Abban a kis időben, amíg nem voltam fent a különféle randialkalmazásokon, újabb és újabb trendek bukkantak fel. Hiába, mindenki nagy vonalakban ugyanazt hajszolja évezredek óta (sírig tartó hű szerelmet és/vagy szexuális kielégülést egy másik ember aktív közreműködésével), a módszerek, a körítés pedig folyamatosan megújítja önmagát – most meg, hogy az elmúlt két évben globálisan végigasszisztáltuk egy világjárvány különböző előre nem látható fejezeteit, mindez kiváltképp igaz lett. Hogy jobb lett-e most ismerkedni, mint a Covid (vagy az internet) előtti érában? Nos, azt döntsd el magad (és ha van kedved, írd meg nekünk kommentben)!

Ha esetleg még az internet születése előtt kötöttél volna házasságot, majd a sors kaján fintora nyomán találtad magadat mostanában zsenge újoncként e harcterepen, íme, egy rövid gyorstalpaló az eddigi trendekről (fekete öves társkeresőzők ezt a bekezdést nyugodtan ugorják át).

Ghostingolás az, amikor valaki se szó, se beszéd, búcsú vagy különösebb magyarázat nélkül eltűnik egy ígéretesen induló ismerkedés kellős közepén… ami így a történet vége lesz. Morzsázásnak azt hívjuk, amikor valaki épp annyi kegyet gyakorol irányodba, épp annyi figyelmet és kedvességet szentel neked, amitől te még joggal hiheted, ha tepersz egy kicsit, ha ügyesen flörtölsz, mindebből lehet még valami sokkal több is. Beletelik egy kis időbe, amíg az embernek leesik a tantusz, hogy az odahajított morzsák nem fognak egy egész vekni kenyérré összeállni, a mi hozzáadott értékünk a másikhoz nem más, mint hogy kicsit növesztgessük az egóját.

E rövid bemelegítés után most lássuk, mivel szembesülhetünk még ezeken felül! 

Soft ghosting

Azaz puha ghostolás. A másik ugyan de facto szó nélkül tűnik el ebben az esetben is, de előtte még tesz egy gesztust, amivel talán úgy hiszi, ragasztott egy sebtapaszt a hamarosan összetörő szívre: belájkolja az utolsó üzenetedet (amiről ugye te nem is sejtetted, hogy az utolsó lesz), vagy nyom egy thumb up-ot (oké jelet) az óvatos randiinvitálásodra. Ez technikailag ugye nem válasz, tehát, ha el akarod kerülni, hogy túl nyomulósnak tűnjél, és duplán írjál rá, kénytelen vagy várni… és várni… és várni… Vagy lapozol egy idő után, és elkönyvelsz egy újabb veszteséget, illetve egy újabb szellemet a potenciális szerelmek kastélyában.

via GIPHY

Mosting

Egy fokkal kegyetlenebb, mint egy sima ghostolás. Itt ugyanis az illető, mielőtt se szó, se beszéd eltűnne, elhiteti veled, hogy tulajdonképpen világéletében téged keresett, te vagy álmai netovábbja, a sors is nyilvánvalóan egymásnak szánt benneteket. És miközben te ülsz elomló mosollyal az arcodon, a füledben már szinte hallod a templomharangok zúgását, és a jövendőbeli fészekalj nevein töröd a kobakod, nem veszed észre, hogy a hősszerelmes rég felhúzta a nyúlcipőt. Akárcsak a ghosting esetében, az ember ezúttal is hajlamos magát hibáztatni, magában keresni az okokat, netán még szégyenérzet is eltölti, ráadásul sokkal nehezebben áll egy ilyen esetből talpra, mint ha a másik pucájában lenne annyi vér, hogy kerek perec megmondja: ebből sajnos ilyen vagy olyan okokból, de nem lesz románc. 

Szóval ha belefutsz egy ghostolóba vagy mostolóba, nagyon fontos, hogy tudd: nem a te hibád, hogy a másik szó nélkül lelépett, és nem is nagyon érdemes okokat keresni. A ghostolás mindig a másikról, az ő félelmeiről, gyengeségéről szól, nem rólad.

Ráadásul – a párkapcsolati szakemberek szerint – a ghostolók nem is feltétlenül akarnak megbántani, egyszerűen úgy gondolják, ha szó nélkül lépnek le, az a kisebbik rossz, ráadásul a szemükben az is elfogadhatóvá teszi ezt a típusú viselkedést, hogy a ghostolás, mostolás egyre inkább elterjedőben van, hiszen nagy a kísértés, hogy az okoseszközeinknek hála a konfliktusainkat egy gombnyomással lerendezzük. Megkockáztatom: a mostoló sem akar rosszat, valószínűleg elragadja az indulat randi közben, menthetetlenül a saját hatása alá kerül, és belekeveredik egy vágyott narratívába, ami napfénynél már talán mégsem olyan csábító.

Tengeralattjárózás

A tengeralattjárózó tulajdonképpen olyan, mint egy sorozatghostoló. Eltűnik a tenger fenekén, majd amikor túllépnél rajta, újra felbukkan. (Tapasztalataim szerint nem érdemes neki ilyenkor még egyszer bedőlni, nagy valószínűséggel újra el fog tűnni.)

via GIPHY

A keringő

Miután ghostolt, azért nem szívódik fel teljesen és nyom nélkül. Ehelyett, mint ahogy egy bolygó kering a Nap körül, úgy létezik ő is folyamatosan körülötted. Csekkolja a közösségi oldalaidon a megjelenéseket, de nem lép veled kontaktusba. Ez (szerintem) egy fokkal még kegyetlenebb azoknál, akik se szó, se beszéd eltűnnek, hiszen azon idővel azért túllépsz, de a folyamatos virtuális jelenlét megakadályozhat a felejtésben. A legjobb, amit tehetsz ilyenkor (én legalábbis ezt szoktam csinálni), hogy blokkolod, „nincs kéz, nincs csoki” alapon. Ha tojik a fejedre, nem érdemli meg, hogy leskelődhessen, nem igaz? 

