Szoknya vagy nadrág?

A Bridget Jonesban van az a jelenet, mikor hősnőnk kicsit túltolja a minit (gyakorlatilag egy vaskosabb övben érkezik az irodába), és ezt a főnöke a „Mintha elfelejtetted volna ma a szoknyádat… Szoknya tán beteg?” kezdetű, viccesnek szánt érdeklődéssel hozza a tudomására. Nos, én azokat a nőket kerestem magam körül, akinél „nem beteg a szoknya”, mert rendszeresen hordják ezt a ruhadarabot. Arra nem számítottam, hogy az aktuális politikai kérdéseknél is jobban megmozgatja a válaszolókat a téma.

Gondoltam, nyilván kisebb gondja is nagyobb a népeknek, minthogy azon töprengjenek, „akkor most szoknya vagy nadrág?” – de a véleménycunami meggyőzött, hogy itt, kérem szépen, nagyon is lényeges kérdéskörről van szó.

Pompás lábikrák korszaka

Milyen kellemes lenne a szoknyaviselet létjogosultságát Ádámtól és Évától eredeztetni! De az a fügefalevél, amiben őseink – ruházat gyanánt – almát szedtek, még akkor sem nevezhető klasszikus értelmű szoknyának, ha az elöl lévő fügefalevelet kiegészítette egy másik fügefalevél a test ellenkező oldalán. Először is belemélyedtem egy viselettörténeti kézikönyvbe. Az első oldalak egyikén egy őskori pár űzött valami vadállatot a rengetegben, a színezett litográfián a nyilazó férfi és a kőbaltával előrenyomuló nő mögött még egy térdre rogyó aggastyán és egy négykézláb kúszó kisded is látható a jelenetben. Leszámítva, hogy a ded pucér, a többiek szoknyában vannak. Ahogy az izmos lábikrájú görög és római harcosok is, akiket egyenruhaként minitunikával ruházott fel a hadsereg.

Szoknyaszerű leplekbe burkolóztak az egyiptomiak is, sőt, a tunika uralma még a kora középkorban is töretlen volt, bár ott a nadrág a polgári gardróbban már megjelent – keleti hatásra szűk, testhez álló fazonban.

Honfoglaló őseinknél már egyértelmű a nadrágviselés, a nőknél az egybeszabott ruha dívik, a szoknya pedig a XIV. századi Európában indul diadalútjára, akkor válik csak külön ruhadarabbá a szoros felsőrésztől. Találtam egy jópofa videót is, amelyben bemutatják, hogyan öltözött fel, és miket vett magára egy polgárasszony a reneszánsz korban – kezdjük ott, hogy egyedül ezt képtelen volt megoldani, a legalább háromféle szoknyát ide-oda kötözgetni, alá a derekat kipárnázó, a hátsó felet kicsit kikerekítő alkalmatosságot odasikeríteni ugyanis mindenképpen szükség volt egy komorna vagy szolgálólány segítségére.

Reneszánsz viseletek - Forrás: Wikipedia

Jött a rokokó, amikor is a pasikat gyakorlatilag csak a térdnadrágjuk miatt néztek ki a teremtés koronájának – de

szerencsére a szoknyát hamar visszakapták a nők, és viselték is – mintegy tízméternyi anyagbőségben – a XX. század hajnaláig, amikor még az olyan szolid szoknyareformok is elbuktak, mint a nadrágszoknya.

Utóbbit rendre a tollhegyükre is tűztek a napilapírók, mint abszolút nőietlen és közönséges viseletet (naná, hiszen ebből már kivillant a boka is, skandalum!)

A XX. század és a világháborúk hoztak robbanásszerű változást, és töltötték meg tartalommal a hétköznapi divatot – de még mindig távol volt az európai polgári társadalom attól, hogy akár csak elviselje azt, hogy a nők is hordhatnak nadrágot. Garbóval, Dietrich-hel, Hepburnnel aztán egyértelművé és természetessé vált ez is, de a szoknya mindvégig kitartóan, megbízhatóan ott volt a háttérben. Hogy aztán a ’60-as években olyan trendi és pimasz botsáskák kezdeményezésére robbantson divatot, mint Mary Quant és Twiggy.

Mary Quant modelljeivel - Forrás: Getty Images/ George Stroud/Express

Emancipáció? Slendriánság?

