Rémálomba torkolló vakáció

McCannék három gyerekükkel és egy baráti családdal indultak nyaralni a brit középosztály által felkapott portugál Praia da Luz üdülőhelyére 2007 április végén. A közös nyaralás jó ötletnek bizonyult, a gyerekek eljátszottak együtt napközben, illetve részt vehettek az üdülő által szervezett változatos gyerekprogramokban is, a szülők pedig a barátaik társaságában pihenték ki esténként a fáradalmakat, Így történt ez a tragikus estén is: miután lefektették a gyerekeiket aludni, fél kilenc tájban átmentek a 120 méterrel arrébb lévő tapas étterembe vacsorázni. A két szülőpáros a gyerekek ellenőrzését úgy oldotta meg, hogy húsz-harminc percenként valamelyik tag elment, hogy megnézze, minden rendben van-e.

Sajnos csak utólag derült ki, mindez hatalmas felelőtlenségnek bizonyult. 

Sokan kritizálták őket utólag, amiért magukra hagyták a gyerekeiket egy olyan üdülőkomplexumban, aminek nem volt lezárt határa, azaz bárki ki-be járhatott kedve szerint. E lépcsőházi bölcsességet azonban érdemes helyén kezelni, hiszen szinte minden szülő követ el olyan hibát, ami az esetek 99,9 százalékában egyáltalán nem bizonyul tragikusnak, talán még észre sem vesszük, hogy ebből akár baj is lehetett volna. A McCann-házaspárt is megnyugtatta a fizikai közelség és a rendszeres ellenőrzés, úgy érezték, mintha csak a kertjük végébe ültek volna ki vacsorázni a barátokkal.

Nem sokkal tíz óra előtt, amikor az édesanyán volt a sor, hogy bekukkantson a gyerekekhez, meglepődve észlelte, hogy sokkal nagyobb a világosság, mint amire számított, hiszen a redőnyöket lehúzta, mielőtt elment volna. A hálószoba ajtaja is szélesebbre volt nyitva, mint hagyták eredetileg, ám ahogy közelebb lépett, a huzat abban a pillanatban becsapta. Már ekkor sejtette, valami baj történhetett, és valóban: Madeleine ágyát üresen találta. Pár perccel később az egész környéket riadóztatták, aki élt és mozgott, a kislány keresésére indult. 

Praia da Luz üdülőhelyére, ahonnan a kislány eltűnt - Forrás: Getty Images/Jeff J Mitchell

Médiazaj

A kapkodás, a pánik és a rendőrség kései megérkezése azonban sajnos azzal járt, hogy a gyerekszobában a sok segíteni vágyó érdeklődő szinte teljesen használhatatlanná tette a nyomozás szempontjából fontos bizonyítékokat. Közben a szálloda köré sereglett tévéstábok és riporterek hada.

Madeleine fotója ott virított szinte minden nagyobb újság címlapján, talán nem is akadt senki széles e világon, aki ne látta volna, vagy ne tudta volna akár álmából is felkeltve, hogy Maddie egyik szemének pupillája egészen szokatlan formájú.

Ha azonban azt hitted volna, ez alapján szinte már gyerekjáték rálelni, sajnos csalódnod kellett. Az elmúlt évek során elképesztően sokan próbáltak rábukkanni a kislány nyomára. A Tottenham Hotspurs focicsapat tagjai például egy ízben Madeleine arcával kidekorált mezben léptek pályára. 2011-ben a Scotland Yard is beszállt, a portugál nyomozók újabb és újabb teóriák nyomába vetették magukat.

Hajszálon múló tragédia

Nem ez volt az első alkalom, hogy a szülők magukra hagyták a gyerekeket, ahogy valószínűleg az sem május 3-án fordult elő először, hogy valaki megpróbált beosonni a kicsik hálószobájába. Az eltűnés napjának reggelén ugyanis Maddie azt kérdezte a szüleitől, hogy azok miért nem jöttek be hozzá, amikor a testvérével éjjel hangosan sírtak. 

