Zokni – személyes mintával, plusz bónusz zokniállatka

Az első ajándéknál még megy a tapogatózás, szerencsés esetben már vannak közös halmazok, de senki nem akarja túltolni a dolgot. Ekkor még van kapacitás és ötlet valami igazán egyedire. Meg ilyenkor hajlamos az ember szerelemtől megrészegülten azt érezni, hogy „olyan, mintha mindig is ismertük volna egymást”. Ez a cuki mellélövések időszaka, jelszó: csak semmi praktikus és drága! Így lehet, mondjuk, zokni és kézzel készített zokniállatka (ehhez egyébként ITT tudtok inspirálódni, és még akár most is megvalósítható). Egy induló párkapcsolatnak semmiképpen nem árt egy cuki közös kis állatka – feltéve, ha nem élő. Az első ajándék idején az élőt én még kicsit korainak érzem. (Amúgy az első születésnapra egy névre szóló vízilabda válogatottal díszített köntöst adtam – amilyenem nekem is volt, és tetszett neki. Háromszor volt rajta az elmúlt nyolc évben.)

Puppet GIF - Find & Share on GIPHY

Egyedi pulcsi kis szépséghibával

A második ajándéknál kezd belejönni az ember, kicsit már ismeri a másikat. Még megvan a kezdeti lelkesedés, de itt már befigyelhetnek a nagyobb értékű ajándékok. Persze nem a túlzóan drágák, az majd később jön. Itt még végigjárod az összes boltot egy tökéletes kabátért. Vagy órákon át festegeted egy takaróra a közös kedvenc szavaitokat (nyilván ez voltam én), hogy aztán csak ágyneműcserekor lásd te egyedül, mert mire ő rávenné magát az áthúzásra, te már háromszor megcsinálod. Szóval a hasznosság már befigyel, mindenképpen olyan ajándék a cél, ami cuki is. És akár mindennap felvehető.

Szerintem a nyomtatással, hímzéssel egyedi póló, pulcsi és egyéb ruhadarab készítő cégek a második ajándékos friss szerelmesekből élnek.

Én legalábbis, ha nem is pont második alkalommal, de néhányszor kimaxoltam ezt a lehetőséget. És persze a legtöbbször volt benne egy kis szépséghiba. Ha nem a nyomtatás során keletkezett, akkor az általam szerkesztett kép nem volt tökéletes. De hát ezektől lesz egyedi, ugye?

Összeesett torta és szerenád

Szerencsés esetben jönnek az őrült ötletek: mondjuk, tetoválófilccel magadra írod a nevét ötvenszer, szerenádot adsz egy kamugitárral és telefonról lejátszott zenével, megfőzöd a kedvencét, akkor is, ha sosem jártál előtte a konyhában, telefontokot festesz szigorúan kézzel (pedig amúgy arra is lehet nyomtattatni), ruhára rajzolsz.

A telefontól a téli bakancsig

Itt kezdődik az, hogy most már együtt vagytok jó ideje, már nemcsak az energiát nem sajnáljátok egymásra, hanem a meglévő keretek között a pénzt sem. A figyelmesség ez esetben az, hogy már tudod a vágyott márkáját, azt, hogy mi az, amire szüksége lenne, de nem venné meg magának. Ilyenkor kezdenek el befigyelni az ékszerek is, akár már az eljegyzési gyűrű – de egy ajándékimádó szerint az eljegyzési gyűrű nem lehet karácsonyi vagy születésnapi ajándék. Csak mondom. Vagy a munkával kapcsolatos, munkához hasznos holmik, amik ugyan kevésbé romantikusak, viszont figyelmesek. Meg közhelyesek is, szóval csak óvatosan.

Kijiji GIF - Find & Share on GIPHY

Utazás, evés, kaland

Amikor már a tárgyi ajándékokat kimaxoltátok, akkor ott álltok, hogy most mégis, mi a jó franc legyen, ami még nem volt. Azt hiszitek, hogy már végképp nincs több ajándék lehetőség, pedig hol van még a vége? Szóval ilyenkor jön a megvilágosodás, hogy a tárgyi ajándékok helyett adjunk közös élményt. Egy hosszú hétvége. Egy színházi előadás. Egy vacsora egy elegánsabb helyen. Egy szabadulószoba, ahol kiderül, hogy kimondottan rossz csapatot alkottok, összevesztek, és soha nem juttok ki… de végül is ennek is megvannak az előnyei.

