Nem vagyok erős dohányos. Gyakorlatilag csak péntekenként gyújtok rá, amikor a haverokkal kocsmázni megyek. Én ezzel tökéletesen elvagyok, nem nyúlok reggel a cigi után, sőt el sem tudom képzelni, de azért van, hogy egy délutáni kávézás során megkívánom, főleg, ha a partnerem is dohányzik. Nem érzem magam függőnek, ha kimarad a péntek, nem borulok ki, nincs hiányérzetem, nem vágyom remegve a cigire. Sokan azonban máshogy vannak vele. Anyukám sokáig szívta a Fecskét – nagyanyámmal együtt –, aztán egyszer azt mondta, elég. Egyik pillanatról a másikra nem gyújtott rá többet. Viszont 20 év után is imádta a cigifüstöt, és ha dohányos jött hozzánk, könyörgött neki, hogy bent gyújtson rá. Pedig az állott bagószagnál kevés borzasztóbb dolog létezik. 

Hogy mennyire nem könnyű leszokni, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy módszerek, technikák, csodaszerek tucatjait dobják piacra évről-évre, és mindig van a környezetemben néhány ember, aki épp a leszokás fázisában van.

Mint Marossy Kriszta, aki bevállalta, hogy ország-világ előtt szokik le. Szenved eleget. Még nincs vége a folyamatnak, de elindult egy nagyon nehéz úton. Ő az átkattanást várja, és ha eljön a megfelelő pillanat, nem gyújt rá többé. Más pedig másra esküszik. Bármelyiket is választod, tudd, hogy nincsenek csodaszerek – akárcsak a fogyókúra esetében –, mindenkinek meg kell küzdenie magával és a függőségével. Azt, hogy valakinél fizikai vagy pszichés függőség áll fenn, itt lehet tesztelni.

Allen Carr-módszer

Haha! 129 000 forint kicsengetése után persze hogy motivált az ember! Ennyibe kerül ugyanis a módszer, amely azt ígéri, hogy mindenki leszokik a segítségével. Annyira biztosak a szisztémában – ami egy előadásból és hipnoterápiából áll –, hogy pénz-visszafizetési garanciát is kínálnak. Az eljárás egy egynapos tanfolyamból, majd utánkövetésből áll, és a jó hír, hogy a tanfolyamon vannak cigiszünetek is, majd egy ponton mindenki közösen elszívja az utolsó szálat. Ezért viszont 74 900-297 000 forintot kell kifizetni, amit tekinthet az ember befektetésnek, áldozatnak vagy az egészségére fordított összegnek. Aki nem szánna rá ennyit, az kísérletezhet Carr hangos- vagy papíralapú könyvével is, ezek 1700-2500 forintba kerülnek. 

Nikotintapaszok, rágók, szopogatók

A patikákban kapható különböző márkájú tapaszok, rágók, tabletták mind-mind nikotint tartalmaznak, amelyek fenntartják a nikotinszintet a szervezetben, ezzel gátolva meg, hogy az ember a következő cigaretta után nyúljon. Elvileg. A nyolc-tíz héten át alkalmazott tapaszok különböző erősségben érhetők el, és attól függően kell választani közülük, hogy mennyire volt előtte erős dohányos az ember. A tapaszok darabonként 400-600 Ft-ba kerülnek, a rágók és a tabletták ára 40-60 Ft körül mozog. Ezeket akkor kell bevenni, ha az emberre rájön a késztetés, így lassan abbamarad a dohányzás. 

Akupunktúra

Akárcsak a fogyókúránál, a leszokásban is van, akinek az akupunktúra jelenti a megoldást. A különböző testrészeinkbe szúrt tűk csökkentik a sóvárgást, tisztítják a tüdő meridiánokat, és erőt adnak a kitartáshoz. A kezelések ára nem olcsó (3000-5000 Ft/alkalom), és nem könnyű megtalálni a tényleg jó szakembert, de ha megvan, akkor mankót jelenthet. 

Hipnózis

Bár furcsán hangzik, de a hipnózis is lehet az egyik kezelési módja a függőségnek, mert azt a hiányérzetet és feszültséget igyekszik megszüntetni, amelyet a dohánymentesség váltana ki. Ezt oldják fel a hipnózis során, így az emberben csökken, majd megszűnik a vágy a rágyújtásra. A módszer előnye, hogy egy-, maximum két alkalom alatt teljes leszokást ígér. 

Gyógyszer

Meglepő, de létezik vényköteles gyógyszer is, ami segíthet a leszokásban. A vareniklin hatóanyagú szer csökkenti az abbahagyás miatt kialakuló tüneteket és a vágyat egyaránt, ha pedig mégis rágyújtana, akkor a dohányzás élvezetét nehezíti meg. Az első tabletta bevételét követő 14 napon belül kell letenni a cigarettát, majd további tíz héten át szedni a gyógyszert. Ára 28 napra 10-11 000 forint közötti összegért érhető el, és nem kapott TB-támogatást. 

Önerő

Hát persze hogy ez a legnehezebb, nem vitás. Én túl 123 fogyókúrás próbálkozáson – szintén önerőből – nem pofázom róla, de vannak, akik simán megugorják a szintet. Nekik érdemes olvasni a leteszemacigit.hu oldalt, melyet az Országos Egészségfejlesztési Intézet megbízásából fejlesztettek. A program azt ígéri, hogy ha a delikvens megismeri a dohányzási szokásait, ennek révén könnyebben fog leszokni róla. 

  1. Megismeri saját dohányzási szokásait!
  2. Aktívan felkészíti önt a cigaretta letételére és az ezzel kapcsolatos nehézségekre!
  3. Segít egy előre meghatározott napon, a Függetlenség napján, letenni a cigarettát!
  4. Hozzájárul, hogy megelőzze a visszaesést, és felkészüljön a tartós füstmentességre.

E-cigi

Átverés az agynak az biztos, abban viszont megoszlanak a vélemények, hogy mennyivel egészségesebb az e-cigi, mint a hagyományos. Mindenesetre sokan ezt választják megengedhető csalásként. Ráadásul elvben zárt helyen is lehet használni, míg a haverok a kocsma előtt kénytelenek szívni a blázt. 

Hogy melyik az igazi? Mindenkinek más, ám az biztos, hogy ha segítséget kérsz, és támogató közeg vesz körül, akkor könnyebben megy majd a dolog. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás:Getty Images/ jmstock