„Nem vagyok hedonista, nem vagyok hedonista”

Mantráztam magamban ezt a három szót, de aztán kénytelen voltam belátni, hogy igazi gyönyörűséggel töltött el az a nap, amikor a Halak a hegyen című tematikus gasztrotúrán végigehettem- és ihattam jó néhány badacsonyi étterem kínálatát. Így megismerhettem a Badacsonynak egy olyan arcát, amiről eddig fogalmam sem volt.

Mindig csodáltam ezt a nagy hegyet, de inkább csak távolról, most azonban alkalmam volt arra, hogy közelebbről is megnézhessem, micsoda rejtett gasztrokincsei vannak a különleges természeti adottságokon túl.

A Badacsony nem is koporsó, hanem inkább tányér alakú

Méghozzá olyan ételek vannak azon a tányéron, amelyek feledtetik velünk a hekk-lángos-zsíros sültek cseppet sem vonzó triumvirátusát. Ettem például süllőt, szürkeharcsát és tokhalat is.

És a műanyag kulacsos bort is felejtsétek el, ez bizony nem a badacsonyi pecsenyesor, mert olyan vulkanikus borokat kóstoltam, amelyek meggyőztek arról, hogy a badacsonyi Gasztrohegy lakói immár végleg elkötelezték magukat az igényes vendéglátással. Szó sincs kihalt, téli ürességről, minden étterem, ahol jártunk, tömve volt. Amikor az egyik vendéglátónk azt mondta egy rizlingre, hogy „a sav adja a gerincét, és az alkohol a testét”, végleg behódoltam a balatoni boroknak is.

A „hal” adta a másikat!

A Gasztrohegy-programban jórészt középkorú vagy annál fiatalabb, világlátott, lendületes, progresszív és elkötelezett vendéglátók vesznek részt, akik nem csupán az üzlet miatt találták ki a tematikus gaszrohétvégéket, hanem azért, mert valóban hisznek abban, hogy a tájegység olyan speciális kulináris örömöt adhat az odalátogatóknak, amellyel amúgy ritkán találkozhatunk. Az is nagyon tetszik, hogy nem versenytársakként tekintenek egymásra, hanem közösen összefogtak, hogy megmutathassák a világnak, mi mindenre képes ez a sok kiváló szakember.

Nekem az egyik leginkább meglepő étel a fahéjas-almás rétes volt csukával. Tudom, hogy furán hangzik, de tényleg isteni íze volt. Minden fogásból és bor-étel párosításból kiderült, hogy hozzáértő, lelkes szakemberek vezetnek bennünket „a gyomrunknál” fogva.

Kattints a képre a további fotókért lapozható galériánkban, melyeket Lehotka Gábor készített a Canon SX740 HS új kompakt fényképezőgéppel. 

Sült céklás zsendicés rizottó vajban sült süllővel és tökmagmorzsával

Egész télen nyitva van a Badacsony!

Attól sem kell félni, hogy ha elmentek egy ilyen programra, a sofőr kimarad minden földi jóból, hiszen a Tekergő nevű busz és kisbusz igény szerint szállítja az utasokat a kilenc vendéglátóhely között. De gyalogosan is elérhető szinte mindegyik étterem, tehát akár egy túrával is egybeköthetitek a kulináris kalandozást. A helyi alapanyagokra és a régió szokásaira építették fel a rendezvénysorozat tematikáját: decemberben lesznek az Év végi disznóságok, januárban a Nagyvadak a hegyről, februárban pedig a Gasztrofarsang.

Ágyúdörgéssel ünnepeltünk

A szó szoros értelmében az volt a Halak a hegyen gasztrotúra egyik fénypontja, amikor a Szigligeti Vár ágyújának kanócát meggyújtotta Balassa Dániel, a vár kapitánya. Ennek robajára izzottak fel Badacsony karácsonyi fényei. Szép pillanat volt, na!

Fotó: Orbán Péter/Gasztrohegy

Ha tényleg elmentek a Gasztrohegyre, garantálom, hogy a gasztronómia csúcsára is elértek. Hegyre fel!

Both Gabi

A kiemelt képet Lehotka Gábor készítette a Canon SX740 HS új kompakt fényképezőgéppel.