 

Slow dating

Bár kifejezetten türelmetlen ember vagyok, mostanra benőtt annyira a fejem lágya, hogy elkezdtem nagyon is értékelni az apránkénti építkezést, azaz a lassú randizást. Így van ideje a kapcsolatnak szépen alakulni, ha arra hivatott, és van időm nekem átgondolni, hogy valóban ezt az embert keresem-e, ahelyett hogy fejest ugranánk egy gyors örvénybe.

Situationship

Ami magyarul tulajdonképpen a kavarással egyenértékű. Összejártok, időnként randiztok, talán egy kis „Netflix és chill” is befigyel, de senki nem köteleződik el, és valamiért nem találtatok alkalmat rá, hogy definiáljátok, mi is a helyzet kettőtök között. Ha neked és a másiknak így jó, semmi vész, nagyszerű barátságok is kialakulhatnak az ilyen lassan (marha lassan) csordogáló dologból.

Azonban, ha te már tudod, hogy a másiktól mit szeretnél, kifejezetten frusztráló lehet, ha ő még mindig gatyázik, a kapcsolat meghatározása elől kicsusszan, mint egy beolajozott angolna.

Hardballing

A hardballing agresszív üzletpolitikát is jelent, randifronton pedig arra a jelenségre utal, amikor valaki rögtön az elején kerek perec elmondja az elvárásait, és hogy milyen jellegű kapcsolatot keres: laza kötetlent vagy valami komolyabbat. Ezt az új trendet a szakértők szerint a világjárványnak köszönhetjük, hiszen az elmúlt két évben sokan megtapasztalhatták, milyen bizonytalanságban élni, és ezért a párkapcsolataikban is inkább a stabilitást és a konkrétumokat keresik. A bullshitelésnek vége, egyre többen érzik úgy, hogy szeretnének időt, energiát szánni arra, hogy megismerhessék a másikat. Személy szerint én szeretem ezt a fajta transzparenciát, amit a hardballing jelent. Nincs azzal semmi baj, ha valaki könnyedebb műfajra vágyik, ahogy az is teljesen oké, ha az igaz szerelmet keresi a nagyvilágban. De sokkal egészségesebb nyílt kártyákkal játszani, hiszen úgy jóval kisebb a lelki sérülés veszélye. (Persze ezt is lehet túlzásba vinni. Nekem volt már olyan első randim, ahol az első órában nekem lett szegezve a kérdés: hajlandó vagyok-e még gyereket szülni.)

via GIPHY

FODA

Az elhúzódó járvány, a hónapokig tartó bezártság azonban azzal is együtt járt, hogy az ember túlságosan megszokta a maga társaságát, ezért nehezebben megy emberek közé, és még inkább berezel a randizás lehetőségétől, hiába vágyik egy romantikus kapcsolatra. A FODA, azaz a Fear of Dating Again nem csak az introvertáltakat érinti. Az első randi (tapasztalatom szerint) mindig jóval stresszesebb, hosszú kihagyás után (főleg, ha az elmúlt időt javarészt egyedül, otthon, egy laptop előtt töltötte) pedig még inkább majrézik tőle az ember. 

 

Dry dating

A száraz november és a józan január nem kell hogy egyet jelentsen a cölibátussal. Bár valóban sokat old az első randik izgalmán némi alkoholfogyasztás, az én tapasztalatom az, hogy egy korsó sör vagy egy pohár bor mámora (megszorozva a lányos zavarommal) hajlamos sokkal szórakoztatóbbnak feltüntetni a randipartneremet, mint amilyen valójában. Szerencsére az egészségünket illetően is egyre tudatosabbak vagyunk, így elterjedőben van a józan első randizás, ami megtörténhet séta közben vagy egy csésze kávé mellett.

Hesidating

Jó, oké, elmész randizni, de még egyáltalán nem tudod eldönteni, mi célból… vagy hogy egyáltalán akarod-e te ezt az egészet. Hiszen olyan bizonytalan lett minden! Biztos kell ez neked? 

via GIPHY

Ha valaha tipródtál a ruhásszekrény előtt állva, hogy most akkor felöltözz csinosba vagy inkább utolsó pillanatban lemondd a találkádat valami váratlan eseményre hivatkozva, akkor pontosan tudod, mi az a hezitálós randizás.

Büszke szingliség

Egyesek szerint az idei év egyik hívószava a büszke szingliség lesz. A pandémia arra is ráébresztett sokakat, hogy valójában nem a világ legnagyobb tragédiája egyedül lenni (és ezt én is boldogan tanúsíthatom). Sokan elkezdtük élvezni a magunk társaságát, amit az ember egyre kevésbé szeretne feladni egy erősen kompromisszumos megoldásért.

Persze, én változatlanul azt képviselem, hogy úgy szép a világ, ha színes, elfogadó, és mindenki szabadon azt csinálhat, amihez épp kedve van (amíg ezzel nem okoz másnak fájdalmat). Bárhogy dönts a párkapcsolatokat, randizást illetően, a lényeg, hogy érezd jól magad, párban, vagy pár nélkül.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Luis Alvarez