A Facebookon időről időre elkap a gépszíj, és pörgetem a néhány perces videókat, amiket egymás után feldob az algoritmus. Egyszer hetekig néztem napi rendszerességgel, amint egy fiatal kínai lány teljesen önellátó gazdaságában maga szőtte kelmét fest, hernyóselymet készít, vagy épp kertészkedik, de kattantam már rá koreai sorozatra és életmód-tanácsadós sorozatra is, szóval higgyétek el, addiktív a dolog.

Az egyik legújabb kedvencemet is a Facebook-algoritmusnak köszönhetem: Bailey Sarian videóit ugyanis valami hajmeresztő brit átalakítós műsor részei után dobta fel nekem – én meg persze azonnal függővé váltam.

Az amerikai lány ugyanis egészen szuggesztív módon képes egy totálisan abszurd ötletet eladni: megtörtént gyilkosságokról mesél sminkelés közben. Oké, ez eddig elég hülyén hangzik, elismerem, de esküszöm, hogy működik!

Átlagosan indult

A 31 éves Bailey 2013-ban indította a YouTube-csatornát, amelynek mára egymillió feliratkozója van. Akkoriban még csak szokványos sminkvideókat készített, és a nagy áttörés egészen 2019-ig váratott magára, amikor is az az agyament ötlete támadt, hogy mi volna, ha smink közben sztorizna is – csak épp nem iparági okosságokról, hanem valami egészen másról? Hm, például megcsonkított, feldarabolt és a legkülönfélébb kegyetlenséggel megkínzott emberekről?

Akármilyen nonszensz is az ötlet, és tűnjék bármilyen trashnek, valójában szórakoztató (már legalábbis a szó ide illő értelmében, azaz: olykor elkerekedik a szemünk a borzalmak hallatán).

hiii 🌙 hope you're having a great day ! soooo, we moved & we have no internet/barely any service here (I know lame complaint) but that's why I haven't posted in a minute. Internet gets here Tuesday so then we will be back to regularly scheduled programming. Thanks for understanding, moving is a pain but i am so thankful ❤️ hope you're staying safe and healthy out there and for the love of god, just wear a damn mask. Here's a makeup look from awhile ago since I look like a real troll right now 💁🏻‍♀️ I used : @makeupgeekcosmetics eyeshadows in "Medieval" on the lid, "Time Travel" & "Blue Me Away" crease/outer lid @hudabeauty Eyelashes "Hoodie 23" @fentybeauty Stunna Lip Paint "Unbutton" @maccosmetics Studio Fix Foundation

Na, jó, annyira azért mégsem volt átlagos

Bailey, mielőtt szabadúszó sminkesként kezdett volna dolgozni, a Sephora áruházaiban volt alkalmazott. Gyorsan jöttek a kisebb-nagyobb sikerek: videoklipekben sminkelt, például Demi Lovato Cool for the Summer című kisfilmjében.

A bűnügyek iránti érdeklődése sem a közelmúltban alakult ki:

a kis Bailey már gyerekkorában is válogatott esetekkel szembesült, amikor a 911-es segélyhívónál dolgozó édesanyja magával vitte munkába. Eleinte csak azért, mert nem tudott rá vigyázni, később azonban a kislány határozott kérésére, aki kimondottan élvezte, hogy minden este félelmetes, izgalmas vagy épp döbbenetes hívások futnak be az édesanyjához.

„Egyszer telefonált egy nagyjából velem egyidős kislány, hogy valaki betört a házukba” – mesélte Bailey egy, az Allure magazinnak adott interjújában. „Anyukám azt javasolta neki, hogy bújjon el, és zárkózzon be a szekrénybe. De a rémületre a kislány hangjában máig emlékszem. Az operátorok ráadásul semmiféle visszajelzést nem kapnak arról, hogy mi volt az általuk felvett esetek végkimenetele. Néha eszembe jut, vajon mi lett ezzel a lánnyal.”

Oknyomozó sminkelés

Azt mondja, a videók készítése komoly háttérmunkát igényel – ez, mondjuk, egyértelmű, hiszen mélyen és alaposan ismernie kell a bűnügyeket ahhoz, hogy ilyen hosszan, pontosan és részletesen beszélni tudjon róluk. A Facebookon látott rövid klipek ugyanis csak a hosszú YouTube-videók zanzásított verziói. Bailey tehát kutat, olvas, és ez (tapasztalatból tudom) ilyen nehéz témák esetében bizony képes hazavágni az ember kedvét néhány napra.

Épp emiatt tavaly úgy érezte, szünetet kell tartania a sok vér és könny után, így utazgatott Európában, és csak tavasszal kezdett újra gyilkos sztorikról mesélni. Eközben videóit elképesztően felkapták, így a korábbi külvárosi lakását (amelyről, pontosabban az abban kísértő szellemekről szintén van fent videója, elég bizarr) egy sokkal nagyobbra és szebbre cserélhette.

Bailey nem ült fel azért teljesen az ijesztgetős vonatra: csatornáján továbbra is sok a (gyilkos sztoritól független) sminkvideó, hétfőnként azonban érkeznek az új true crime-epizódok sok vicces kiszólással, laza stílusban, gyakran felhívva a figyelmet a párkapcsolati erőszak jellegzetes felbukkanási formáira vagy épp arra, hogy hol tapasztalható visszaélés a rendőrség vagy az igazságszolgáltatás részéről. Közben pedig varázslatos sminkeket készít, mintha csak az a nagyszájú barátnőd volna, akinek mindig van egy elképesztő sztorija, de mellé még szépen ki is fest buliba indulás előtt.

 Csepelyi Adrienn

Kiemelt kép: YouTube/Bailey Sarian