Az egész reggelizős őrületem egy szilveszteri felismeréssel kezdődött, amikor is rájöttem, hogy teljesen felesleges megfogadnom bármilyen ilyenkor aktuális, aszketikus dolgot, két okból kifolyólag. Egyrészt: sajnos teljesen alkalmatlan vagyok az önsanyargatásra, ugyanis mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem. Másrészt: szeretem magam remekül érezni a bőrömben, aminek része az is, hogy a szűkebb környezetem jóllétéről is igyekszem gondoskodni. Így alakult, hogy az egyik újévben szent fogadalmat tettem: ezentúl minden vasárnap megadom a módját a reggelinek, méghozzá úgy, hogy megfőzöm valamelyik nemzet kedvenc reggelijét. A japán rizs-nyers tojás kombótól nem voltam különösebben elájulva, a full english breakfast délután háromig két vállra fektetett. A francia croissant csodálatos lett, csak mérhetetlenül macerás és időigényes. Aztán hogy hogy nem, valahogy eljutottam Oroszországig, ahol jó időre satuféket nyomott a történet.

1. Blini

A kaviáros vagy füstölt lazacos kis palacsinták ugyanis, amikről lecsorgott a tejföl, és az egész társaság boldog hagymaszagot árasztott még kora este is, olyan mérhetetlenül népszerűek lettek, hogy hosszú évekig vezették a slágerlistámat. Elég volt csak elsuttognom egy föld alatti, magányos barlangban az éjszaka közepén, hogy blini, már sereglettek is a népek az étkezőasztalom köré. Nem csoda, a jóféle blinihez ugyanis behűtött, párás nyakú pezsgő is dukál. (Ha egészen véletlenül megjött volna a kedved e kulináris mennyországhoz, a receptet ITT találod.) A pezsgős orosz reggeli olyannyira hírhedt lett, hogy amikor a húgom kiszúrta az Instagramon, hogy az új csávómnak ezt főztem reggelire, már hívott is telefonon, hogy, „ugye, ez most egy komoly kapcsolat?” – nyilván nagyon bejön nekem a fickó, ha ilyenekkel traktálom.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fiala Borcsa (@fialaborcsa) által megosztott bejegyzés

Szó szót, reggeli újabb vasárnap reggelit követett, én pedig idővel nekiláttam, hogy folytassam a megkezdett projektet, tovább színesítve a kínálatot. Csupán két dolog nem változott az alapkoncepcióban: a barátaim meg a pezsgő.

2. Buggyantott tojás egy kis ezzel vagy azzal

Amióta elolvastam Jamie Oliver idevágó receptjét, rendszeresen kerül buggyantott tojás a reggeliző asztalra, egyrészt azért, mert irtó vicces elkészíteni, másrészt őrületesen szexi, ahogy belevágsz a tojásba, ahonnan lávaszerűen rácsorog a még folyékony, krémes sárgája a reggelid maradék részeire. Csak vágj le tojásonként egy körülbelül két férfitenyér méretű folpackot, cseppents rá olajat, szórj rá csipet sót, aztán mehet bele még csilipaprika szeletke vagy bazsalikom, fokhagyma, épp mihez szottyan kedved. Erre üsd rá a tojást, majd gyorsan fogd össze a négyzet csücskeit, nehogy kicsorogjon belülről a jóság. Csavarintsd össze négy csücsköt, miközben óvatosan próbáld meg kiszorítani a levegőt a tojásos pakkból, végül köss rá csomót, és négy percre dobd be forrásban lévő vízbe. A buggyantott tojás aztán mehet az avokádós-füstölt lazacos szendvicsbe ugyanúgy, mint egy salátára. (Azért a műanyag borítást előtte vágd le róla.)

3. Sajtos gofri

Ha hozzám hasonlóan te is ráállnál a nagyüzemi reggelizésre, mindenképp szerezz be egy gofrisütőt. Nem túl költséges dolog, viszont csuda klasszul lehet variálni a belevalókat. Mivel én nem igazán vagyok édesszájú (főleg, mert ennél cukibb már igazán nem lehetek), inkább a sós tematikára megyek rá. A sajtra pedig jobban rá vagyok kattanva, mint egyszeri óvodás a csokiszószos piskótakockára, szóval egyértelmű, hogy hébe-hóba sajtos gofrit kell tolnom az arcomba reggelire. Botmixerrel összekeverek két bögre lisztet, egy csomag sütőport, egy csipet sót, háromnegyed bögre olvasztott vajat, két bögre reszelt cheddar sajtot, két evőkanál mustárt, egy kis csilit és két bögre tejet, majd kisütöm.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fiala Borcsa (@fialaborcsa) által megosztott bejegyzés

A sajtos gofrikra sós tejfölt kanalazok, végül ráhalmozok egy marék rukkolát, hogy a dietetikusok is örülhessenek neki.