Kisebb körben végzett kérdésemre elég sok férfi is válaszolt. Volt, aki szerint modern korunkban az emancipáció és a slendriánság vezetett ahhoz, hogy „kezd veszendőbe menni ez a női báj”. Pedig bizony-bizony, „a szoknyaviselés egy személyiségjegy. A nőknek a szoknya és a harisnya kötelező viselet!”

Itt egy kicsit „kiesett a kezemből a billentyűzet”, mert elgondolkodtam, milyen személyiségem lehet a bokorugró, kockás tweed-szoknyámban, amihez sikerült beszereznem egy szárnyra kapó vadlibákkal ízlésesen teleszórt harisnyanadrágot is…

Ha bármilyen szoknya-személyiségtípusok kikristályosodhatnának a hozzám érkezett válaszokból, akkor esetleg ilyenek lennének:

1. A főnökasszony

Eredetileg szoknyás volt, de kiemelték – a kevés női felső vezetők egyikeként magányosnak érezte magát a nadrágok erdejében. Úgy kalkulált, komolyabban veszik majd uniformisban, és a férfiakkal egyenlő elbírálásra számíthat – így alkalmazkodott, és felvette a bokszkesztyűt nadrágot. Utólag azt mondja, talán nem lett volna annyira fontos.

2. A bohém

Enyhe molettsége miatt visel szoknyát, viszont rájött, hogyan fordíthatja előnyére. Nála aztán minden belefér, a bordó a narancssárgával, a kék a zölddel. Ha jobb az idő odakint, csillogó nejlonba burkolt lábával vadítja a férfinépet. Vallja, hogy 45–50 éves koráig minden nőnek mutogatnia kéne a lábait.

3. A XXI. századi tünde

Hosszú, kibontott haj, hímzett vászontarisznya, karaktercipő, és szoknya minden mennyiségben – de kizárólag olyan hosszban, ami már majdnem súrolja az uszály fogalmát. Sérelmezi, hogy ilyesmiket csak temetésre való színekben árulnak, holott ő halványlilában, pintyőkesárgában, fűzöldben szeretne pompázni.

4. A fordítva bekötött

Utcán kizárólag nadrágban jár, otthon csakis szoknyában. Magyarázatot nem ad, de nála bevált.

5. Akinek már az anyukája is…

Otthon kizárólag szoknyás nőket látott, édesanyja szerint a nő a szoknyától nőies. Felnőttként a szakmájának köszönhetően ezerféle szoknyafazont el tudna készíteni, mégis klasszikus darabokat hord, a vadhajtásokat meghagyja a tanítványainak. A minőségben hisz, nem abban, hogy tele kell lennie a szekrénynek.

6. A kreatív-alternatív

Ha már szoknyát visel, akkor az legyen olyan, amilyen senki másnak nincs. Nála hétköznapi „aszeszoár” egy pár kötőtű, így a gardróbja tele van bokáig érő, színpompás kötött csőszoknyákkal. Az utcán a nőtársadalom leirigyli róla a legjobb darabokat, de hiába: ez csak egy ilyen stílusos személyiségnek áll jól.

7. A csapodár

A ’70-es években csak azért is lázadóként övnyi miniszoknyákban őrjítette meg a környezetét, majd volt egy évtizedes „szoknyacsömör” korszaka. Mostanában decens nagymamaként, évek óta óvatos klepetusokban jár. Nemrégiben viszont – későn érő típusként – elérte a kapunyitási pánik, és vásárolt magának egy lábszárközépig érő szoknyát. Még nem vette elő a szekrényből.

8. A praktikus

Kizárólag akkor vesz fel szoknyát – de akkor hiperszexit tűsarkúval, – ha van kinek. Azaz a mellette álló, megfelelően férfias férfinak.

A meglepően sok válaszból egyfajta kétharmad-egyharmad arány alakult ki, és többségbe kerültek a „szoknyisták”. Pár nap múlva az utcán járva aztán nagyjából olyan érzésem lett, mint amikor az ember nagyon vágyik már anyuka lenni, és hirtelen úgy tűnik, körülötte hirtelen és megmagyarázhatatlan módon felszaporodnak a kisbabások és a babakocsi-tologatók.

Szoknyában…

Kocsis Noémi