-

Ilonka, te olyan bolond vagy! Nem értheted ezt, hiszen neked még nem volt babysittered. Igen, úgy jól ejted, ahogy az angolok mondják. Megnyomva a té-t. Bezzeg a Marinak nem fekszik ilyen jól, parasztosan mondja az idegen szavakat. Rettenetesen ciki, nem is hívom többé a társaságba, mert még lejárat a nagykövet előtt.

Igen, az a nagykövet, akinek az a szép kis felesége van. Az, takaros nő. Képzeld, állandó bejárónőt tartanak. Bizony, ott is alszik. Másik szinten, persze. Csak nem gondolod, hogy vegyülnek? Ezek nem vegyülnek senkivel. Abba a körbe bekerülni, na, az igen, az valami, Ilonka! A múltkor bennünket is meghívtak a brunchra. Azt se tudtam, mit vegyek fel. Riasztottam a designeremet meg a szabót, mert az amennyire hülye, megint nagyobb méretet adott volna rám.

Kellemetlen lenne, én mondom neked, ha meglátnák a bilétán a 38-ast. Mi nem hordunk akkorát. Mert az ciki, kérlek. Akkor se, ha nem kapok levegőt a kisebb ruhában.

Aznap nem is ettem. A pezsgő szerinted számít? Délre pezsgőt! Ezen röhögsz? Ne legyél fakutya! Mi délben is iszunk pezsgőt. Jajj, bocsáss meg, még nem gyakoroltam eleget a kiejtést: champagne. Azt hiszem, fogadok egy franciát is magamnak, akivel lehet a nyelvet gyakorolni. Bele se gondolok, mi lenne, ha nem tudnám a nagykövet előtt kiejteni ezt a szót. Szégyen, micsoda szégyen volna.

Bezzeg a nagykövet felesége, úgy kokettál Párizsban a legjobb éttermekben a pincérrel, hogy csak nézel! Mert az egy finom nő. Ahhoz még tanár járt külön, nem járt iskolába, nehogy azt hidd! Annak van babysittere. Úgy, jól ejtetted megint, Ilonka. Csak nyomd meg a té-t. Bejár hozzá a takarító meg a szakács. És organikus élelmiszert vásároltat. Öt éve még nem volt ilyen nagy divat, és már mi sem vesszük meg az áruházit. Előre megírják neki a diétát, és a pincértől mindig külön rendel a bisztróban. Párolt zöldség. De gombát nem eszik, mert az gyulladást okoz a szervezetben. Ezt ő mondta. Csak a vajas gőz felett párolt zöldek jók neki. De laktózt se, semmi tejes! Meg pezsgő. Marinált hal. Ez nem hülye. Tudja, hogy vigyázni kell az alakjára. Ismeri a férjét, a nagykövetet. Tisztában van vele, milyen szoknyabolond.

Ez a kis nő nem hülye, már kifundálta, ha megőrzi a 36-os méretet, akkor nem lesz ott semmi baj. Még szülés után se evett akármit. Akkor is a bio kajákat hozatta. Jó, mondjuk a gyerek miatt is kell az organikus food.

Ó, látod, tiszta marha vagyok. Néha előbb jönnek a számra a külföldi szavak, mint a magyarok. De ez nem ciki, Ilonka. Tanuljad te is. Jó lesz…

És akkor a brunchra is sofőrrel jöttek. Ezek nem járnak taxival, nem vezetnek. Ne hidd, hogy ez nagy úri mulatság. Nekünk is lesz sofőrünk. Az uram mondta, hogy felveszi a kiadásaink közé. Már ne is haragudj, aki a nagykövettel jár egy társaságba, az adjon ilyenekre is. Nekem nem kell külön kocsi, csak tudjam, ha indulni kell a szalonba, akkor ne legyen ez gond. Néha még hívok taxit is, de ezt nehogy említsd a nagyköveték előtt, mert nem akarok szégyenben maradni. A taxi ciki.

Majd hazaviszünk a brunch után. Csak nehogy meglássák a bilétádon, hogy 38-as méretet hordasz. Óvatosan vedd fel a kabátod…

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Karen Moskowitz