„Tudtam, soha többé nem engedhetem meg magamnak, hogy ingatlant vásároljak”

Azok a párok, akik a szakítás után továbbra is egy fedél alatt maradnak, a legtöbb esetben itthon is gazdasági okok miatt kénytelenek meghozni ezt a nehéz, mindkét fél számára kényelmetlen döntést.

A magyar ingatlanpiacon az árakat tekintve idén jelentős emelkedés volt tapasztalható: 2021-hez képest 25 százalékkal kerültek többe az ingatlanok, csak Budapesten a lakások átlagára 55 millió forint volt – derült ki a Duna House hálózat által összegyűjtött adatokból. A bizonytalan gazdasági helyzet, a válság egyre erőteljesebben érzékelhető hatása miatt pedig lassulás is bekövetkezett a piacon. Nemcsak venni volt nehéz, de eladni is. De most maradjunk az előbbinél. Sokak számára szülői hátszél, jelentősebb családi örökség vagy a cikk szempontjából releváns házastárs híján – akivel közösen lehet hitelt felvenni és annak terheit viselni – szinte képtelenség saját ingatlanhoz jutni. Az otthonteremtési támogatások itthon is szinte kizárólag a családoknak kedveznek, de nemcsak a vásárlás, hanem a kaució, illetve a bérleti díj rendszeres kifizetése vagy az exszel közös bérlemény bérleti szerződésének felbontásával járó anyagi költségek is jó néhány ember számára megugorhatatlan akadálynak számítanak. Egy szó, mint száz:

kevés ember engedheti meg magának, hogy egyedül éljen.

Nem csoda hát, hogy rengetegen tartanak a különélés megnövekedett költségeitől: a már említett kutatás szerint az Egyesült Királyságban a válást, illetve vagyonmegosztást követően az egykori házastársak még átlagosan 1,3 évig élnek együtt. Sőt, ahogyan az a brit felmérésből kiderült: a megkérdezettek közül minden nyolcadik ember volt még kénytelen egy ágyban is aludni az exével a szakítás után.

A jelenség egyre többeket érinthet a jövőben?
Szinte elcsépeltté vált azzal a statisztikával dobálózni, hogy a házasságok fele válással végződik, de tény és való, hogy a kapcsolatokról alkotott nézeteink sosem voltak még olyan képlékenyek, mint manapság. Sosem vártunk még el annyit a házastársunktól, mint ma – legyen lelkitárs, barát, szerető stb. –, sosem volt még ennyire az arcunkba tolva a „választék”, és sosem éltünk még meg ilyen magas átlagéletkort, mint manapság. Míg a holtodiglan-holtomiglan esküje nagyanyáink korában egyetlen emberre vonatkozott és egy életre szólt, a mai párkapcsolatokat inkább több, hosszabb-rövidebb ideig tartó monogám szakasz jellemzi. „Régen az emberek azért váltak, mert boldogtalanok voltak, ma azért, mert úgy hiszik, lehetnek boldogabbak” – mondja Esther Perel világhírű terapeuta, aki ennek kapcsán azt is hozzátette: itt az ideje, hogy szakítsunk azzal a felfogással, hogy egy sikeres kapcsolat mutatója annak hossza. De ha valóban így van, akkor a lakhatás ilyetén válsága is egyre többeket érinthet majd világszerte.

Ez a helyzet pedig a mentális egészségre is káros hatással van

„Bár igyekeztünk civilizáltak maradni, de ez akkor is az érzelmek valódi hullámvasútja volt. Néha barátságosan tudtunk egymással viselkedni, olykor viszont igyekeztünk elkerülni egymást és napokig nem szóltunk a másikhoz” – nyilatkozta a BBC cikkében egy érintett.

Még akkor is, ha alapvetően nem egy bántalmazó kapcsolatról volt szó – ami még súlyosabbá teszi a helyzetet –, vagy nem egy feszültségekkel teli szakításról, a különválás után továbbra is egy életközösségben folytatni a másikkal, komoly mentális terhet ró az emberre.

Nehezíti a lezárást, a gyászfolyamatot, növelheti a szorongást, súlyos esetben akár depresszióhoz is vezethet.

A nők kiszolgáltatottabbak

Ha a munkabérek nemek közötti elosztását vizsgáljuk – nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is –, az olló még mindig szélesre van nyitva, ami megnehezíti a továbblépést. A helyzet pedig az alacsonyabb keresettel rendelkező partnert – általában a nőket – kiszolgáltatottabbá teszi. 

 

A kutatások szerint az Egyesült Királyságban a nők több mint egyharmada, míg a férfiak mindössze 11 százaléka függ anyagilag a partnerétől. A cikk alapjául szolgáló felmérésben a megkérdezett nők 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik anyagi megtakarítással, ez pedig a szakításkor – amennyiben nem éltek házastársi viszonyban és nem volt vagyonmegosztás – ellehetetlenítette, hogy kauciót fizessen egy bérleményre vagy új lakás vásárlásába fogjon. Nincs ez másképp itthon sem.

És bár jövőre a hazai ingatlanpiaci becslések szerint nem várható további drágulás, sőt, visszatérhet az észszerűbb árazás, a vevők pedig jobb alkupozícióba kerülhetnek, ez még mindig nem jelent mentőövet sokak számára.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ PixelsEffect

Filákovity Radojka