Az első három helyezett kitüntetése azt jelenti, hogy ők vihetnek haza egy tárgyi emléket, ők kapnak egy extra kétperces ünneplést, és általában az ő nevük kerül fel különböző falakra, emléktáblákra, szobrokra.

Én viszont azt mondom, igenis ünnepeljük a negyedik helyezettjeinket is, mert fantasztikus pillanatokat szereztek nekünk. Én most itt, ebben a cikkben virtuálisan megítélek nekik egy érmet, és képzeletben a nyakukba is akasztom. Ez az én szubjektív, szívemnek különösen kedves dicsőségfal, ami remélhetőleg segít titeket abban, hogy boldogan ünnepeljétek a negyedik helyezettjeinket is, hogy lássátok, mennyi munka, áldozat, lemondás, küzdelem, öröm és bánat van egy-egy negyedik helyben. Vagy milyen nüanszon múlik az, hogy nem érem vagy épp egy nyolcadik hely a végeredmény. Hogy egy negyedik helyet lehet hatalmas sikerként is ünnepelni, de természetesen vannak olyanok is, akiknek csalódás. Hogy előbbi vagy utóbbi, az mindig a sportoló és edzője értékítélete, soha nem a szurkolóké.

Ha valakinek nem jött ki a lépés és az adott nap adott pillanatában nem a maximumot nyújtotta, emiatt pedig elkeseredett, akkor szerintem a legjobb reakció a támogatás, a vigasz, az együttérzés. Ha pedig valaki repes az örömtől a negyedik helyével, akkor boldogan szálljunk vele mi is. 

Íme, az én négyes dicsőségfalam a legjobbakkal, büszkeségekkel, a kedvenc negyedik helyeimmel. Négyszer négy. Szubjektíven, elfogultan, örömmel.

1. Verrasztó Dávid 400 vegyes

Az olimpia első napján versenyezni extra teher. Mindenki négy, a mostani helyzetben pedig öt év olimpiaéhségével tapad a képernyőre, és várja, hogy kielégítsék ötkarikás igényeit, azaz az izgalomtól megemelkedett pulzust, a siker láttán egész testet elöntő adrenalint, a szurkolástól megfeszített izmokat és a néhány pillanatig közösen megélt eksztázist. Így ugrott vízbe Verrasztó Dávid, akinek még sosem sikerült olimpiai döntőbe kvalifikálnia magát, pedig hosszú évek óta kiemelkedő klasszisa ennek a számnak. Nem csoda hát, ha az elmúlt évek, sőt talán évtizedek feszültsége tört ki belőle az előfutamok után, amikor meglátta nevét a legjobb nyolc között. A döntő rendkívül szoros csatát hozott, tizedek döntöttek a helyezések között. Dávid a mezőny legidősebb tagjaként holtversenyben negyedik helyen végzett az angol Matt Litchfielddel. Élete legjobb olimpiai eredménye ez, amire méltán lehet büszke. Végre áttörte azt a mentális gátat, ami az elmúlt három olimpián és nagyobb világversenyen blokkolta az előfutamok során. Ez hatalmas fejlődés. Olyan siker, amiből nagyon sokat tanulhatunk és vihetünk magunkkal a hétköznapokban is. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Verrasztó Dávid (@david_verraszto) által megosztott bejegyzés

2. Vas Kata Blanka

Az a sportoló, aki egy teljesen új sportágat ismertet meg a közönséggel, már sikeresnek mondhatja magát. Nem hiszem, hogy bármely hegyikerékpár-verseny produkált akkora nézettséget, mint Vas Kata Blanka futama. Én is a tévé előtt izgultam végig a rendkívül technikás, fordulatokkal, drámákkal és meglepetésekkel teli viadalt. Valahogy mindig könnyebben élem át azokat a versenyeket, amiket olyan sportágakban rendeznek, amit magam is próbáltam. Na jó, hegyen még nem bicikliztem, de Londonban a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközünk, így volt elképzelésem arról, hogy vajon én hogyan birkóznék meg egy köves, sáros emelkedővel (sehogy, az alján sírnék, hogy nem tudok felmenni rajta), mennyire üvöltenék a félelemtől, ha megindulna a drótparipa alattam a lejtőn. Egy szó, mint száz, Blanka küzdelme, okos versenyzése igazi csemege volt, amivel egy újabb sportágat írt fel a sikerlistára. Köszönöm, hogy életemben először végigizgulhattam egy hegyikerékpár-versenyt!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Blanka Kata Vas (@blanka_vas) által megosztott bejegyzés

3. Kapás Bogi 200 pillangó

Ha valaki három századdal marad el egyéni legjobbjától (érzékelhetetlenül kicsi különbség) és úgy végez negyedik helyen egy olimpiai döntőben, az nyugodtan kijelentheti, hogy ebben a pillanatban én vagyok a negyedik leggyorsabb ebben a számban. Nem megvertek, nem legyőztek, hanem hárman gyorsabbak voltak nálam. Bogi ráadásul olyan időeredményt úszott, amit soha korábban. Ezt is nyilatkozta a döntő után, habár szomorúan, csalódottan, de teljesen korrekt módon és reálisan értékelve az eredményt. Annak ellenére, hogy semmi értelme néhány perccel a futam után elemezni az átélt bő két percet. Szóval Bogi csodálatos negyedik helyet szerzett egy olyan időeredménnyel, amire abszolút büszke lehet. Világbajnokok is lehetnek büszkén, emelt fővel olimpiai negyedik helyezettek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kapas Boglarka (@boglarkapas) által megosztott bejegyzés

4. Olasz Anna 10 km

A nyílt vízi úszás-boksz-birkózás olyan kétórás viadal, aminek a végén én mindig elcsodálkozom, hogy minden versenyző épen jön ki a vízből és általában sikerül ugyanannyi úszónak befejeznie a vízi ketrecharcot, mint ahány elindult. Ezek után, ha valaki az élmezőnyben ér célba, akkor igazán nem panaszkodhat. Olasz Anna olyan széles mosollyal jött ki a vízből, ami igazán jó PR-t csinál ennek a csodás számnak és helyezésnek. Tényleg az ő arcával kéne illusztrálni a negyedik helyezettek örömét.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anna Olasz (@annacska93) által megosztott bejegyzés

Biztos vagyok benne, hogy a következő napok is hoznak még szép, sikeres, értékes negyedik helyezéseket, úgyhogy kezeljük helyükön ezeket az eredményeket, és ünnepeljük azokat a sportolóinkat, akik eddigi teljesítményüket felülmúlva a világon a negyedik legjobbak valamiben.

Éljenek az olimpiai negyedik helyezettjeink is!

Pásztory Dóri

Kiemelt kép: Getty Images/Tim de Waele, Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket, Atsushi Tomura, Tom Pennington