Nálam még tart a clean eating hullámhegy, de már sejtem, hogy egyszer csak majd jön a kikerülhetetlen völgymenet, egyenesen a feldolgozott ételek közé... Viszont, ha jó az idő, ennek is kisebb a veszélye, mert elérhető közelségbe kerül a sok friss zöldség és gyümölcs. Alig várom az epret, a spárgát meg a többieket. A reggeleim is könnyebbek lesznek tőlük.

Erről még nem beszéltünk, de a reggeli fontos, a reggeli alap, a reggeli jó. Ezt mindenki tudja. Csak nem mindenkinek van rá ideje. Na, „de majd hétvégén"!

Egy napsütéses vasárnap reggelen érdemes nekivágni a tízperces reggeli készítésének (és nagyobb kedved is lesz hozzá). Tényleg annyi, csak tíz perc. Sőt, hoztam egy olyat is, ami még annyi sincs. Utóbbi mindenkit képes megtéríteni. A mindenféle egészségestől, így a magoktól is menekülő barátnőm, hadd ne finomkodjak, két pofára zabálja. Már ő is a reggeliszekta tagja, és első számú apostola.

A következő három recept mindegyike cukor- és gluténmentes, kettő laktózmentes, és a háromból egy tojásmentes is. Tudtok követni?

Egy: Ciao chia!

Kezdjük a kedvencemmel, mert részrehajló vagyok ám! Meg azért is, mert ezt kell legelőször elkészíteni, már előző este. Ha két percnél több időt vesz igénybe az elkészítése, akkor bocs, de béna vagy, vagy valamit durván elrontottál. A chia mag imádat. Nem olcsó, de nagyon kevés kell belőle, jó nyersen és sütve, sütibe, pudingnak, italba, nagyon magas a rosttartalma, tele van mindenféle értékes tápanyaggal, vassal, magnéziummal, ómega-3 és -6 zsírsavakkal, még folsav is van benne, és a vízmegkötő képessége is magas, tehát jól eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet. Most pont ezt a tulajdonságát fogom használni, és nyers reggelit készítek. A nyers mag ugyanis folyadékkal keveredve zselés burkot növeszt, tehát akár sűríthetsz is vele!

chia

Chia puding aszalt gyümölcsökkel 1 személyre

1 dl mandulatej

1 evőkanál chia mag

tetszőleges édesítő (körülbelül 1 teáskanál méz)

1 teáskanál pirított szeletelt mandula

2-3 szem aszalt szilva (én most csak ezt használtam)

Egy dolog bonyolíthatja a kétperces manővert: ha nincs készen pirított mandula. Akkor a szeletelt mandulát olaj nélkül(!) tedd egy serpenyőbe, és közepes lángon, néha megkeverve, rázogatva, nyolc perc alatt pirítsd meg.

A pudinghoz keverd össze a chia magot, az édesítőt és a mandulatejet (ez lehet kókusztej, más magtej vagy sima tej is). Tedd a hűtőbe, esetleg pár perc múlva keverd meg újra, ha eszedbe jut, hogy ne álljon csomókba a chia mag.

Tálalás előtt aprítsd fel az aszalt gyümölcsöket, majd a mandulával együtt halmozd a puding tetejére. Ennyi.

Kettő: 2 in 1

A következő recept a téli paradicsomokból csinál valami ehetőt. Mit ehetőt, finomat! Ezeket a paradicsomokat a helyükön kell kezelni. Nyilván sosem lesznek olyan édesek, mint a nyáriak, de szerintem van helyük a konyhában télen is, és most, amikor még az imádott spárgám nem érkezett meg, ez a tökéletes reggeli.

pari

Paradicsomban sült tojás

4 nagyobb paradicsom

4 tojás

4 evőkanál reszelt sajt (rád bízom milyen, én vegyesen használtam edamit és parmezánt)

só, bors

olívaolaj

Egy tepsit bélelj kis sütőpapírral, vagy használj muffinformát. Minden paradicsom tetejét vágd le, majd vájd ki a magokat (maradjon benne a húsa!). Helyezd a tepsire vagy a formába, szórj bele egy teáskanálnyi sajtot, majd üss bele egy tojást, nem baj ha kifolyik. Sózd, borsozd, majd tedd a 200ºC-ra előmelegített sütőbe tíz percre, amíg a tojás kissé megsül. Locsold meg kevés olívaolajjal, szórd meg a tetejét egy kis sajttal, és mehet vissza újabb öt percre, hogy a sajt is rásüljön. Melegen tálald, önmagában vagy egy szelet pirítóssal is kiváló.

pala

Három: Majdnem minden mentes palacsinta? Na ne!

Na de! A harmadik recept nem is lehetne ennél egyszerűbb. Palacsinta, kicsit másképp, liszt és cukor nélkül, mindössze három hozzávalóból.

1 banán

1 tojás

½ teáskanál sütőpor

étolaj, vaj, vagy kókuszzsír a sütéshez

A banánt nyomkodd össze egy villával. A tojást verd fel, majd keverd össze a banánnal és a sütőporral. Hevíts zsiradékot egy serpenyőben, majd két evőkanálnyi masszát kanalazz bele, és süsd közepes lángon – légy türelmes, különben megég! Óvatosan fordítsd meg, körülbelül három perc múlva, majd a másik oldalát is süsd egy-másfél percig. Ekkora adagból három-négy palacsinta lesz, a palacsinták méretétől függően. Tálald melegen mézzel, juharsziruppal vagy friss gyümölcsökkel.

Jó reggelt!

Horvát Sára

A képek a szerző tulajdonában vannak