Esküszünk, esküszünk!

Bár manapság már, mint minden kiöregedett sportoló, én is jobb szeretem inkább csak a pálya széléről, szotyit köpködve nézni a meccset (ez esetben mások házasságát), mindig irtóra szoktam szurkolni a résztvevőknek, hogy életük párjával boldogan éljenek, míg meg nem halnak… vagy még bőven utána is! A házasság intézménye sokat változott az évszázadok alatt, ma már nem vesznek szájukra a népek, amiért bűnben éltek, sőt még az ókonzervatív nagynéni sem fog kiátkozni, ha nem teszitek hivatalossá a kapcsolatotokat, azért én mégis mélyen hiszek a szertartás erejében. Abban, hogy más szintre emeli a kapcsolatotokat és a másik iránti elköteleződéseteket, ha kiálltok azok elé, akik fontosak nektek, és kijelentitek, ezzel az emberrel óhajtjátok leélni a hátralévő életeteket, és mindent meg fogtok tenni, hogy satöbbi satöbbi.

via GIPHY

Aztán persze simán benne van a pakliban, hogy végül nem így alakul, az élet másképp keveri a kártyákat, de ha a szándék megvolt, az már félsiker. (Arról nem is beszélve, hogy a kudarcokból is sokat lehet tanulni! Legközelebb majd jobban sikerül – főleg, hogy a házasságok 40 százaléka valakinek a második esküvője.) De a házasság világnapján nem is lenne ildomos a kudarcairól elmélkednünk, inkább nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy a saját Disney-filmünkre sose kerüljön ki a Vége felirat. Mi a titka a boldog házasságnak? Ennek a kérdésnek a megválaszolására nemcsak az internetet túrtam fel, de megkérdeztem a hivatalos oldalam olvasóit is, ők hogyan látják, miben rejlik a titok. Elsőként az ő válaszaik következnek.

Otthon, édes otthon

Krisztin egy ismerősének az anyakönyvvezető a következőket mondta: „Kívánom nektek, bárhogy is változzatok az évek során, egymáshoz képest változatlanok maradjatok!”

„Szeretet, türelem, tolerancia, meg még több türelem és még több tolerancia. Meg szeretet” – árulja el Anett a boldog házasság neki bevált receptjét.

via GIPHY

Zsófi a hétköznapok apró, ám annál jelentősebb mozzanataiban hisz: „Szerintem az a fontos, hogy mindkét fél szívből a másiknak akarjon jót. Legyen az egy apró dolog: kiszedem neki az ebédet, és az övét melegítem meg először, vagy legyen nagyobb volumenű. Mindketten adjanak a másiknak szabadságot (haverozás, barátnőzés, saját hobbi), és ha mindketten a másik érdekeit is fontosnak tartják, akkor mindenki megkapja, amire szüksége van.”

Kata nagymamája gyakran mondta: „Akkor szeresd, amikor a legkevésbé érdemli meg!”

„Mindig azt hittem, ha valakinek megkérik a kezét, akkor mérlegel, majd dönt. De ha a lelki társad van melletted, akkor egyszerűen tudod, és kész. Nekem olyan ez, mintha hazaértem volna”

– állítja Gabriella.

Lívia az olaszos tempóban hisz: „Ha baj van, ordítozunk és kibékülünk (kacsintás), ha nincs baj, csak kibékülünk (kacsintás). Titok? Szeretném, ha boldog lenne. Ő meg azt, ha én. Meg a gyerekeink. Néha megbánjuk az egészet, aztán rájövünk, ezt akarjuk, erre akarunk vigyázni. A legjobb barátom, ezért nem verem át. A legjobb pasim, még ma is oda vagyok az őzikeszeméért. (Akkor is, ha utálom éppen.) Nincs titok, mert mindenkinek más a története.”

„Ketten vagytok egy csapat, elsődlegesen. Mindenki más csak második lehet” – magyarázza el a fontossági sorrendet Ágnes.

via GIPHY

Lássuk, hogy néz ki ugyanez nem belülről, empirikus úton megtapasztalva, hanem tudományos megközelítéssel!

1. Jó, ha rózsaszín szemüvegben házasodsz

Egy kutatás szerint tartósabbnak bizonyultak azok a frigyek, ahol a felek idilli színekben látják egymást a házasságkötés pillanatában, ellentétben azokkal, akik már az oltár előtt állva sem kergetnek illúziókat a partnerük gyarlóságait illetően.

2. Menj dupla randira!

Egy kutatás szerint sokkal boldogabbak azok a házasságok, ahol a párok összejárnak más párokkal. A társasági élet ugyanis nemcsak a házastárs iránti vonzalmat erősíti, de a másik megértését is jobban elmélyíti, azon felül sokat tanulhatnak a felek abból, ahogyan más párok bánnak egymással. Lehet, hogy olyan kibékülési, kompromisszumkötési technikákat sajátíthattok el egy közös vacsora közben, ami nektek nem feltétlenül jutott volna eszetekbe. A kutatók azonban azt is hangsúlyozzák, hogy az ilyen baráti beszélgetések során van két tabutéma: a szex és a pénz.

via GIPHY

3. Szerelemcsütörtök

Nem biztos, hogy a házassággal jegyet váltasz a dübörgő szexuális élethez, ugyanis egy felmérés szerint minél régebb óta házas valaki, annál ritkábban él nemi életet, és azzal annál elégedetlenebb. Egy másik, nagy ívű kutatás azonban azt állapította meg, hogy azok a párok a legelégedettebbek, akik hetente egyszer szexelnek. (Természetesen több mint egy nem ront a boldogságon, viszont nem is javít. Heti egy alkalom pedig nem tűnik egy megugorhatatlan teljesítménynek, ha a sírig tartó boldogság a tét, nem igaz?)

4. „Happy wife, happy life”

– szokta mondani az egyik kedvenc fiúhaverom, aki irigylésre méltóan boldog házasságban él immár másfél évtizede. Szabolcs barátommal a Rutgers Egyetem kutatói is mélységesen egyetértenek, akik megállapították,

minél elégedettebb a feleség a párkapcsolatával, annál több dolgot tesz a férjéért, akinél így semmi akadálya nem lehet annak, hogy vígan elevickéljen az élet tengerén.

5. Az apró-cseprők ünnepe

Ne csak a nagy életeseményeket ünnepeljétek meg, hanem az apróságokat is, ha boldog házasságban akartok élni, állítja egy tanulmány szerzője. Egy másik vizsgálat pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a legboldogabbak a hasonló italfogyasztási szokásokkal bíró házaspárok. Ezzel természetesen nem a közös, fékevesztett vedelésre szeretnék bárkit is buzdítani, de ha úgy jön ki a lépés, nyugodtan koccintsatok egy pohár pezsgővel, ha sikeresen túléltétek a lakóház közgyűlését, előkerült a kanapé alól a három hete elveszettnek hitt slusszkulcs, vagy épp szerda este van.

via GIPHY

6. Hétköznapi kedvességek

Az is sokat nyom a latban, állítják a kutatók, ha odafigyelsz arra, hogy megköszönd a társadnak, ha elvégzett valami házi munkát, illetve ha reggel, munkába induláskor csókkal búcsúztok el egymástól. Ennek egyébként más területen is vannak előnyei: a búcsúcsókoló férfiak átlagosan öt évvel tovább élnek, 20-30 százalékkal jobban keresnek, és ritkábban is szenvednek autóbalesetet munkába menet.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Rawpixel