Mielőtt kitérnék a részletekre, hadd spoilerezzem a beszélgetéseink egyik fő tanulságát: ideje lenne, hogy a bőrápolás kérdése mélyebben is megjelenjen az iskolai tanórákon. Nem vagyok oktatási szakértő, nem tudok tanácsokat adni, hogy melyik órán és hogyan kellene erről beszélgetni a diákokkal, de a saját tapasztalatomból és a lányokkal való beszélgetésből is az látszik, nagy szükség lenne arra, hogy hiteles forrásból, pontos információkat kapjanak a fiatalok, mert rengeteg a tévhit, és segítség nélkül könnyen el lehet veszni a netes tanácsáradatban.

Segítség! Ki segít?

Már csak azért is lenne nagyon fontos szerintem, hogy intézményi keretek között vesézzék ki ezt a kérdést és kapjanak akár egyénre szabott tanácsokat a diákok, mert sokan máshonnan nem jutnak hozzá ezekhez az információkhoz.

Hiába vagyok 24 éves, én is még mindig sötétben tapogatózom: nálunk otthon nem igazán volt téma a bőrápolás, az esetenként előforduló testápolózással általában le is tudtuk ezt a kérdést.

Sokáig úgy véltem, ennyi az egész, időnként becsülettel magamra löttyintettem egy adag krémet, amikor odáig fajult a helyzet, hogy egy közepes méretű dohányzóasztalt simára tudtam volna smirglizni a száraz könyökömmel.

De arról, hogy ezek a kencék mit tartalmaznak, minek milyen hatása van a bőrünkre, és egyáltalán, hogy milyen típusú a bőröm, nagyon keveset tudok a mai napig.

Mielőtt beszélgettem volna a lányokkal, azt hittem, csak én vagyok ilyen tájékozatlan a témában, de kiderült, nem vagyok egyedül. Deli Csenge is azt mondja, ő sem látott otthon valódi bőrápolási rutinra mintát, nem követ szépségápolással foglalkozó influenszereket, és bár tudja, hogy kellene, nem fordít elég időt és energiát arra, hogy megfelelően ápolja a bőrét. Nyáry Luca pedig azt meséli, egy-két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni igazán a bőre egészségével, a YouTube-ot és az Instagramot híva segítségül.

Kezeket fel, itt a bőrápolás-rendőrség!

Ezek után valószínűleg nem lesz meglepő, hogy – Sára kivételével, aki problémás bőre miatt inkább nem öntött még több olajat a tűzre – mindannyian követtünk el igazi, több év helyreállítási idővel (le)töltendő bűnöket, főleg az arcbőrünk ellen.

A fő bűn természetesen a pattanások nyomkodása. Csenge azt mondja, tudja, hogy nem szabad, de nem tudja megállni, hogy ne nyomjon ki egy csúnya pattanást. Én pedig csak szégyenkezve bólogatni tudok mellette, ugyanis ez nekem is rossz szokásom.

A másik, amit szinte minden fiatal lány elkövet többször is – rosszabb esetben rendszeresen –, az az, hogy nem mossa le a sminkjét lefekvés előtt. Most már tudom, hogy a többi között a bőr légzése miatt nagyon fontos, hogy amint lehet, mossuk le a festéket az arcunkról, de gimnáziumban nem törődtem ilyenekkel, simán elmentem aludni különösebb arctisztítás nélkül, mondván, „úgyis lekopott a nagyja”. Ebbe a sorba Luca is beállt, ő is hajlamos volt sminkben aludni. Szerencsére azóta ebben tudatosabbak lettünk: „Már eszembe se jutna sminkben lefeküdni, és koszosnak érzem magam, ha nem mosom meg az arcomat amikor hazaérek” – mondja Luca.

Így csináljuk mi

Különösebb segítség nélkül kénytelenek voltunk hát magunk kikísérletezni, hogy mi válik be, és mi nem, milyen kezelésre és ápolásra van szüksége a bőrünknek.

A kamaszkori botladozásokból tanulva mindannyian tisztítjuk az arcunkat legalább vízzel, alaposan, naponta többször, és a testápolótól ragadós bőr érzését is jobban viseljük – kivéve Sárit, akinek talán ezt lehetne felírni a „bűnlistájára”.

 Az viszont mindannyiunkról elmondható, hogy igyekszünk tudatosabbak lenni a bőrápolás terén, és az alapok legalább már beépültek a mindennapjainkba. „Minden este megtisztítom az arcom, olyan már ez, mint a fogmosás” – mondja Sári.

Az alap tisztításon túl én még a kísérletező fázisban vagyok: keresem azokat a termékeket, amik jót tesznek a bőrömnek, főleg az arcápolás terén próbáltam ki nagyon sokféle dolgot, és mostanra kezd összeállni a kép. Időt kellett hagyni, hogy kitapasztaljam, mi jó a bőrömnek.

Luca is a tapasztalatra esküszik, azt mondja, inkább a környezete ajánlásaira és a saját megérzéseire hallgasson az ember, mert úgy tudja megtalálni a saját bőrének megfelelő kozmetikumot.

Csenge pedig azt mondja, hogy amint lehetséges lesz, szeretne elmenni kozmetikushoz és bőrgyógyászhoz is, hogy szakemberek segítségét kérje abban, mi való igazán a bőrének.

A lényeg a természetesség

Bár mindannyiunknak más a bőrtípusa, mégis ugyanazt keressük: a természetes összetevőkből álló, fenntartható kozmetikumokat, mert lehet, hogy a bőrünk igényeivel többen még nem vagyunk teljesen tisztában, a Föld igényeit azonban nemcsak hogy ismerjük, de tiszteletben is tartjuk.

Ezért nagyon fontos Csengének, hogy a kozmetikumai csomagolása ne terhelje a környezetet. „A csomagolásmentes lehetőségeket keresem, ezért is használok már egy éve tusfürdő helyett szappant, valamint szilárd sampont és balzsamot.”

A csomagolás fenntarthatósága Sárinak is fontos szempont, ő is igyekszik környezetbarát megoldásokat választani. „Általánosságban masszív műanyag-lelkiismeretfurdalásom van, bármit veszek. Úgyhogy keresem az olyan kozmetikumokat is, amik minél könnyebben újrahasznosíthatók, amiknek a csomagolása minél kevesebb műanyagot tartalmaz” – mondja.

A külső mellett pedig a tartalom is lényeges szempont, Luca a kemikáliamentes termékekre szavaz: „Idén átvedlettem hippibe, és sokkal természetesebben nézek ki, mint pár éve. Így a bőrápolásban is próbálok minél természetesebb, egyszerűbb termékekre fókuszálni. Amikbe teljesen beleszerettem, azok a natúrkozmetikumok.”

Nekem pedig még van ugyan hova fejlődnöm a műanyagmentes bőrápolás terén, de igyekszem előnyben részesíteni a természetes anyagokat. Az azonban a szempontlistám egyik fő eleme, hogy olyan terméket nem vásárolok, amelyek előállításakor állatokon kísérleteztek.

Összességében tehát elmondható, hogy ha olykor nehezen megy is, igyekszünk megtalálni a saját igényeinknek leginkább megfelelő bőrápolási termékeket és szokásokat. Abból azonban egyikünk sem enged, hogy ez ne csak nekünk legyen jó, hanem a természetnek is, mert a bőrünk épsége nem mehet a környezet rovására.

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/PeopleImages