Egyébként meg Valentin-nap van fiatalok, nem lesz itt most okoskodás. Csak szépség, szerelem... és persze egy vérpezsdítő recept...

Eléggé megosztó ez az ünnep. Jöhetnek a „fúj, amerikai szar” kórus tagjai, velük szemben felsorakozik a „szerelmeseknek is kell egy nap” csapat. Én azt mondom, mindenki úgy ünnepelje, ahogy akarja, senkinek semmi nem kötelező. A piros ételek egészségesek is, szépek is, úgyhogy ma egy ilyet is gondoltam: jó piros, kétszeresen is, nem bonyolult, jó kis desszert Valentin napi menühöz, vagy csak délutáni összebújósnak, mert ötvözi a pirosat, a pezsgőt, meg az afrodiziákumot.

Pirosat

Akkor haladjunk szép sorban: itt van rögtön ez a gránátalma nevű gyümölcs. Elképesztően szépségesek a magjai, minden olyan lesz tőle, mintha piros gyönggyel szórnád meg az ételt. Sokak szerint nehéz kiszedni a héjából, de ne hidd el! Egy nagyobb tál vízre lesz szükséged. Vágd félbe a gránátalmát, merítsd bele a vízbe, és ütögesd ki belőle egy késsel vagy fakanállal a magokat. Így nem spriccel szét a leve, és a fehér hártya is könnyebben leválik róla, ami a magok között van. Ez lesz az afrodiziákum, ugyanis egyetemi kutatások szerint a gránátalma leve megemelni a tesztoszteronszintet, vagyis természetes Viagrának számít! Egyébként is a termékenységet szimbolizálja a sok kis mag, így aztán eléggé meggyőző a dolog.

A ráerősítő piros a vérnarancs, amiből mostanában a környékemen csak nagyon halovány példányokat találtam, magyarán nem igazán vérbő, szinte feketésen vörös narancsokat. Pedig az az igazi, aminek még az íze is vörös, így valóban bogyós gyümölcsre emlékeztető aromái is vannak a megszokott citrusos, savanykás ízek mellett. És piros, úgyhogy ez is tele van antioxidánssal.

Pezsgőt

A pezsgő meg hát… a pezsgő. De lehet prosecco és cava is, bár ez utóbbi a katalánok champagne-techikájával készült habzóbora, úgyhogy gyakorlatilag pezsgőnek számít. És ebből az egészből egy zselé készül, ami nagyon, de nagyon elegáns, és még csak nem is kell vele sokat pepecselni. Mivel magam is középutas vagyok az ünnepet illetően, nem a szív formában dermesztettem, de hardcore Valentin-napozók beszerezhetnek hozzá kis szívecske formákat, hogy abban készüljön a zselé.

Szépet

Aztán vannak itt még variációk: aki mégis szeretne pepecselni, az a gránátalma levét is belekeverheti a narancsba, de ehhez ki kell nyerni a levet a magokból (majd lemérni és annyival kevesebb narancslevet használni). Ezt úgy tudod megoldani, ha turmixolod a magokat, majd az egészet átpasszírozod egy szűrőn, de gyümölcscentrifugával is megteheted ugyanezt. Vigyázz a ruhádra, nem nagyon jön ki belőle a pirosság!

A másik, hogy kis narancsszeleteket tehetsz a zselébe, így azokkal együtt dermed meg. Ha nem zavar, hogy lesüllyednek a forma aljára, akkor már a dermesztés elején is beleteheted, de ha a tetejére szeretnéd, akkor körülbelül egy, másfél órával azután tedd a zselé tetejére, hogy elkezdted dermeszteni, és kicsit nyomkodd is bele. Ha van időd, öntsd ki félig a formát, dermeszd meg, rakd ki a sormintát a vérnarancs szeletekkel, majd öntsd nyakon még egyszer, és újra dermeszd meg. Nagyon csini lesz!

És akkor íme, a recept: nagyjából tíz perc alatt elkészül, és három óra alatt megdermed (a vastagságától függően). Ha most nekikezdesz, simán elkészül vacsorára.

Képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Chatham172

Pezsgőzselé vérnaranccsal és gránátalmával

3-4 vérnarancs leve (körülbelül 2 dl)

1 gránátalma

3 dl pezsgő

6 dkg cukor

8 zselatinlap

díszítésnek citromfű vagy menta

A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe. A narancslevet vagy a narancslé és a gránátalmalé keverékét (összesen nagyjából két deci legyen!), és a cukrot egy kisebb lábosban melegítsd fel, de ne forrald, csak épp hogy gyöngyözzön. A zselatint alaposan csavard ki, majd add a meleg gyümölcsléhez, vedd le a tűzről, és addig kevergesd, amíg teljesen fel nem olvad. Kicsit hagyd hűlni, majd öntsd hozzá a pezsgőt. Oszd szét formákba, és tedd a hűtőbe legalább három órára. Tálaláshoz díszítsd gránátalma-magokkal. Mentaágacskát is tehetsz hozzá, de citromfű ágacskával is finom.

Boldog Valentin napot!

Horvát Sára

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Chatham172