A hosszú orr hátránya

Ahogy a mi szánkban, úgy a kutyákéban is maradnak eledeldarabkák táplálkozás után beszorulva esetleg a fogak közé. Ezekből a száj normál baktériumflórájával elvegyülve alakul ki a fogzománcon egy sűrűbb lepedékréteg. A kutyáknak a hosszú orruk miatt főleg a hátsó őrlőfogaik tisztulnak nehezebben, hiszen ott a nyál nem tudja teljes mértékben lemosni a lerakódásokat, így azon a részen hosszabb időn keresztül is megmarad a fogakon a lepedék, ha mi nem tisztítjuk le. 

Persze a vadon élő kutyák nem állnak le esténként fogat sikálni, hiszen a lepedékréteg természetes úton eltűnik azáltal, hogy az állatok rágnak valamit. Ugyanezt a hatást elérhetjük mi is otthon azzal, ha részben vagy teljes egészében szárazon adjuk a kutyának a tápot, vagy ha olyan keménységű jutalomfalatkákkal kínáljuk, amik ezt le tudják dörzsölni. 

Szezonális problémák

Van, aki fogtisztítás céljára csontot ad a kutyájának, azonban erre csak a porózus csontok két vége alkalmas, a keményebb csontok inkább károsodást okoznak, akár le is törhet tőlük a fog, vagy túlságosan lekopik tőle a fogsor. Mindig figyelembe kell venni, hogy milyen a kutya szájának, fogazatának az egészsége, amikor rágnivalót adunk neki, mert ha ott valami hibádzik, akkor már nem igazán érdemes csontoztatni. Jól megrágni ugyanis nem lesz képes, nagyobb darabokban kerül a gyomrába és a beleibe, lelassítva az emésztést, de végleges elzáródást is tud okozni. Dr. Márton Kinga tapasztalatai szerint megvannak az év „szorulásos időszakai”, ilyen a karácsonyi vendégség és a húsvét, amikor a gazdák a kutyának akarnak kedveskedni a füstölt sonka, csülök csontjával.

Ennél már csak az a durvább, amikor a húsvétkor gondosan elásott, fagyott csülökcsontot szedi elő a kutya karácsonykor, amit aztán jókedvűen megeszik, és végül az ügyeleten köt ki.

Sika-sika

De az is opció, ha  mint a kisgyerekeknek  mi magunk sikáljuk le a kutyánk fogsorát egy fogkefével heti két-három alkalommal. Az már más kérdés, hogy hagyják-e a fogukat megmosni az ebek, van, amelyik menekül előle, de olyan is akad persze, amelyik alig várja a procedúrát. Az ügyön sokat lendíthetünk, ha már egészen kicsi korától hozzászoktatjuk a házi kedvenceinket a fogmosáshoz, kihasználva akár a kölykök állandó rágási vágyát. Ha ezt még speciális jutalomfalattal is kiegészítjük, növelhetjük a sikeres szájhigiénia harmonikus kialakítását. Bár léteznek kifejezetten kutyáknak készült fogkrémek, valójában a mechanikai tisztításon van a hangsúly, tehát erre nem kell feltétlenül költenünk. Emberi fogkrémet azonban kutya szájba nem javasol a szakember.

Alattomos ellenség

Fogkő akkor keletkezik, amikor a már említett lepedékből ásványi anyagok válnak ki. Ez annyira kemény lerakódást hoz létre, hogy egyszerű fogmosással nem lehet eltávolítani. A fogkő rendszerint a fog koronájának ínyhez közeli részén alakul ki, ami idővel az íny alá is bekúszik. Ha elhanyagoljuk a kutya fogazatát és kialakul a fogkő, a kritikus területeken felszaporodnak a baktériumok, amik helyi gyulladást okozhatnak. Ha továbbra sem foglalkozunk a problémával, akkor még mélyebbre terjedhet, akár fogágygyulladást eredményezve, ami fogvesztéssel vagy szisztémás fertőzéssel is járhat.

Hogy jobban el tudd képzelni: fertőzés bemeneti kapu, azaz egy állandó sebhely alakul ki a kutya szájában, amin keresztül szabadon bejuthatnak a kórokozók az állat szervezetébe, ez pedig hosszú távon máj-, vese- és szívproblémákhoz is vezethet. 

Ne próbáld meg otthon!