Az sem kizárható, hogy a másik család nőtagja egyenesen szemtanúja volt Maddie elrablásának. Utólag jutott ugyanis eszébe, hogy amikor épp rajta volt az ellenőrzés sora, 9:15 körül az apartmantól nem messze látott egy férfit elsétálni, kezében egy kisgyerekkel. Azért is jegyezte meg az esetet, mert már akkor feltűnt neki, hogy a gyereken nincsen lábbeli. Így vált gyanúsítottá egy 33 éves brit-portugál ingatlanügynök, bizonyos Robert Murat, aki a McCannék szomszédságában lakott, nemcsak azért, mert a titokzatos férfi kisgyerekkel a kezében az ő otthona felé tartott, hanem mert szokatlanul segítőkésznek mutatkozott a keresés során, rengeteget érdeklődött a fejleményeket illetően, a hírekre éhesen leső brit bulvármédiának is szívesen nyilatkozott, azaz csupa olyan viselkedésmintát produkált, ami általában azokra jellemző, akiknek vaj van a fején. Ám később meggyőző bizonyítékok híján kizárták a gyanúsítottak köréből.

Madeleine McCann - Forrás: Getty Images/Handout

Gyászoló szülőkből gyanúsított

Az eltűnés után négy hónappal a portugál rendőrség látóterébe maguk a szülők kerültek. 2007 júliusában a brit rendőrség bevetett a nyomozás során két speciális kutyát is, az egyik emberi vér kiszagolására volt kiképezve, a másik pedig holttestek felfedezésére. A két kutyát végigvezették a bűntény lehetséges helyszínein, ám kizárólag az apartmanban jelezték, hogy éreznek valamit, illetve abban az autóban, amit a szülők a kislány eltűnése után 25 nappal béreltek ki.

Mindezekből következtethettek arra, hogy Kate és Gerry talán maguk felelősek a gyermek haláláért.

Az orvos szülőkről időközben a brit bulvársajtó azt is elterjesztette, hogy rendszeresen adtak a gyerekeknek altatót, hogy azok könnyebben elaludjanak, és így ők is zavartalanul tudtak vacsorázni, illetve hogy az apartmanban injekciós tűket is találtak. A nyomozók szerint lehetséges magyarázat lehetett, hogy a szülők véletlenül túladagolták a kislányt, majd a holttestet pár nappal később igyekeztek eltüntetni. Igen ám, de önmagában a nyomozókutyák jelzései sem tekinthetők elegendő bizonyítéknak, hiába mutatott ebbe az irányba a lakásban és az autóban talált hajszálak vizsgálata is. A házaspár, aki a kétségbeesett szülőkből egy csapásra gyanúsítottá vált, érthető módon elveszítette bizalmát a rendőrségben, így végül két ízben is magánnyomozókat fogadtak, ám ezek sem jártak sikerrel. A spanyol csapatról kiderült, hogy bár azt állítják, közel állnak a rejtély megoldásához, valójában fogalmuk sincs semmiről, az amerikai detektívről pedig kiderült, hogy csaló.

Kate And Gerry McCann lányuk képével - Forrás: Getty Images/Dan Kitwood

További elméletek

Az évek során számos elképzelés látott napvilágot arról, hogyan tűnhetett el a kislány úgy, mintha a föld nyelte volna el. Az egyik szerint valaki be akart törni a McCann-apartmanba, ami balul sült el, a kislány felébredt, szemtanúja volt a történteknek, a botcsinálta betörő pedig bepánikolva vagy kényszerűségből, de magával vitte. Sokan (szerintem joggal) voltak szkeptikusak ezzel az elmélettel kapcsolatban, nemcsak azért, mert szinte ki van zárva, hogy egy betörő ijedtében gyerekrablásra adja a fejét, de ráadásul a lakásból Madeleine-en kívül semmi más nem tűnt el. A Scotland Yard nyomozói ennek ellenére kihallgattak négy helyi lakost is, akik az előéletük illetve a mobiltelefonjaik bemérése alapján beleillettek volna a besurranó tolvaj képébe, de végül kézzelfogható bizonyíték híján elengedték őket.

