtt élnek. Az utólagos elbeszélésekből kiderül, hogy a kapcsolatuk meglehetősen viharos, de innentől kezdve együtt viszik véghez a kisebb-nagyobb rablásokat.

sorozatgyilkos true crime női sorozatgyilkos aileen wuornos
Aileen Wuornos rendőrségi fotója – Forrás: Getty Images / Florida DOC

Meztelen, férfi, .22-es

1990. július 4-én Wuornos és Moore karambolozik. A helyszínt elhagyják, de egy szemtanú pontos leírást ad a két nőről, és az autójukról. Kiderül, hogy a balesetet okozó jármű az eltűntként keresett Peter Siemsé. Az autót később a rendőrség megtalálja, a karosszéria bővelkedik ujjlenyomatokban, így mintát vesznek, és kiadják az akkor még ismeretlen nőkre az országos körözést.

1990. augusztus 4-én egy kiránduló család talál rá Troy Burress meztelen holttestére. Két lövés végzett vele, amelyet egy .22-es pisztolyból adtak le.

1990. szeptember 11-én a sumterville-i rendőrség egykori rendőrfőnökének, Dick Humphreysnek a felesége bejelenti férje eltűnését. Másnap este megtalálják a férfi meztelen holttestét, hétszer lőtték meg egy .22-es pisztollyal.

1990. november 19-én a floridai Dixie megyében megtalálják Walter Antonio teherautó-sofőr meztelen holttestét az út mellett. Háromszor hátba és egyszer fejbe lőtték egy .22-es pisztollyal.

sorozatgyilkos true crime női sorozatgyilkos aileen wuornos
Nyomozók a gyanúsított és egy áldozat képével – Forrás: Getty Images / Acey Harper

Összeáll a kép

Egy év alatt hat nagyon hasonló gyilkosság: a rendőrök hamar összekötik az eseteket, és nyilvánosságra hozzák a balesetet okozó két nőről készült fantomképet. Innentől már viszonylag könnyű dolguk van: az autóban talált ujjlenyomatoknak és egyéb nyomoknak köszönhetően négy névre szűkítik a listát: Tyria Moore, Lee Blahovec, Lori Grody és Cammie Marsh Green.

Mint kiderül, utóbbi három Aileen Wuornos álneve.

1991. január 9-én Wuornost elfogják a Last Resorst nevű bárban, és letartóztatják. Másnap megtalálják Moore-t is a nővére lakásán. A nő elmondja, hogy Aileen bevallotta neki az első megtalált áldozat, Richard Mallory meggyilkolását, de a többi áldozatról nem beszél.

Moore vádalkut köt a hatóságokkal, és felveszi, ahogy Wuornos beismeri a gyilkosságokat, azt állítva, hogy önvédelemből ölt, mert az áldozatok meg akarták erőszakolni őt.

sorozatgyilkos true crime női sorozatgyilkos aileen wuornos
Jelenet az Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer című dokumentumfilmből

A kiárusított sorozatgyilkos

Wuornos letartóztatásának híre óriási érdeklődést vált ki országszerte, mindenki Amerika első (ami tényszerűen nem igaz, de bizonyosan az ő ügye kapta az egyik legnagyobb médianyilvánosságot) női sorozatgyilkosával foglalkozik. A férfigyűlölő leszbikusnak kikiáltott nő az elfogása után két héttel eladja az életének megfilmesítési jogát azt remélve, hogy majd ebből meggazdagszik. A terve nem válik be, nem tudja ugyanis, hogy az állami törvények kifejezetten tiltják, hogy egy bűnöző a tetteiből pénzt keressen.

Az anyagi haszonszerzés lehetőségét azonban nem csak Wuornos látja meg,

az ő ügyén dolgozó nyomozók és ügyvédek is azon munkálkodnak médiajogászok segítségével, hogy megtalálják azt a kiskaput, amely lehetővé teszi, hogy pénzt csináljanak az érintettségükből.

Feltűnik továbbá egy furcsa barát is: Arlene Pralle azt állítja, hogy isteni sugallatra vette fel a kapcsolatot levélben a gyilkossal, hogy segítse őt. Aileen Wuornos vevő a nő közeledésére, olyannyira, hogy Pralle 1992-ben törvényesen örökbe fogadja a sorozatgyilkost. Hátsó szándéka persze neki is van: amint Wuornos a bizalmába fogadja, ő intézi a nő interjúit, amiért komoly pénzeket kér el az újságíróktól és dokumentumfilmesektől. 

„Visszajövök”

Bár a nő határozottan állítja, hogy önvédelemből ölt, mert az áldozatok meg akarták erőszakolni, az esküdtek nem hisznek neki, úgy gondolják, pénzért gyilkolt. 1990 januárjában a bíróság hat férfi meggyilkolásáért – azért nem hét, mert Peter Siems holttestét sosem találják meg, és bár a férfi autójában ott vannak Wuornos ujjlenyomatai, nem tudják rábizonyítani a gyilkosságot – villamosszék általi halált szab ki rá. A szakemberek megállapítják, hogy a védelem állításával ellentétben Wuornos beszámítható és épelméjű.

Az ítélet után két hónappal a gyilkos beismerő vallomást tesz arról, hogy nyereségvágyból ölte meg Troy Burresst, Dick Humphreyst és David Spearst, majd a többi áldozatról is ezt vallja.

Aileen Wuornos már börtönben van, amikor kiderül, hogy az elsőként megtalált áldozatát korábban elítélték nemi erőszakért. Ennek kapcsán többen szorgalmazzák, hogy tárgyalják újra Wuornos ügyét, de erre nem kerül sor.

2002. október 9-én Wournost méreginjekcióval végzik ki – ő választja ezt az eljárást a villamosszék helyett. Halála előtt újból módosít vallomásán, és azt állítja, hogy önvédelemből ölt. Mindezzel együtt aktívan kampányolt azért, hogy minél hamarabb kivégezzék: „Komolyan utálom az emberi életet, és újra gyilkolnék” – írta egy levelében.

  

Nick Broomfield brit riporter az utolsó, aki interjút készít a nővel, dokumentumfilmet forgat a történetéről Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer címmel. Az újságíró azt nyilatkozza, hogy szerinte Wuornos elméje teljesen megbomlott, amit alátámaszthatnak utolsó szavai: „Azt szeretném mondani, hogy sziklával hajózom, és visszajövök, mint a függetlenség napja, Jézussal, június 6-án, mint a filmben, nagy anyahajó, meg minden. Visszatérek.”

Aileen Wuornos a tizedik nő, akit az Egyesült Államokban kivégeznek.

Az Aileen Wuornos életéről szóló filmet 2003-ban mutatták be A rém címmel, a sorozatgyilkost alakító Charlize Theron Oscar-díjat kapott az alakításáért.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt kép: Jelenet az Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer című dokumentumfilmből 

Dián Dóri