Az íny alól, illetve a fogkoronáról fogkövet kizárólag megfelelő nyugtatással (azaz bódítással) és fájdalomcsillapítás mellett az állatorvos tud eltávolítani. Sajnos ez nagyon kellemetlen, fájdalmas dolog, ráadásul olyan hanggal is jár, ami a kutyákat sokkal jobban zavarja, mint minket, hiszen jobb a hallásuk.

Fontos tehát a rendszeres ellenőrzés! Fiatal kutyákkal évente, idősebbekkel félévente érdemes kontrollra járni. 

Tíz-tizenkét éves kor körül a legtöbb kutya elkezdni elveszíteni a fogait, először az elülső fogak hullanak ki, de helytelen táplálás esetén, vagy ha a fogkő miatt be van gyulladva az ínyük, akkor a hátsó őrlőfogak is veszélyben vannak.

Ha a kutyád hirtelen agresszív lesz

A kutyák nem tudnak beszélni, ami olykor kifejezetten előnyös lehet, de sajnos a fogfájásra is legfeljebb olyasmiből tudunk következtetni, hogy megváltozik az állat viselkedése: nem tud vagy nem akar rendesen enni, odakap, ha meg akarjuk nézni a fogait, de tartós fájdalom esetében akár agresszívvé is válhat.

Egyébként, ha végül mégis úgy alakul, hogy nincs más megoldás, és a kutyának ki kell húzni egy-egy fogát, attól még nem dől össze a világ. A rossz fog eltávolítása után megszűnik a fájdalom, beheged az íny, idővel meggyógyul a csontseb is, utána pedig a többi fog átveszi a hiányzó munkáját. Innentől viszont még gondosabban meg kell válogatnunk, mit adunk az állatnak enni vagy rágcsálni. Dr. Márton Kinga praxisában volt már olyan kutyus, akinek  mint kiderült  azért fájt nagyon a hasa, mert a tíz centi hosszú, kemény fogtisztító jutalomfalatot (megfelelő fogazat híján) egyben nyelte le, és nem tudta megemészteni. Foghiányos ebeknek eledelekből is olyat szabad csak választani, ami könnyebben emészthető, hiszen kimarad a rágás, az aprítás folyamata a táplálkozásból.

Milyen rágókát válasszunk?

Előnyös, ha a jutalomfalat, amit kap a kutya, recés, vagy „fogaskerekű” széllel rendelkezik. A redőkbe így a rágcsálás közben belemélyed a kutya foga, illetve a falat is jobban hátragördül az őrlőfogak felé, amik  mint már láthattuk  jobban ki vannak téve a fogkő veszélyének. Az is előnyös, ha porózusos szerkezetű a rágóka, főleg idősebb kutyák esetében. Náluk pláne érdemes elkerülni a keményebb falatokat, hiszen az ínyük eleve érzékenyebb, nagy valószínűséggel foghiányosak is, hajlamosak nagyobb darabokat harapni, ami emésztés szempontjából nem szerencsés, és problémát is okozhat.

Hizlal a rágcsa?

Számomra kardinális kérdés, hogy okozhat-e elhízást a rágófalatok fogyasztása. Az én kutyám ugyanis minden, csak nem vékonydongájú. A szakértő azonban megnyugtatott, napi egy rúddal bevitt extra kalóriamennyiséget plusz tíz perc sétával tökéletesen ellensúlyozhatjuk.

Ezzel együtt mindig ellenőrizzük a jutalomfalatok kalóriaértékét, és ha hízásra hajlamos a kutyánk, akkor növeljük a napi aktivitást, vagy adjunk kevesebb eledelt neki.

A méret a lényeg

Mindig a megfelelő méretű rágókát válasszuk a kutyánknak, ne harmadoljuk vagy törjük félbe a nagyobb darabot, hiszen az direkt olyan hosszú és olyan vastag, hogy a kutya szájméretéhez a legideálisabb nagyságú legyen és amin éppen annyi ideig rágódik, amennyi a fogai tisztításához elegendő. 

Végezetül a doktornő Böbi fogsorát is megvizsgálta, akin bár látszik a rendszeres rágózás (hiszen mi is kipróbáltuk a fogápoló jutalomfalatot) és az ínye is szép egészséges, ezzel együtt érdemes lesz a közeljövőben felkeressük az állatorvosunkat, hogy a fogkő-kezdeményeket eltávolítsa a hátsó fogairól.

Fiala Borcsa