Egyszer volt gazdag pasim életemben. Ő tanácsolta, hogy ha kíváncsi vagyok, mennyire tehetős a férfi, aki udvarol nekem, rendeljek számozott Cristal-pezsgőt. Természetesen azóta sem került rá sor, úgyhogy ha valakinek van ilyen indíttatása, ne fogja vissza magát. Vagy a pasiját...

Buborékok... Buborékok mindenütt!

Na, de mi is ez az egész habzószőlő őrület? A nagy márkákkal mindenki tisztában van, a Moët & Chandon, Dom Perignon, Francois, Veuve Clicquot, vagy itthon a Törley és a Kreinbacher. De ha azt mondom, Billecart-Salmon, akkor nagy valószínűséggel fogalmad sem lesz, miről beszélek. 

A lényeg nagyjából annyi, hogy míg a pezsgőbe a szénsav természetes úton kerül, azaz a cukor és az élesztő összefonódásából, addig a habzóborokba mesterségesen. A habzóborok mellett a gyöngyözőborok is helyet követelnek maguknak, melyek pont a pezsgők és a habzóborok közt vannak, azaz mind mesterségesen, mind természetes módon juthatnak buborékokhoz. A habzó és gyöngyöző közötti különbség a nyomásban mutatkozik meg, értelemszerűen a habzóban nagyobb, három bar nyomás körül alakul. 

Hangulatfokozó buborékok

Az olasz meló

A habzóborokat az olaszoknak köszönhetjük, akik nagyon kreatívan nevezték el őket: amilyen szőlőből készültek, az lett a nevük. Így létezik a lambrusco illetve a prosecco-típusú. A lambrusco úgy készül, hogy a bort habzósítják, valamint keverik szőlőmusttal, mustkoncentrátummal, édes borral és részben erjesztett musttal. A végeredmény eredetvédett, így a DOC rövidítés is megtalálható a címkéjén. 

A proseccot tán többen ismerik, nem véletlenül. Meglepő módon prosecco szőlőből készül, és szintén eredetvédett termékről beszélhetünk. Sikerét jelzi a hamisítók magas száma. A prosecco maga termeli az erjedés során a buborékokat. Ez a folyamat 15-30 napig tart, ekkor megszórják még egy kis élesztővel és cukorral, hogy újra beinduljon az erjedés, és vele együtt jöjjenek a buborékok. 

Hogy egyszerűbb legyen, mind a lambrusconak, mind a prosecconak három típusa van, ezek közül az egyik (tranquillo) ráadásul nem is buborékos. Marad a frizzante és a spumante, az egyik gyöngyözik, a másik habzik. A spumantét tartják elegánsabb italnak, ráadásul itt – csakúgy, mint a pezsgőknél – van extra dry és brut változat is. 

Nagyon nézd meg, mit iszol!

Minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne

A franciák, ugye, elég erősek szeszes italokban, nem véletlen, hogy ezt az egész pezsgő dolgot ők nyomják a legjobban. A lényeg, hogy Champagne tartománya Budapestről pont útba esik Párizs felé, és ez azért jó hír, mert ez a terület a legjobb pezsgőházak gyűjtőhelye. A meszes talaj és a hűvös időjárás hatására éles, savas borokat lehet itt gyártani, amelyek tökéletes alapanyagai a pezsgőnek. És, bár sokan azt hiszik, innen indult az egész pezsgőkészítés, jó tudni, hogy nem Dom Perignon volt az első, aki a szénsavas bort készített, de Champagne neve mindig is összeforrott a luxussal. A csúcspezsgők a presztízs cuvée-k, amelyek egy évjáratból készülnek, és mindig szerepel is az üvegen. Csak, hogy értsd, hét-nyolc évig is érlelik a menő darabokat (mint a Dom Pérignont), az átlagos évjáratos italok három évig érlelődnek – kötelezően. Azokat a pezsgőket, amelyek nem ebben a tartományban készültek, értelemszerűen nem lehet champagne-nak nevezni. 

Magyar pezsgőt minden háztartásba! 

Hála istennek, vége van a vészkorszaknak, amikor a BB volt a pezsgőgyártás csúcsa. Azóta számos nagy-, és kisebb borászat állt rá a pezsgőgyártásra, és nem is csinálják rosszul. A Kreinbacher, a Törley, Garamvári, Sauska – hogy csak néhányat mondjak, de a nagy borászok közül is egyre többen kacsintgatnak a buborékok irányába. És bár a hagyományos eljárással készült pezsgők nem olcsók, megéri kóstolgatni őket. 

Rozé pezsgő, a nyár itala

Nincs ezen mit ragozni, a rozé és a nyár szétválaszthatatlan egységet alkotnak. A pezsgő csak hab a tortán, a rozé pezsgő pedig különösen az. Persze nincs új a nap alatt, Napóleon már 1801-ben kortyolgatta a nedűt, de anyám a szocializmusban még hiába keresett volna a sarki közért polcain rozé pezsgőt. Mára a legtöbb nagy cég előrukkolt a rózsaszín változattal, ami annyira könnyű, mintha felhőt innánk – és természetesen percek alatt fejbe vág, főleg akkor, ha a 30 fokban iszogatjuk. 

Extravagancia 

A Moët&Chandon elég erőset húzott, amikor azt kommunikálta, hogy az egyik pezsgőjükbe nyomjanak bele jégkockát a vásárlók, sőt: ne csak jégkockát tegyenek bele, hanem bolondítsák meg – hogy igazi gasztrosznob legyek – mentalevéllel, lime-mal, grapefruit- vagy narancshéjjal, uborkaszelettel,  vagy vékony szelet gyömbérrel, ne adj' isten kardamommal. Innen már csak egy lépés a pokol, de hát ha valaki, a franciák tudják, hogy kell pezsgőzni. 

Akkor erre igyunk, srácok!

Zimre Zsuzsa

Képek: ITT, ITTITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Song_about_summer