Amikor már tényleg semmi nem jut eszedbe, amikor a nagynéni megint selyemsálat kap, és a tesódat megszállja a „mentsünk meg az emberiséget”, amikor a barátnőd közli, hogy idén 15 év után először nem egy újabb vadító rúzst kér, hanem azt, hogy lepd meg valamivel – na, az az igazi kihívás. Én évekkel ezelőtt a Design Terminál rendezvényén találkoztam azokkal a tervezőkkel, akik sérült, illetve hátrányos helyzetű emberekkel együttműködve készítettek olyan tárgyakat, melyek egy menő boltban is megállták volna a helyüket. 

Az Igazgyöngy Alapítvány személyes kedvencem, a neszesszerjük mindenhova elkísér, mert tökéletes csetresztartó. Az alapítvány Berettyóújfalu környékén segíti a mélyszegénységben élő családokat 1999 óta. A komplex programba az oktatástól a fizikai segítségig sok minden belefér, többek között a kézműves foglalkozások is, az ilyen alkalmakkor készült tárgyakat néhány éve meg is lehet vásárolni – így segítve őket. A használati tárgyakat gyerekrajzok díszítik. 

Az Eperfa játékok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem inkubációs programjából indultak, majd kerültek a boltokba. A kedves fajátékokat megváltozott munkaképességű vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek készítik, akik arra is odafigyelnek, hogy olyan fákat válasszanak alapanyagul, amelyek korábban parkokban álltak, de elöregedtek. Ez persze feltételezi, hogy ezek a tárgyak sosem lesznek tömegtermékek, de ez egyáltalán nem baj. A Balatont és a budai hegyvidéket idéző játékokat a kicsik fogják különösen szeretni. 

Szalka Dániel évek óta foglalkozik autistákkal. A miskolci srác Maarcraft néven tervezett dizájntárgyakat, melyeket autisták segítségével készítenek. A konyhai kiegészítők, szőnyegek után Merényi Zitával közösen alkották meg a Perceptual Thinkers 2018-as tavaszi-nyári kollekcióját, melynek különlegességét az adja, hogy a termékek „az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaiból táplálkoznak, melyek ezáltal megismerhetővé válnak minden ember számára a ruhákon keresztül”. A ruhákat olyan cégek állítják elő, amelyek megváltozott munkaképességű emberekkel dolgoznak együtt. 

A Romani Design története 2010-ben indult azzal a céllal, hogy minőségi, kézműves dizájntermékekkel segítse a romák társadalmi integrációját. A gyönyörű, színes ruhák és kiegészítők egy szociális szövetkezetben készülnek, hátrányos helyzetű munkatársak segítségével, akik cigányságuk, életkoruk vagy nemi hovatartozásuk miatt nem kapnak munkát máshol. A tervezői darabok ára tükrözi a minőséget – vagyis nem olcsók –, de akinek nem futja a büdzséből, annak érdemes körülnéznie a kiegészítők között is, mert akadnak pénztárcabarát termékeik is. 

Szintén az autistáknak segít az Autistic art, ahol a különböző tárgyakra a betegség által érintett gyerekek és felnőttek rajzai kerülnek. A gyönyörű selyemkendők mellett noteszeken és naptárakon át a borig számos terméket lehet megvásárolni. Ezeket nem sérültek gyártják, de a bevételből lakóotthonokat támogatnak. A Kele Clothinggal közös kollekció 100 százaléka erre a célra megy, és bár ezek a pulcsik nem olcsók, cserébe viszont egyediek és nagyon mutatósak. Most némelyik akciós is! 

A Misija Design kedves figuráiért évek óta ácsingózom, csak azért nem gyűjtöm be mindegyiket, mert folyamatos küzdelemben vagyok a minimalista otthon és a fel-nem-halmozás elérésének érdekében. Az egyszerű, letisztult formájú tárgyak hihetetlenül kedves hangulatot árasztanak – vagy csak én lettem szentimentális. Csömörön, egy szociális műhelyben készülnek agyagból, valamint betonból is – tedd fel a kezed, ha nem szeretsz bele Lajosba, a szemüveges angyalba! Ezeket pedig A XV. kerületben, szintén egy szociális műhelyben készítik. Farkas-Pap Éva keramikus és tervező számára nemcsak a kinézet, hanem a szobrok tapintása is fontos szempont volt. 

Itthon jelenleg mintegy 50 cég kapta meg a „segítő vásárlás” védjegyet. Ha náluk vásárolsz, biztosan jó ügyet támogatsz. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/sergeyshibut