Egy másik gyanú szerint a kislány felébredt éjjel, a szülei keresésére indult, majd elütötte egy autó, a sofőr pedig, hogy elkerülje a börtönt, gyorsan megszabadult a holttesttől. Ennek az elképzelésnek ellent mond azonban, hogy a négyéves gyerek egyedül nem tudta kinyitni az ablakot, azon még kevésbé tudott volna kimászni, ha pedig mégiscsak sikerrel járt, vajon miért a kivilágítatlan út felé vette az irányt ahelyett, hogy a közeli világos és beszélgetéstől hangos étteremhez indult volna?

Sokkal valószínűbb, hogy a kislányt egy pedofil hajlamú illető vitte magával, a Netflix Madeleine McCann eltűnése című elég bulvárosra sikeredett, ám rendkívül vontatott és semmitmondó dokumentumsorozata, illetve a történetet könyvben feldolgozó Anthony Summers és Robbyn Swan is inkább efelé hajlik.

Több jelentés is született arról ugyanis, hogy Praia da Luz környékén csak úgy nyüzsögtek a pedofilok, egy forrás szerint nem kevesebb, mint 38 szexuális bűnözőt jelentettek Algarve körül ebben az időben.

A 2007 előtti négy év során hét olyan esetben is indult eljárás, amikor szexuálisan zaklatták turisták gyerekeit, ráadásul nagyon hasonló forgatókönyv szerint, mint ami Madeleine esetében is valószínűsíthető: betörtek a nyaralók otthonába, ahol aztán a magukra hagyott gyereket molesztálták. A nyomozók ezzel együtt úgy találják, a gyermekrablás ténye nem igazán passzol bele ebbe a profilba.

Szintén valószerű elmélet, hogy a kislányt megrendelésre rabolhatták el előre megfontoltan. Így a rendőrség célkeresztjébe került egy belga pedofilhálózat, de szóba került az is, hogy Marokkóba hurcolták.

A világ legtöbbet publikált gyermekeltűnési esete

2007-óta Madeleine ügye újra és újra az újságok címlapjára kerül, illetve több könyv is foglalkozott vele, nemcsak azért, mert a nyomozók újabb és újabb elmélettel rukkolnak elő, hanem azért is, mert időnként látni vélik a lányt Európától Afrikáig különféle pontokon. 

Madeleine története azért is kelthetett ekkora visszhangot, mert sok szülő érezhette azt a hírek hallatán, hogy ez a borzalom akár vele is megtörténhetett volna. A kislány jó családból származott, orvos szülők gyermeke, akit ugyan valóban nem figyeltek árgus szemekkel a nap minden pillanatában, de azért nagyon szűk volt az az időrés, amikor eltűnhetett. Gyakorló szülőként, főleg az események fényében nyilván én is úgy látom, hogy oktalanság pici gyerekeket magára hagyni egy lakásban. De ha igaz a pedofilhálózat elmélete, ez az eset úgyis megtörténhetett volna, hogy a szülők a szomszéd szobában alszanak.

A legtöbb szakértő abban viszont egyetért, hogy az ilyen jellegű gyerekrablásoknak ritkán az a célja, hogy megöljék az áldozatot. Így mindig fenn áll annak a reménye, hogy Madeleine előkerül.

Ahogy az megtörtént az osztrák Natascha Kampus esetében, akit Wolfgang Přiklopil tartott fogva több mint nyolc évig, vagy emlékezzünk Michelle Knight, Amanda Berry és Georgina „Gina” DeJesus ügyére: ők kilenc és tizenegy év után kerültek ki a közös fogságból. Bár Madeleine még csak a negyedik születésnapjához közeledett az eltűnésekor, valószínűsíthető, hogy bármi is történt vele azóta, emlékezni fog arra, kik a szülei, és honnan jött. A szülők sem adják fel soha a reményt, ahogy azt a kislány megtalálására létrehozott oldalon is írják: „Semmi bizonyíték nincs rá, hogy Madeleine-t bántották volna. Még mindig nem került elő, és valakinek muszáj őt keresnie. Fiatal és sebezhető, szüksége van a segítségünkre. Nagyon szeretjük, elmondhatatlanul hiányzik.”

Fiala Borcsa

Kiemelt kép: Getty Images/Andrew Milligan - PA Images/PA Images