4. Pizza-gofri hibrid

Imádok játszani az étellel, úgyhogy nagy rajongással ültem rá az utóbbi évek hibridkajáinak hullámára. Így született meg a pizza és gofri nászából ez a fogás, ami műfajából adódóan olyan, mintha vacsorát ennél reggelire – tehát csudaklassz! Ezúttal nem akartam tökörészni a lépésekkel meg a kelesztéssel járó időhúzással, mert kora reggel volt jobb dolgom is, úgyhogy megúszósan hagytam a dagasztást-nyújtást másra, én meg vettem egy csomag előre csomagolt pizzatésztát.

Először lekentem bazsalikomos paradicsomszósszal, aztán a felére rátettem a szalámit meg a sonkát, hogy el ne fogyjak, érted… megszórtam reszelt sajttal gazdagon, majd ráhajtottam az alsó felét, és akkora darabokat vágtam belőle, mint a gofrisütő formája.

Apró megjegyzés, hogy neked már ne kelljen hozzám hasonlóan olvadt, forró sajtot nyalogatni a konyhapultról: a sütőt ne nyomd majd teljesen össze, mert akkor kifolyik középről a jóság!

 

5. Tojás az ablakban (azaz: Egg in the window)

Ha már úgyis kéznél vannak (ha nincsenek, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz!), a pezsgőspoharak szájával vágj a szeletelt kenyerek közepére egy-egy „likat”. Kend meg mindkét oldalukat vajjal, tegyél rájuk (ahol épp nincs lyuk) először bébispenót leveleket, majd arra sajtszeleteket, és dugd be annyi időre a mikróba, hogy a sajt egy kicsit ráolvadjon a témára, úgy könnyebb lesz a dolgod később. Forrósítsd fel a serpenyőt, majd először pirítsd meg a kenyérszeleteket úgy, hogy a sajtos fele van felül, utána ügyesen vágd őket hasra. Most jön a lényeg, izgatott dobpergést kérek: a lukakba üss bele egy-egy tojást. Sózd, borsozd, adj neki pár percet, míg megsül, aztán hadd szóljon a kívül ropogós, belül folyós reggelid szonátája. Ha van kedved, csöppents a tojások tetejére egy kis csilis BBQ szószt is.

 

6. Croque Monsieur

Legalább olyan franciás, mint a croissant, cserébe viszont nem kell annyit molyolni vele. Csak készíts el egy kisebb adag besamel mártást (tehát két kocka vajon piríts le egy evőkanál lisztet, majd lassan hozzáöntve négy deci tejjel főzz belőle sűrű szószt. Só, bors, és esetünkben egy evőkanál jó minőségű mustár menjen még bele.) A mártással kenj meg vastagon fejenként két szelet kenyeret, tegyél rá sajtot, sonkát gavallérosan, illeszd össze szendvicsként, majd olvasztott vajon, serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalát annyira, hogy kívül roppanós és aranybarna legyen, középen pedig megolvadjon a sajt. Ha pedig nem tudsz tojás nélkül élni, akkor csak üss a szendók tetejére egy-egy „tüktojt”, és máris kész a Croque Monsieur párja, a Croque Madame.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fiala Borcsa (@fialaborcsa) által megosztott bejegyzés

Csak egy dologról ne feledkezz meg, könyörögve kérlek mindenre, ami szent: a vasárnapi reggelihez igyál szépen pezsgőt. Végtére is csak egyszer élünk, akkor meg akár ki is élvezhetjük minden pillanatát.

 

Fiala Borcsa

Borcsa reggeliben (is) verhetetlen a csapaton belül, nézzétek, milyen csodákat szokott rittyenteni reggelire ITT, ITT, ITT és ITT.

A képek a szerző tulajdonában vannak