Szerelem az egyetemi évek alatt

A jelenleg 44 éves Olena – férjéhez hasonlóan – Ukrajna keleti részén született, szintén 1978-ban. Építészetet tanult a szülővárosában, a Krivij Rih Nemzeti Egyetemen, de végül egy másik szenvedélye, az írás mellett kötött ki : a Kvartal–95 Studio nevű produkciós cégnél helyezkedett el forgatókönyvíróként. A pár az egyetemi éveikben ismerkedett meg 1995-ben, amikor Zelenszkij még jogot tanult, de arról álmodozott, hogy a szórakoztatóiparban helyezkedik el. A Daily Mail információja szerint amikor először találkozott jövendőbeli férjével, Olena még mással randizott. Az, hogy jól kijönnek egymással, már korán megmutatkozott, végül nyolc évig jártak, mielőtt hivatalosan is összekötötték volna az életüket.

A szülővárosuk, az általános iskolájuk, a születési évük és a választott egyetemük is megegyezik, később pedig az is előfordult, hogy egy helyen dolgoztak: A nép szolgája című, már nálunk is sugárzott sorozatban Zelenszkij a főszereplő, Olena pedig íróként vett részt a produkció megszületésében. Érdekesség, hogy Zelenszkij karaktere egy tanárt alakít, akiből hirtelen Ukrajna elnöke lesz, miután egy diákja titokban videóra veszi, ahogyan indulatosan szidja a korrupt politikai elitet.

A férjével ellentétben Olena mindig kerülte a reflektorfényt, elmondása szerint a háttérben érzi a legjobban magát.

Első gyerekük alig egy évvel az esküvőjük után született; a most 17 éves Olekszandra a karrierválasztás szempontjából az édesapja nyomdokaiba lépett: már ő is szerepelt a filmvásznon. Testvére, Kirilo kilencéves.

A politika színpadán

Zelenszkij 2015-ben tűnt fel a közéletben, miután színészként és komikusként is bámulatos karriert futott be. Elnöki kampányát főként a közösségi média felületein mutatta be, amiről sokan azt hitték, csak viccnek szánja, hiszen a legtöbben stand-uposként ismerték. 

Olena hevesen ellenezte, hogy férje politikai pályára lépjen, mert mint mondta: „Ez nagyon nehéz lépés. Nem csak egy projekt, hanem egy teljesen más irány az életben.” 

Sőt, azzal is viccelődött, hogy a férje elfelejtett neki szólni arról, hogy indul az elnökségért, így ő is csak a Facebookról értesült a hírről. Annak ellenére, hogy ennyire ellenezte az ötletet, a kampányidőszakban minden eseményen megjelent Zelenszkij mellett, és támogatta az akkor még valószínűtlennek tűnő tervet. 

Noha Zelenszkijnek semmiféle politikai háttere vagy pártkötődése nem volt, megnyerte a választást Petro Porosenkóval szemben, méghozzá a szavazatok 73 százalékával. Olenának ezután nem maradt sok választása: bele kellett tanulnia a first lady szerepébe, és abba, hogy innentől az élete, ha tetszik ha nem, a kamerák kereszttüzében zajlik. 

„Szeretek a háttérben maradni. A férjem mindig az előtérben van, én az árnyékban érzem magam komfortosan. Nem én vagyok a buli lelke, nem szeretek vicceket se mesélni. Egyszerűen idegen a személyiségemtől. De találtam magamnak feladatot a nyilvánosságban: ez kiváló lehetőség arra, hogy felhívjam az emberek figyelmét a fontos társadalmi problémákra”

– mesélte egy 2019-es interjúban.

Ukrajnában kicsit mást jelent first ladynek lenni, mint az Egyesült Államokban: Amerikával ellentétben ezzel a poszttal nem jár magas fizetés, vagy külön iroda, sőt feladatokat sem kötelező vállalnia. Olena azonban olyan ügyeket tűzött a zászlajára, mint a gyerekek egészséges étkeztetése, a kulturális diplomácia, az esélyegyenlőség és a családon belüli erőszak.

Utóbbival kapcsolatban egy jellemző történet: Mása Efroszinina, az ENSZ népesedési alapjának jószolgálati nagykövete felhívta a figyelmét arra, hogy évente több mint egymillió ukrán nőt bántalmaz a partnere, de nem tudják, hová forduljanak segítségért. Van ugyan egy segélyhívó szám, de kevesen ismerik. Erre Olena csak annyit válaszolt: „Kitűzzem a ruhámra?”

Innentől kezdve több hivatalos eseményen is látható volt a ruháján a családon belüli erőszak áldozatainak segélyhívó száma, így a róla készült fotókon és felvételeken milliókhoz eljutott az információ, ami időnként életeket menthet.

A megközelíthető stílusikon

Olena elsődlegesen nem a külsejével hívta fel ugyan magára a figyelmet, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, milyen rendkívüli érzékkel válogatja össze az öltözékét. Nem ritka, hogy ízlése miatt Diana hercegnéhez hasonlítják, ezért a Vogue címlapján is szerepelt már. Stílusa visszafogott, de mindig elegáns, és minden egyes alkalommal hosszas kutatómunka előzi meg a színválasztást, ha valamelyik idegen országba utazik. Előszeretettel választ hazai tervezőket, mint Ivan Frolov, ELENAREVA, Vita Kin vagy a Lake Studio, és mindig örül, ha New Yorkban vagy Párizsban megkérdezik, kinek a kreációját viseli.

„Nem lenne olyan izgalmas egy nagy nyugati márkát mondani, amit már eleve ismernek ott, így viszont bemutathatom a világnak az ukrán dizájnereket.”

Gyakran találkozik ugyan a világ vezetőivel, sőt olykor királyi családok tagjaival is, ugyanúgy megtalálja a közös hangot az ukrán emberekkel is. Közösségimédia-felületein hétköznapi témákat is érint, amelyektől megközelíthetőnek tűnik. Instagram-oldalán a politikával és diplomáciával kapcsolatos posztok között személyes bejegyzések is vannak: Valentin-napon megosztott egy videót, amint arcon csókolták egymást a férjével.

Fejes Flóra
Forrás: ITT, ITT és ITT
Kiemelt kép: Getty Images / PressOffice of Ukrainian Presidency / Anadolu Agency