Az igazi örömszerzés

Én nagyjából a hatodik évben jutottam el odáig, hogy annyira kiismertem az akkor már férjemet, hogy tudtam, mivel lehet neki igazi örömöt szerezni. És szerencsésen alakult az élet, mert akkor pont volt időm, energiám és pénzem is befektetni abba, ami tényleg szempárásító hatású. Mivel a férjem autómániás, aki ráadásul őrülten imádja az összes korábbi autóját (szerencsére nem volt olyan sok), ha megtehette volna, nem adta volna el egyiket sem. Így megszereztem a korábbi autóinak a modell változatát, és egy szuperjófej autófényezővel színre is fújattam őket. A négy matchbox-szerűség (tudom, hogy a modellautó nem az, de úgy néz ki) minden idők legdrágább, legtöbb utánajárást igénylő ajándéka volt… de azóta is mosolyog, ha rájuk néz, külön polcon tartja őket, és ha kigyulladna a lakás, tuti, hogy előbb mentené  a négy kiskocsit, mint az imádott fényképezőgépét.

Gyerekekkel/gyerekeknek is csináltatott ajándék

Ha már vannak gyerekek, akkor minden felértékelődik, amikhez közük van. Így lesz a lábnyomos pulcsi és az irkafirkás pénztárca a legnagyobb becsben tartott cucc. Ahogy nőnek, egyre ügyesebbek, és egyre jobban lehet őket „használni” az ajándékozásnál. Aztán a másik gyerekes vonal, amikor olyan játék vagy élmény az ajándék, ami a gyerekeknek is örömöt okoz. Mi így mentünk szánkózós telelésre, Aladdin musicalre vagy éppen így adtam egy nyaralásunk által ihletett egyedi társast.

Scared Kids GIF by America's Funniest Home Videos - Find & Share on GIPHY

Kezdődik minden elölről

Ha már vannak gyerekek, akkor a tárgyi ajándékok új értelmet nyerhetnek, ha rádobod a cuki „összepasszoló család” pluszt. Vagyis lehet először egyforma zokni, és ha bevált, akkor emelhetjük a tétet. Persze ezzel óvatosan kell bánni, mert a gyerekek hamar kinövik a ruhákat, cipőket, és amikor ott állsz egy neked kevésbé tetsző holmival, amiben csak az volt az extra, hogy a csemetének is van, de ez már elmúlt, akkor az kellemetlen. Ezért kell jó cuccot választani. Szerencsére ma már rengeteg nagy márka és kis kézműves cég is épít az emberek összeöltözési igényére, csak meg kell találni a legjobbat.

Bár szépen végigvezettem egy sorrendet, valójában egy idő után az élet teljesen összekeveri, főleg, ha mind a nyolc ponton már oda-vissza végigmentetek. Bevallom, van olyan, hogy nyűg ajándékot adni életem szerelmének. Mert nem fér bele az időbe, hogy igazán jó legyen, de közben meg azt érzem, hogy mégsem állhatok ott üres kézzel. Így az utolsó pillanatok adrenalin-löketét kihasználva végül mégis kiszenvedek valamit. Ami lehet, hogy nem élete ajándéka, de azért általában nem nagy mellélövés.

A trükköm az, hogy inkább több pici, abból egy legalább biztosan bejön.

De hogy ettől kevésbé szeretném? Nyolc év és két közös gyerek után nem hiszem. Kevésbé figyelnék rá? Hát, lehet, hogy gáz, de egy sűrű időszakban ez megesik, és inkább a túlélésre játszunk mindketten. Szóval, akit ma este csalódás ér a fa alatt, szerintem gondoljon egy kicsit az összképre. Az eddigi ajándékokra, az elmúlt hetek, napok történéseire. Persze az egy másik kérdés, ha akkor is gáz a helyzet. Az már tényleg nem olyan vicces.

Jam Handy Christmas Presents GIF - Find & Share on GIPHY

Nektek mi volt a kedvenc ajándékotok, amit a szerelmetektől kaptatok?

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/gilaxia