Nem mondom, hogy úgy vetettem rá magam a témára, mint gyöngytyúk a takonyra, amikor a newsfeedemben felugrott egy cikk a szexuális élet hiányának fizikai következményeiről, de csak azért nem mondom, mert talpig úrinőnek neveltek. Nem szeretném tudni, vajon a Facebook-algoritmusa valóban ilyen mélységekig belelát-e a hálószobámba... vagy mindez a véletlen műve, de való igaz, amióta fiatal lányként megkezdtem a bősz kufircolást, soha nem kellett még ilyen száraz sivatagban bolyonganom. Nem panasz (vagy kétségbeesett ajánlattétel-) képpen mondom persze. De azért pár hónap nélkülözés után bennem is felmerült a kérdés: vajon mi történik a rendszeres nemi élethez szokott szervezetemmel az absztinens időszakban? Lehet, hogy újra szűz lány leszek? – csillant fel a szemem egy kósza pillanatra, ahogy elképzeltem ennek a lehetőségnek a marketingelhető vonalát. Aztán utánaolvastam, és... Először kicsit elkeseredtem, aztán meg nagyon megijedtem. De ne szaladjunk ennyire előre!

Íme, kilenc dolog, ami garantáltan megtörténik veled, ha hosszabb szünetet tartasz a reszelésben:

1. Könnyebben leszel sík ideg

Egy skót felmérés szerint azokkal az emberekkel szemben, akik rendszeresen dugnak, a szexabsztinenciában élő emberek nehezebben birkóznak meg az olyan stresszesebb helyzetekkel, mint például a nyilvános beszéd. Szex közben ugyanis az agy endorfint és oxitocint termel, ami segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől.

(Ennek. mondjuk, csípőből ellentmondanék: amikor gasztrotémában szerepeltem a Hello, WMN-estünkön, egy cseppet sem izgultam, pedig... Pedig, khm-khm. Mondjuk, elismerem, egy nagy tál mac-and-cheese bekebelezése szinte már többszörös orgazmussal ér fel, szóval lehet, hogy esetemben a pár nappal korábban elfogyasztott gigantikus mennyiségű sajtos tészta volt a lámpaláz hiányának oka.)

2. Nem leszel beszűkülve (se beszűzülve)

Itt úszott el sajnos a második szüzességemet illető vad elképzelésem: a szex hiányától nem leszel ártatlanul szűk (ahogy a sok dugástól sem leszel használhatatlanul tág). Ha mégis úgy érzed, amikor újra nyeregbe kerülsz, hogy szinte már szűzi vonalon mozogsz, az azért van, mert az absztinens hetek/hónapok/...évek alatt kissé kijöttél a gyakorlatból, és ezért:

3. Tovább tart, amíg hangulatba jössz

A hosszú szexszünet alatt ugyanis a szervezeted úgy dönt, akkor nincs is szükséged olyan mennyiségben hormonokra. Így az első alkalommal valószínűleg jóval tovább fog tartani, amíg izgalomba jössz, mintha minden héten leápolna valaki. De mielőtt az urak kárörvendőn felnyihognának a markukba, azt is el kell mondanom, hogy...

4. A férfiak elveszíthetik állóképességüket

Egy 2008-as amerikai kutatás megállapította, hogy azok a férfiak, akik heti egynél ritkábban fűrészelnek, gyakrabban tapasztalhatnak merevedési zavarokat. Ebben a tekintetben tehát olyan a lepedőakrobatizmus, mint a többi testmozgás: ha nem csinálod, könnyen kijössz a gyakorlatból. Arról nem is beszélve, hogy a férfiaknál komoly egészségügyi kockázata is van a szexmentes életnek: ha csak nagyon ritkán (vagy sohasem) ejakulálnak, azzal megnövelik a prosztatarák kialakulásának esélyét.

5. Legyengül az immunrendszered

Egy kutatás szerint a heti rendszerességgel űzött kufircolás 30 százalékkal megnöveli az immunoglobulin A-termelést, így a test sokkal jobban tud védekezni a rátörő vírusok ellen. (Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a tavalyi volt az első olyan telem, amikor kutya bajom sem volt. Úgyhogy tényleg kész szerencse, hogy nem reszeltem, mert akkor valószínűleg már szuperképességeim is lettek volna a penge immunrendszerem mellé.)

6. Legyengülhet a szíved

Szintén egy amerikai vizsgálat állapította meg, hogy a heti kétszer, illetve annál sűrűbben szexelő férfiak sokkal ritkábban lesznek szívbajosak, mint azok, akik csak havi egyszer (vagy még ritkábban) hancúrozhatnak. Úgyhogy – különösen a férfiaknak – nagyon ajánlott a rendszeres, boldog és kielégítő nemi élet, nehogy az irtó romantikus elnevezésű la mort d’amour áldozatává váljanak, azaz épp szex közben múljanak ki (ágyban, párnák közt, tényleg, már Petőfinek sem fűlött hozzá kedve). Ez a halálnem sokkal gyakoribb, mint gondolnád: a hirtelen elhalálozások egy százalékát érinti. Gyönyörű vég, mondhatnád, persze csak akkor, ha nem te vagy a másik fél az ágyban, akinek közvetlenül a felöltözés után ki kell hívnia a halottkémet.

7. Elbutulsz (majdnem)

Több – egymástól független – (egér)kísérlet megállapította, hogy az élénk szexuális élet javítja a gondolkodást, és serkenti az idegsejtek fejlődését a hippocampusban, (mely a hosszú távú memóriáért felelős). A sok szex tehát okosabbá tesz! Micsoda tragédia, hogy ennek az ellenkezője pont nem igaz: az okos emberek ugyanis nem szexelnek többet, sőt.

Egy kamaszok körében készült felmérésből kiderült, az élesebb eszű fiatalok jóval később kezdenek nemi életet élni, mint tufább társaik. De nyugi: az intelligenciaskála másik végén állók szintén nem jutottak olyan sűrűn szexuális partnerhez, mint a nagy átlag. Ez egyébként később is így alakul, egy másik vizsgálat rámutatott, hogy idősebb korban fele annyira volt csak élénk a szexuális életük azoknak, akiknek a szellemi képességük veszített az erejéből.

8. Depressziósabb leszel

Azok a nők, akik hosszabb időn keresztül nem élnek nemi életet, hajlamosabbak lesznek a rosszkedvre, búskomorságra, állapították meg a kutatók. Ám mielőtt azonnal egy kedélyjavító, kertész vagy pizzafutár után vetnéd magad, azt még el kell árulnom, hogy azok a nők sem mentesülnek a melankólia alól, akik ugyan rendszeresen kamatyolnak, de azt óvszerrel teszik. A sperma ugyanis melatonint, seratonint és oxytocint is tartalmaz, és ezek jótékony hatással vannak a hangulatodra.

9. És végül: egy kis jó hír!

Ha nem élsz szexuális életet, sokkal kisebb eséllyel kapsz el nemi betegségeket, húgyúti fertőzést, amellett nem túl valószínű, hogy terhes leszel, ráadásul egy csomó időt és energiát megspórolsz, amit amúgy a pasizásra, a pasik felszedésére, megtartására, illetve magára az aktusra pazarolnál el.

Yeah!!! Yeah...

 

Fiala Borcsa

 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Képek: ITT, ITT, ITT

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Anneka